Els' Wandelverslagen
naar boven
vorige
Gasteren

Vrijdag 28 april 2017

 

Appingedam - Dannemeer 14 km

We hebben vorige week de laatste etappe van De Loop langs de Hunebedden gelopen en gaan nu verder op het Roots Natuurpad. Deze etappe is eigenlijk 28 km, maar dat vinden we wat te ver, dus hakken we hem in tweeŽn. We parkeren de auto op de kleine parkeerplaats bij het Dannemeer. Het kost nog een beetje moeite het te vinden. Dit natuurgebied is zo nieuw dat het op onze verouderde kaart nog niet staat. En bij gebrek aan adres hebben we ook niet veel aan de auto navigatie. Maar we komen er en we nemen dan eerst een kop koffie uit de thermoskan. Want hier staat een picknicktafel en het is wel koud maar (nog) droog. Dan fietsen we 12 km naar de Woldbrug waar we de vorige keer van de route afstapten. Er hangen behoorlijk dreigende wolken en we zijn nog maar net vijf minuten aan de wandel als het begint te regenen. Gelukkig kunnen we schuilen onder een overkapping van het sluiswachtgebouwtje van Rijkswaterstaat bij de Groevesluizen. We hebben wel regenkleding bij ons, maar nu tegen de koude wind, regen en hagel optornen op de open Eemskanaaldijk zou geen pretje zijn, we wachten de bui maar even af. Die duurt overigens nog aardig lang, maar als het bijna droog is en geen regen meer in aantocht, gaan we verder.
De route volgt over een grasdijk de contouren van het Schildmeer. Een mooi stuk tussen het riet, met zicht op het meer aan de ene en een natuurgebied aan de andere kant. Het miegelt hier van de rietzangers en we zien ook andere vogels, een paar blauwe kiekendieven en een lepelaar bijvoorbeeld. Erg opschieten doen we ook niet, we staan nogal eens te turen door de verrekijker. Prachtig zijn ook de wolkenluchten. Bij de uitkijktoren is het tijd (en hier is een bankje) voor een pauze met koffie en een mueslibol. Er valt net een buitje, maar onder de paraplu blijven we redelijk droog.
volgende
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact
Roots Natuurpad, vanaf 2017
Verderop hebben we het Schildmeer nog steeds links, maar eentonig grasland aan de rechterhand. Opvallend daar is de totale afwezigheid van weidevogels. Nog geen kievit te horen, doods is het! Voorbij het bruggetje met de intrigerende naam Schildjer Tilbat komen we in nog een heel nieuw natuurgebied ít Roegwold, waar ook het Dannemeer toe behoort. Hier wel weer veel vogels, vooral ganzen, maar we zien ook zwanen, veel dodaars en ik meen zelfs een paar zomertalingen te herkennen. Nog een klein stukje tegen de inmiddels fors aangewakkerde koude wind in en dan zijn we bij de auto. Mooie wandeling vandaag.
Eemskanaal
bij de Groevesluizen
Schildmeer
een lepelaar
Schildjer Tilbat
Dannemeer