Els' Wandelverslagen
naar boven
vorige
Gasteren

Donderdag 1 juni 2017

 

Dannemeer - Harkstede 14,4 km

Na onze wandelvakantie op de GR5 in BelgiŽ maken we vandaag weer eens een wandeling in de buurt, we moeten het ritme er toch een beetje in houden. Het wordt een prachtige dag, veel zon maar niet te warm. We hebben de fietsen mee om de 9 km van Harkstede naar de parkeerplaats bij het Dannemeer te overbruggen. Al fietsend langs een natuurgebied zien we direct al de nodige vogels, waaronder blauwe kiekendieven. Dat belooft wat! Na het fietstochtje eerst een kop koffie en dan op pad. Wat is het hier prachtig, al dat water. Het eerste stuk gaat over een vlonderpad van 750 m door het water. Dat leek me van tevoren heel leuk, maar ik vind het eigenlijk best eng. Het pad is nog geen meter breed en de weerkaatsing van de zon op het water (ondiep, maar je ziet de bodem niet) en de ribbeltjes van het pad maken dat ik mijn gevoel voor evenwicht kwijtraak. Geconcentreerd lopen dus, gefocust op de voeten van Bertus, die overigens ook niet heel makkelijk loopt. Om je heen kijken is er al helemaal niet bij, dan moeten we even stilstaan. Maar toch is het natuurlijk wel heel leuk aangelegd.
Verder gaat het grootste deel van de route door en langs mooie natte natuurgebieden, veel over graspaden. Na het Dannemeer volgt Duurswold, langs de buurtschap Woudbloem en dan weer natuurgebied Aeís Woudbloem. Bloemrijk ook, de fluitekruid is bijna uitgebloeid, maar zuring, boterbloem en gele lis bloeien uitbundig. Erg opschieten doen we niet, er is veel te zien, we staan ook nogal eens door de verrekijker naar vogels te turen.
wordt vervolgd
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact
Roots Natuurpad, vanaf 2017
Maar op het laatst krijgen we nog 2,5 km lang, recht asfalt tussen maÔs, aardappel en levenloos gras voor de kiezen, beetje afknapper na zoveel natuurschoon. Maar er moet af en toe natuurlijk een oversteek gemaakt worden van het ene naar het andere natuurgebied. Na nog een ruime kilometer over een betonfietspad door weer een ander natuurgebiedje langs water met waterlelies en jonge eendjes zijn we weer terug bij de auto. Fijne wandeling.
rn%2080.jpg
Dannemeer
molen van Harkstede