Els' Wandelverslagen
naar boven
vorige
Gasteren

Zondag 5 maart 2017

 

Delfzijl - Appingedam 7,9 km (+ 3,1 km)

Altijd leuk een nieuw pad te beginnen. We zijn eigenlijk nog niet klaar met de Loop langs de Hunebedden, maar we hebben een paar weken niet kunnen lopen en dan is een korte wandeling wel fijn om weer te beginnen. Bovendien waren er vanmorgen nog buien en komt er later vanmiddag meer regen aan; dit stuk kunnen we mooi droog wandelen in een afwisseling van (steeds meer) zon en wolken. Het is op papier vrij zacht, uiteindelijk zoín 10į, maar er staat een stevige en koude zuidwesten wind, die we tegen hebben. We nemen eerst de trein van Appingedam naar Delfzijl, een ritje van zes minuten. Het hotel tegenover het station (Boven Groningen) is helaas gesloten, dus lopen we even een stukje in de verkeerde richting naar het Eemshotel, waar we met prachtig uitzicht op het wad van de Eems een kop koffie drinken. Dan op pad, handschoenen aan tegen de koude wind. Het eerste stuk gaat vooral langs het Damsterdiep.
Het lukt op deze etappe niet goed de bebouwing van ons af te schudden, hoewel de routemaker ons zoveel mogelijk over groenstroken leidt. Even een stukje open tussen Farmsum en Opwierde, al ligt hier de drukke provinciale weg N33. We pauzeren op een bankje voor een mueslibol, maar heel kort, want het is te koud. Dan lopen we langs het oude kerkje van Opwierde, een dorpje dat helemaal opgeslokt is door de nieuwbouwwijken van Appingedam. Langs de rand van Opwierde gaat de route verder over schelpenpaadjes naar het Eemskanaal. Nog een kleine modderige kilometer over de verzadigde dijk naar de Woldbrug, waar de etappe voor vandaag eindigt. Een korte wandeling dus, maar het volgende stuk is 28 km en moeten we in tweeŽn hakken en logistiek anders organiseren. Qua natuurschoon was dit niet de mooiste etappe, maar dat komt met het vervolg ongetwijfeld goed. Via het oude centrum van Appingedam, waar we nog even een blik werpen op de beroemde hangende keukens, lopen we nog een ruime 3 km terug naar de auto bij het station.
volgende
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact
Rechts het monument voor de leerlingen en oud-leerlingen van de Zeevaartschool in Delfzijl, die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.
Een onverwachte ontmoeting met Maigret! De gemeente Delfzijl plaatste een bordje met de volgende tekst: "Dit bronzen beeld van de wereldberoemde meesterspeurder is door zijn geestelijke vader, Georges Simenon, in 1966 onthuld. Deze Belgische schrijver creŽerde de Maigret-figuur in Delfzijl in 1925, toen zijn schip hier aan het Damsterdiep werd gerepareerd. Een van de eerste Maigret-detectives heeft dan ook als Franse titel 'Maigret en Hollande' en speelt zich af in Delfzijl.
Naar een ontwerp van Pieter d'Hont". Nooit geweten!
Afgesloten arm van het Damsterdiep
Tussen een woonwijk en een drukke doorgaande weg een piepklein natuurgebiedje met een paar Hooglanders die worden bijgevoerd.
Opwierde
Eemskanaal
Roots Natuurpad, vanaf 2017