Els' Wandelverslagen
volgende
naar boven
vorige
Via vooral verharde wegen lopen we naar het volgende hunebed aan de rand van een bosje. We rapen hier maar weer eens het een en ander aan zwerfvuil (blikjes, plastic flesjes) op en nemen dat mee naar de eerste afvalbak die we tegenkomen. Het vierde hunebed passeren we in het gehucht Westenesch op het erf van een boer, het enige hunebed (of wat er nog van over is) in particulier bezit. Dit is het wat hunebedden betreft vandaag.
De route vervolgt niet rechtstreeks naar Noord-Sleen, want dat zou over verharde wegen gaan, maar we maken een omweg, eerst over zandpaden langs het Oranjekanaal (prachtige monumentale bomen) en verder over gras- en schouwpaden langs boswallen en sloten. Beetje lange rechte stukken en in de zon uit de wind best warm. De natuur is nog redelijk groen, hier en daar wat herfstkleuren en een enkele paddenstoel. Nog een stukje door het bos over mullige zandpaadjes, dan bereiken we via een tunneltje onder de N381 Noord-Sleen, een prachtig dorpje met grote rietgedekte boerderijen.
Na een recordwarme septembermaand is het nu al een paar weken te koud voor de tijd van het jaar en regenachtig bovendien. Maar dit weekend trekt een warmtefrontje over. Gisteren somber en miezerig, maar vandaag wordt het prachtig zonnig en zoín 17į. Heel Nederland zal er dus wel opuit trekken, wij gaan toch ook maar, volgende week is het al weer afgelopen. We parkeren de auto in Noord-Sleen en nemen de bus naar Emmen, die hier gelukkig ook op zondag een keer per uur rijdt. Er staat al een file richting Wildlands, moet er niet aan denken op een dag als vandaag. Op het station gaat de Kiosk net open, dus kunnen we starten met koffie. Dan op pad, eerst langs twee hunebedden aan de rand van Emmen. De eerste, D43, is heel bijzonder, een langgraf, d.w.z. twee hunebedden naast elkaar met een grote ovale steenkrans eromheen. Het enige langgraf in Nederland. Het tweede is kleiner en staat op een heideveldje tegenover flats uit de zestiger jaren.

Zondag 16 oktober 2016

 

Emmen NS - Noord-Sleen 15 km

D43 Emmen
D43
D41 Emmen
D42 Emmen
D44 Westenesch
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact
De Loop langs de Hunebedden, 2016/2017.