Els' Wandelverslagen
volgende
naar boven
vorige
Dan door naar Valthe met prachtige oude boerderijen. Er blijkt hier nog een warme bakker te zijn met een mooie nostalgisch ogende winkel en een koffie/theeterras. Toch maar even een koffiepauze en nu met iets lekkers erbij. Van het (privé)toilet kan ook gebruik gemaakt worden, geweldige service. Een eervolle vermelding voor bakkerij Kuipers! Dan lopen we nog een klein stukje oostwaarts voor de volgende twee hunebedden aan de uiterste rand van de Hondsrug. Het landschap glooit hier mooi, ooit was hier een smeltwaterdal dat water richting de Hunze afvoerde. Het is inmiddels warm geworden, de trui was al uit, maar nu ritsen we ook de broekspijpen af. We lopen door stukjes bos en langs akkers weer terug in westelijke richting.
De route voert langs een gereconstrueerd onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog en al snel daarna weer een hunebed, mooi op een hoogte aan de rand van een met heide begroeide pingoruďne. Vervolgens lopen we nog een paar kilometer recht naar het zuiden door het Valtherbos. Nu nog groen, maar er is al aardig wat bladval en af en toe kraken de eikels en beukennootjes onder onze schoenen. Als we bij een heideveldje met drie hunebedden arriveren (die bekijken we de volgende keer), stappen we van de route af om via een zandpad nog een kilometer naar de bushalte langs de provinciale weg te lopen. De bushalte is niet meer dan een paal in de berm, geen hokje, geen bankje en de bus gaat over ruim een kwartier. Maar we ontdekken een appelboompje langs het fietspad en benutten de wachttijd met het schudden en rapen van wat appels, die meegaan in de rugzak. Dat wordt appeltaart vanavond!
Volgens het boekje is de volgende etappe 21 km, maar omdat Bertus eerder deze week aan staar geopereerd is, vinden we dat nu te lang. Toch willen we wel een stukje wandelen vandaag, want het wordt prachtig weer. Vorige week hadden we andere dingen te doen en was het erg warm, bijna 30°, en volgende week lijkt het echt herfst te worden met lagere temperaturen, regen en wind. Dus besluiten we de etappe in tweeën te knippen, dat kan ook. We parkeren de auto bij de kerk van Odoorn en na een kop koffie in hotel De Oringer Marke gaan we op pad. Het is nog wat fris, ’t is natuurlijk wel september. We lopen in de richting van Valthe via groenstroken en zandpaden en zien al snel het eerste hunebed.

Zaterdag 24 september 2016

 

Odoorn - Valtherbos 10 km (+ 1 km)

Odoorn
Margarethakerk Odoorn
D 34 Valthe
D 34
Eppiesbergje (grafheuvel)
Valthe
D37 (vooraan) en D36 Valthe
D37
een geelgors
D35 Valthe
het heideveldje bij D35
(vaag te zien tegen de bosrand)
Een van de drie hunebedden in het Valtherbos.

Vrijdag 30 september 2016

 

Valtherbos - Emmen NS 11 km (+ 3 km)

Meteen deel twee van de etappe er maar achteraan, volgende week wacht weer een staaroperatie. Bovendien viel het met het herfstweer wel mee, alleen gisteren regen en wind. Maar voor vandaag ziet het er goed uit, al zal de middagtemperatuur de 20° niet meer halen. We parkeren de auto langs het zandpad in de buurt van de bushalte bij het appelboompje en pikken de route weer op bij het heideveldje met de drie hunebedden. Niet nadat overigens we bij een bankje een zak vol zwerfvuil verzameld hebben. Gelukkig is er na een kilometer al een afvalbak. De route maakt nu een grote lus door de Emmerdennen, een mooi bos waar Emmen zo ongeveer omheen gebouwd is, dus verkeerswegen en bebouwing zijn nooit ver weg.
Af en toe hebben we weer problemen met de beschrijving in het boekje en moet het kaartje uitkomst bieden. Twee hunebedden liggen ingeklemd tussen de troosteloze treurigheid van de 60er-jaren wijk Angerslo. De routemaker stuurt ons zo veel mogelijk via groenstroken. Het is toch eeuwig zonde dat er zo’n wijk op deze historische grond, de zuidelijke punt van de Hondsrug, gebouwd is. Gelukkig lopen we al snel weer in het bos, waar we nog eens een hunebed passeren. Als we bij het station van Emmen aankomen is de bus net weg. De volgende gaat over een uur. We kijken op het kaartje in het boekje en zien dat we best terug kunnen lopen naar de auto, zo ver is dat niet rechtstreeks en beter dan een uur rondhangen. En inderdaad, met krap 40 minuten staan we weer bij de auto.
D39 Valtherbos
D38 Valtherbos
D40 Valtherbos
Grafheuvel
Haantjesduin
D46 Angelslo
D47 Angelslo
Zandmeertje
D45 Emmen
D45
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact
De Loop langs de Hunebedden, 2016/2017.