Els' Wandelverslagen
volgende
naar boven
vorige
Dit is wel de noordelijkste punt van de Loop langs de Hunebedden, we keren nu weer naar het zuiden. Over deze zandweg liepen we in 2001 ook op het Pieterpad. In Midlaren de twee hunebedden pal naast de oude boerderijtjes. Blijft toch heel apart zo. Een Belgisch echtpaar vergaapt zich er ook aan. We maken even een praatje. Ze zijn goed geïnformeerd over de geschiedenis van de hunebedden, waren gisteren in het Lauwersmeergebied op vogeljacht (foto’s natuurlijk) en zijn nu op zoek naar een kaart waarop alle hunebedden staan. En als het zo doorgaat in de Belgische politiek wordt Vlaanderen nog eens een deel van Nederland. Zo hoor je nog eens wat, het zet ons wel even aan het denken. Inmiddels komt de zon te voorschijn en wordt het warm, maar niet zo als vorig week, zo’n 24°.
Verderop wordt het meer open. We lopen weer een stukje parallel met het Pieterpad en het Drenthepad. Hier zijn meer voorzieningen als rustpunten en dergelijke. Die waren er niet in 2001 toen we onze LAW-carrière begonnen. We wippen even de provinciegrens over voor het Groningse hunebed en lopen daarna een raadselachtig rondje door Noordlaren. Een aardig dorp aan de rand van de Hondsrug, daar niet van, maar waarom we daar nou per se een extra lusje doorheen moeten maken is ons niet helemaal duidelijk. Daar zullen we de routemaker nog eens naar vragen.
Nog steeds mooi weer, iets minder warm, maar fijn om weer een stukje te lopen. We passen de etappe-indeling een beetje aan. Deze is eigenlijk 18 km en de volgend weer 13, dat kan, als je niet afhankelijk bent van openbaar vervoer, ook best in 16 en 15. We zetten dus de auto op de parkeerplaats nabij het hunebed D7 langs de Schipborgerweg tussen Schipborg en Anloo. Dan een kwartiertje fietsen naar de carpoolplaats, hier is ook een keurige fietsenstalling, en gaan we op pad. De zon laat zich nog niet zien, maar het is al klammig warm. Veel vocht in de lucht na de plensbui van gisteravond. We gaan eerst in noordelijke richting om een grote lus te maken langs het enige (overgebleven) Groningse hunebed op de route. Na een minuut of 20 passeren we camping De Timp. Het erbijbehorende café is open en we strijken er even neer op het terras voor een kop koffie en een al even noodzakelijke plaspauze. Hoef ik dit keer niet te wildplassen. Er blijkt hier, nooit geweten, een uitgebreid recreatiegebied te zijn met vooral stacaravans. Vergane glorie wel. Het volgende natuurgebiedje Vijftig Bunder kan ons niet zo bekoren. Veel bramen en brandnetels in het vochtige bos. En muggen!

Dinsdag 26 juli 2016

 

Westlaren - Landgoed De Schipborg 16 km

We doorkruisen Zuidlaren van noord naar zuid en dan gaan we via het terrein van psychiatrische instelling Dennenoord – hier even lunch op een bankje bij de dierenweide – weer richting Schipborg. Hier hebben we dus even wat asfalt en bebouwing te verstouwen, maar al gauw leidt de route ons weer over zandwegen, bos (Strubben) en heideveldjes. Iets voorbij het hunebed Schipborg D7 stappen we dan van de route af en lopen we via een smal paadje naar de parkeerplaats. Het was weer een leuke wandeling.
Vijftig Bunder
G 1 bij Noordlaren, het enige Groningse hunebed
Noordlaren
D 4 Midlaren
D 3 Midlaren
D 7 Schipborg
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact
De Loop langs de Hunebedden, 2016/2017.