Els' Wandelverslagen
Verslag van het Grote Rivierenpad, 2013 - 2015
Volgende
Naar boven
Vorige
Bij restaurant Abel bij Rhoon landen we even aan voor koffie. We nemen er een tosti bij en dat is een hele goeie! Niet van die samengeperste kleffe witte boterhammen, maar lekker stevig brood met goede ham en kaas even onder de gril, heerlijk! Na deze stevige hap kunnen we er even tegen en nu volgt een heel leuk stuk van de etappe, zigzaggend door de grienden. Een soort van Hollandse jungle, compleet met moerassen en lianen (akkerwinde), zij het dat het wel prettig is dat de paden goed onderhouden zijn en we de kreekjes niet hoeven doorwaden, maar via (ophaal)brugjes kunnen oversteken.
Gasteren

Donderdag 22 augustus 2013

 

Hoogvliet - Heerjansdam (restaurant De Waal) 21 km

We zijn net de tent uitgekropen als het inderdaad zachtjes begint te regenen. We gaan in elk geval op weg, parkeren de auto bij restaurant De Waal even voorbij Heerjansdam en lopen daar vandaan naar station Barendrecht. Dat is nog een best eindje, ongeveer 2 km, dus we steken de duim maar even op. Vrijwel direct stopt er een busje, de buurtbus, die ons meeneemt naar het station. Is dat nou weer even boffen, hebben we toch een treintje eerder. Het station van Barendrecht is nog vrij nieuw. Het hele spoorwegtracé langs Barendrecht is ondertunneld. Bovenop een grote parkeerplaats gemaakt en je komt het station ook van bovenaf binnen. We zien dan een bijna surrealistisch beeld van lange, bijna lege perrons. En er heerst stilte. De mensen die er zijn fluisteren. En ook de passerende treinen maken weinig lawaai, de Sprinters zijn zelfs fluistertreinen. Niet bepaald een stereotiep beeld van een treinstation, bijzonder. We reizen naar Schiedam om daar weer over te stappen op de metro naar Hoogvliet. Om half 11 gaan we wandelen. Het is wat druilerig, maar we worden nauwelijks nat (geen regenkleding nodig) en de temperatuur is aangenaam. De eerste 5/6 kilometers zijn niet zo interessant. Op de dijk of op het fietspad ernaast, het maakt niet zoveel uit, weinig zicht op de rivier. Op de dijk loopt niet zo fijn in het meest hoge natte gras, overstapjes zijn afwezig of krakkemikkig, dus we blijven op het asfalt. Het beetje ‘natuur’ dat we zien zijn vooral brandnetels.
Dan een mooi bospad langs een golfbaan. Een beetje oppassen wel hier, we lopen er vlak langs en er hoeft iemand maar een flinke afzwaaier te slaan en je ligt als argeloze wandelaar met een hersenschudding plat
Weer verder over de Heinenoordtunnel heen, houden we pauze bovenop de tunnel op een grasveldje aan de Maas, onder een boom, even lekker gestrekt, het is zo goed als droog. Verderop passeert ons een kolonne van 400 fietsende kinderen, compleet met politie-escorte, muzikale ondersteuning, EHBO en bezemwagen. Er wordt al fietsend enthousiast gezongen, leuk evenement. Langs pannenkoekenhuis, speeltuin en een minispoorlijntje gaat het verder; veel mogelijkheden voor recreatie langs de rivier. Bij Heerjansdam zien we de Oude Maas voor het laatst. We verleggen de koers naar het noordoosten langs de Oude Waal, een afgesloten rivierarm. Een eindje voorbij Heerjansdam is ons eindpunt. Met de auto zijn we snel terug in Oud-Beijerland. Nog een paar boodschappen en dan naar de camping. Het is uiteindelijk wel droog geworden, maar het blijft plakkerig, dus lekker douchen. ’s Avonds heerlijk uit eten bij De Drie Linden in Zuidzijde, vlak bij de camping.
op het pad. Verderop passeren we een groepje mannen die aan het vissen zijn in de Oude Maas. Ze hebben al een flinke snoekbaars gevangen. Daar gaan ze straks lekker kibbeling van maken, vertellen ze. En ik, stommeling, vergeet er een foto van te maken. Er zou weer een leuk stuk door de grienden moeten volgen, maar bij het begin van het Truus Visscherpad staat een bord met de mededeling dat de bruggen eruit liggen vanwege werkzaamheden. We aarzelen langdurig, maar besluiten toch het risico niet te nemen en dan maar over het fietspad langs de dijk om het gebied heen te lopen. Jammer, in plaats van weer een junglepaadje
hebben we nu 1,5 km buitengewoon saai asfalt met zicht op de moderne flatgebouwen van de Barendrechtse buitenwijken. Weer op de route passeren we een flinke heuvel waar we even opklimmen en mooi uitzicht hebben naar alle kanten: de Oude Maas, de skyline van Rotterdam en het havengebied.
Langs de Oude Maas
Zomaar in de berm een stel patrijzen.
Voor het laatste de Oude Maas
Oude Waal
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact