Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van de Drentsche Aa, 2012/2013.
Volgende
Naar boven
Vorige
Het lijkt wel of het vanmiddag nog harder is gaan waaien. Er vallen nogal wat takken uit de bomen, ik vind het af en toe best griezelig. We lopen ook stevig door. Evan na 2 uur zijn we bij de bushalte bij Westlaren aan de oprit van de N34, net te laat voor de bus. We proberen te liften, maar dat lukt nou eens een keer niet. Het wordt dus de volgende bus, een half uur later. Bij de volgende halte, afrit Annen, stappen we weer uit. Slecht zicht hier op de weg vanwege de stofwolken. Nog een kwartiertje lopen, dan zijn we weer bij de auto.
Gasteren

Donderdag 18 april 2013

 

Anloo - Westlaren 15 km

De lente heeft lang op zich laten wachten, maar is nu toch echt begonnen. Tijd om weer eens wat aan de wandelconditie te doen. We vertrekken op tijd, maar zijn eigenlijk veel te vroeg in Westlaren waar we de Qliner naar Annen willen pakken. We rijden dus door naar Anloo, gaan vanmiddag wel terug met de bus. In Anloo is café Popken al open (kwart voor 10!) voor een kop koffie, prima dus. Om 10 uur gaan we op pad. Het zou een prachtige lentedag kunnen zijn als er niet een ware zuidwesterstorm had gestaan. Op de nog kale velden ontstaan flinke stof- en zandstormen. Gelukkig gaat de route veel door het bos of boomsingels en worden we niet helemaal ondergestoven, maar af en toe knarst het zand ons wel tussen de tanden. En soms moeten we ook stevig tegen de wind optornen.
Het is een prachtige route. We liepen hem al eens als testwandeling in tegengestelde richting. Een paar keer kruisen we het Schipborgsche Diep en het Zeegserloopje. Op een paar plekken zien we reeën grazen. Hier en daar is al wat voorzichtig groen te zien en veel knoppen staan op het punt van openbarsten. In de beekdalen bloeien speenkruid en bosanemoon. Genieten van vogelgezang is er niet echt bij met deze wind. Tegen lunchtijd vinden we een bankje in de zon en uit de wind en daar is het heerlijk.
Anloo
Zandstorm bij Anloo.
Hunebed in het Kniphorstbos
de Strubben
Van het Pieterpad bekende brugje over het SchipborgscheDiep.
Zeegserloopje
Schipborgsche Diep
Veenplas bij Westlaren

Donderdag 16 mei 2013

 

Westlaren - Paterswolde 18,5 (+2)km

Op een paar mooie dagen na blijft het weer dit voorjaar steeds wat wisselvallig, maar we trekken er vandaag toch maar op uit. We moeten toch een beetje conditie opbouwen voor als we straks de Alpen weer ingaan voor de GR5. Voor vanmiddag wordt regen voorspeld, maar misschien redden we het om droog thuis te komen. We zetten de auto op de parkeerplaats Wedbroeken, het startpunt, en gaan tegen 10 uur lopen. Het weer is redelijk, zacht en bewolkt, maar de zon probeert er af en toe doorheen te prikken. In ieder geval aangenaam wandelweer. De eerste kilometers over een verhard fietspad zijn niet bijster interessant. De N34 is er ook luid en duidelijk aanwezig. Maar die steken we uiteindelijk over (onderdoor eigenlijk) en door de windrichting horen we hem dan al gauw niet meer.
da%20184.jpg
Hier wordt de route weer prachtig. We steken de Drentsche Aa (hier nog Westerdiep) maar weer eens over en lopen dan door natuurgebied Vijftig Bunder en het Noordlaarder Bos. Veel vogelenzang onderweg. We horen o.a. geelgorzen, koekoeken, zien een groene specht en een geelgors of gele kwikstaart (niet helemaal goed te zien, verrekijker vergeten). Ook zien we een paar reeën.
Dan weer een stuk asfalt en verderop onverhard door de Appèlbergen. Hier liepen we 12 jaar geleden ook over het Pieterpad.
De route buigt naar het westen langs Glimmen, nog eens over de Drentsche Aa, onder de snelweg door en over het Noord-Willemskanaal. We komen nu in de landgoederengordel bij Paterswolde, ook een mooi en voor ons bekend gebied. Eindpunt van de route is huis Lemferdinge. We hebben behoorlijk doorgelopen en maar een paar keer niet al te lang gepauzeerd. Het is nog steeds droog. We lopen nu nog een extra stukje van bijna een half uur naar huis. En dan gaat Bertus nog 11 km fietsen om de auto weer op te halen. Bikkel! Ik ben redelijk gesloopt. Maar wel fijn dat het weer lukt flinke afstanden te lopen.
Westerdiep
Heideveld met gele plantjes, nog niet eerder gezien. Waarschijnlijk Duitse heidebrem, zie hiernaast. Ingezaaid?
Vijftig Bunder
Besloten Venen
Ven in de Appèlbergen
Drentsche Aa
Drentsche Aa
Noord-Willemskanaal
bij Paterswolde
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact