Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van de Drentsche Aa, 2012/2013.
Naar boven
Vorige
Gasteren

Donderdag 30 mei 2013

 

Paterswolde - Groningen 15 km (+ 2km)

Het weer lijkt vandaag redelijk goed te worden; wel kans op een bui, maar zacht en weinig wind, een tikkeltje nevelig zelfs. Hoog tijd dus voor weer een wandeling, want de conditie moet opgebouwd worden voor als we in juli een stukje van de GR5 in de Franse Alpen willen gaan lopen. Deze laatste etappe van de Loop van de Drentsche Aa liepen we twee jaar geleden ook al eens als testwandeling. Ik maakte toen al wat fotoís, dat hoeft niet allemaal opnieuw, dus bij dit verslag zit een mix van oude en nieuwe fotoís. We starten na een kop koffie van huis, eerst weer een klein half uurtje lopen naar Lemferdinge waar we de route oppikken. We lopen de polder in, waar nog een restant van de oude Aa kronkelt. Mooi hier: fluitekruid, boterbloemen, Lakenvelders.
Weer terug in het bos passeren we huis Vennebroek en dan het prachtige natuurgebied van het Friesche Veen, met de verstilde plas. We zien en horen een koekoek. Ook horen we druk gekwetter van allerlei rietzangers, maar die zijn lastig te ontdekken. Wel denken we een paapje te zien, maar we weten het niet zeker. Hij zit wat ver weg en met de rug naar ons toe. Twee jaar geleden zagen we hier een blauwborst, maar die zien we nu niet.
Dan volgt een stuk over de Hoornse Dijk, bekend van het Pieterpad, en langs het Paterswoldse Meer. Hier even lunchen op een bankje met uitzicht over het meer. De zon komt wat door en het wordt warmer. Het is tot nu toe erg rustig; we zijn nog geen wandelaar tegengekomen. In het weekend kan het hier wel druk zijn. De rust wordt overigens wel enigszins verstoord door verkeerslawaai van de A28, zeker als we dichter bij Groningen komen. Hier ook meer wandelaars en uitgelaten honden.
We lopen verder de stad in langs het Hoornse Diep, min of meer de voormalige loop van de Drentsche Aa. Het noordelijkste punt van de route is de Vissersbrug, die het Hoge en Lage Der Aa verbindt en waarvoorbij de Aa, samen met de Hunze, zijn weg via het Reitdiep naar de Waddenzee vervolgt. De route keert hier terug de stad in, langs de Der Aa-kerk naar het station. Met een glas witte wijn op een terrasje bezegelen we het einde van weer een lange-afstandswandeling en nemen dan de bus terug naar huis. Het is droog gebleven.
Einde Loop van de Drentsche Aa, zeer aan te bevelen!
da%20225.jpg
Lemferdinge
Vennebroek
Laatste stukje Drentsche Aa
Hoge der Aa, met op de achtergrond de toren van de Der Aa-kerk.
Langs het Hoornse Diep
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact