Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van de Drentsche Aa, 2012/2013.
Volgende
Naar boven
Vorige

Zondag 30 september 2012

 

Anderen - Deurze 18 km

We vertrekken redelijk bijtijds vanmorgen, fietsen weer mee. Openbaar vervoer is hier schaars, liften lastig en de fietsafstanden over het algemeen niet zo groot. We parkeren de auto bij café De Aanleg bij Deurze en dan 6 km fietsen naar Anderen. We lopen straks in grote lussen terug; de afstand is drie keer zo lang! Even na 10 uur zijn we bij de Herberg van Anderen waar we op het terras in de zon al even een kop koffie kunnen drinken. We mogen onze fietsen in de stalling van het hotel neerzetten. Even later gaan op weg. Al snel komen we op een zeer modderig pad, oppassen dus, de broeken houden we weer niet schoon vandaag.
Weer mooi weer, dus we gaan lekker wandelen. De afstand is vandaag wat korter, dus kunnen we wat later starten. Na de fietstocht van 8,5 km drinken we eerste een kop koffie bij café De Aanleg, ons startpunt vandaag. Dit ziet er heel wat beter uit dan die tent in Rolde van vorige week en de koffie is lekker. Dan aan de wandel. Het is een prachtige route vandaag. Sommige stukken nogal drassig – we lopen niet voor niets in een beekdallandschap – dus ook nu weer modder op schoenen en broekspijpen. Maar dat is niet erg.
Verderop wordt het weer beter en lopen we naar het Eexterveld, een mooi natuurgebied waar het Scheebroekerloopje ontspringt. Van een afstandje al zien een paar Schotse Hooglanders op het pad staan, net voorbij de afsluitbalk en het veerooster. Als we dichterbij komen zien we naast het pad een paar kalveren, daar moeten we dus niet zomaar tussendoor lopen. Misschien kunnen we de koeien aan de andere kant passeren. Maar als we bij de afsluitbalk zijn, komt ze dichterbij en begint wat te snuiven en dreigende bewegingen met haar kop met vervaarlijke hoorns te maken. We proberen een paar keer bij het veerooster te komen, maar ze is niet van plan ons te laten passeren. Dan maar omlopen. We volgen het schrikdraad langs het gebied over een schouwpad langs de sloot aan de andere kant. Het is een flink eind om, maar over het schrikdraad klimmen is ook geen optie. Dat heb ik één keer gedaan en dat doe je dan vervolgens nooit meer. Bovendien oogt het veld nogal soppig. We komen uit op een weg aan de andere kant van het gebied en kunnen dan een eindje verder via een klaphekje het veld in. Even later zien we dan opnieuw ons pad geblokkeerd door Hooglanders en maken we weer omtrekkende bewegingen. Het is hier ook erg nat en we proberen de hogere delen op te zoeken. Dan vinden we de originele route terug, maar het hele gebeuren herhaalt zich nog eens: weer koeien op het pad. Dit is echt niet leuk meer. Waarom staan die beesten nou uitgerekend vandaag allemaal op de wandelpaden? Het gebied is groot genoeg. En aan de vlaaien te zien die overal liggen, lopen ze ook regelmatig op andere plekken. Enfin, uiteindelijk kunnen we het gebied uit via een klaphek; hier staan ze gelukkig niet pontificaal voor. Nooit gedacht dat ik opgelucht zou zijn om een natuurgebied te verlaten.

Zondag 7 oktober 2012

 

Deurze - Oudemolen 13 km

Dan gaat het richting Balloërveld, waar druk gewandeld wordt. Hier raken we het spoor enigszins bijster en lopen we te ver door. Uiteindelijk komen we wel weer op de route, passeren we de tijdelijke schaapskooi (de oude is nog niet zo lang geleden in brand gestoken). Via Balloo lopen we verder naar Deurze, langs de plek waar tot voor kort de eeuwenoude boerderij Kamps stond, ook door brandstichting verwoest. Welke idioot doet toch zoiets?
We hebben zo wel heel lang over de eerste kilometers gedaan. Er volgen nu betere paden en wat stukken asfalt, zodat we een beetje tempo kunnen maken. We gaan een stukje gelijk op met het Pieterpad over de voormalige Spoordijk naar Rolde. Hier is het tijd voor de lunch. We strijken neer op het terras van ’t Hofje bij de kerk. Het blijkt een beetje een gribus, een soort snackbar en de kwaliteit niet geweldig. Het is zelfbediening en onze bestelling aan de balie krijgt nummer 5. Buiten wachten we tot via de luidspreker “Bestelling 5 is klaar’ over het terras schalt en dan kunnen we het binnen ophalen. Onze buren schieten spontaan in de lach. Merkwaardige gang van zaken. Tip voor wie in Rolde wil eten: bij punt 7 “Bij paddenstoel richting Anderen” niet de Esstraat in, maar naar rechts de hoofdweg volgen. Je komt dan langs een paar betere gelegenheden en daarna verder doorlopend vanzelf bij de kerk waar je de route weer oppikt.
Ook lopen we over vlonderpaden, dan weer langs een mooi veenmeer op Kampsheide, en regelmatig langs de beken, zoals het Deurzerdiep dat verderop Loonerdiep en nog weer verder Taarlosche Diep heet, het Gastersche Diep en aan het eind het Oudemolense Diep. Zo ongeveer elk dorp in Drenthe heeft zijn eigen diepje. Weinig asfalt ook op dit traject, veel zandpaden, even een mooie slinger over het noordelijk deel van het Ballooërveld. De natuur begint er al aardig herfstig uit te zien. Bomen en struiken tonen al wat kleur en veel rijpe bessen. Het is eind van de middag als we na een laatste zeer drassig gedeelte in Oudemolen arriveren. Dan weer even de fietsen ophalen en tevreden naar huis. Vandaag geen koeien op ons pad!
Anderen
Groene Specht
Rolderdiep
Op de voormalige spoordijk.
Rolde, Jacobuskerk
Eén van de twee hunebedden bij Rolde.
In de verte de Ballooër schaapskudde.
Ook in Balloo appels te koop.
Over vlonderpaden.
Hunebed op de Ballooëresch.
Loonerdiep
Ballooërveld
Gastersche Diep
Oudemolense Diep
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact