Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van de Drentsche Aa, 2012/2013.
Volgende
Naar boven
Vorige

Zondag 5 augustus 2012

 

Amen - Schoonloosestraat, iets voorbij Grolloo 13 km

Na onze wandelvakantie over de GR5 in de Franse Alpen vandaag maar weer eens een wandeling in ons eigen Drenthe. Het is goed weer, zo’n 23°, wel wat benauwd, maar prima om te wandelen. De fietsen gaan weer mee, we parkeren de auto aan het eindpunt en dan is het maar 6,5 km peddelen rechtstreeks naar Amen. We zijn niet zo vroeg vandaag, koffie hebben we al gehad, dus meteen aan de wandel. Het eerste stuk is een smal paadje door het beekdal van het Amerdiep, af en toe tussen manshoge brandnetels door, die natuurlijk over het pad buigen (wij lopen in korte broek!). Is dit nou wat ze natuurlijk beheer noemen? Verderop wordt het breder en wandelen we langs het herontdekte en herstelde oude Amerdiepje, dat nog fraai meandert. En wij meanderen gezellig mee. Het is wel een iel stroompje en nogal begroeid, o.a. met brandnetels. Het mag een wonder heten dat ze hem überhaupt teruggevonden hebben. Iets verderop loopt het strakgetrokken nieuwe Amerdiep dat veel breder is. De route is fraai en rustig, al wordt er nogal gefietst.
Er wordt voor vandaag een mooie nazomerdag voorspeld en we besluiten een spijbeldagje te nemen en lekker aan de wandel te gaan. De fietsen gaan weer mee, maar het hele traject op de fiets is 12 km en daar hebben we niet zo’n zin in. Daarom fietsen we zo’n 3,5 km naar Rolde om daar de bus te pakken. Die zit vol met een klas middelbare scholieren op weg naar een kampeerboerderij bij Grolloo. Ze weten niet precies waar ze eruit moeten. Wij volgen de hele discussie en bieden uiteindelijk de helpende hand. Niet dat wij nou zo bekend zijn in Grolloo en omstreken – al denken zij nu wel dat we locals zijn – maar wij waren net iets beter op de reis (nou ja) voorbereid. Een halte verder stappen we zelf uit en dat is meteen het begin van onze route vandaag. Koffie is er niet en we hebben er ook niet aan gedacht die zelf mee te nemen (hoezo goed voorbereid). Jammer, want het is gisteravond nogal laat geworden en ik heb er nu juist heel erg behoefte aan. Maar vooruit, we gaan op pad. Eerst door het bos, dan een stukje hei, vooral gras eigenlijk. Het is heerlijk wandelen in shirtje en korte broek. Er zitten een paar stukken in waar we door hoog en vochtig gras moeten banjeren, dat loopt niet zo fijn, maar verder is de route leuk. Bij de buurtschap Papenvoort wacht ons een plezierige verrassing: café-restaurant Halfweg dat geopend blijkt te zijn. Hier strijken we even neer op het mooie terras voor toch nog een kop koffie en, onze dochter is per slot van rekening jarig vandaag, een punt appeltaart, heerlijk.
Er vallen wat spetters, daarna is de zon weer terug. Bij Grolloo worden we over het terrein van camping De Berenkuil geleid. Veel auto’s op de parkeerplaatsen, een enorm speelterrein voor kinderen, wat een massaal gedoe. Niet ons beeld van een ideale vakantie, maar veel mensen hebben het hier prima naar hun zin. We strijken even neer op het terras om een ijsje te eten. Als we verder gaan en Grolloo inlopen, zien we een donkere lucht in het zuidwesten, daar waar de wind vandaan komt. Het rommelt er ook wat. Oei, dat ziet er niet best uit, we moeten minstens nog een half uur. We gooien de benenwagen dan maar in een hogere versnelling, nog wel even een paar foto’s van de prachtige boerenhoeves in Grolloo. We kunnen de route een stukje inkorten, maar ik haal Bertus over toch de originele route te lopen en het risico te nemen. Natuurlijk halen we het niet (het stuk was ook langer dan ingeschat) en begint het te regenen en, vervelender, het onweer is ineens dichtbij. We lopen nu door het bos, nog een beetje droog, maar verderop moet toch de poncho aan. Ongeveer snelwandelend lopen we naar de auto, het regent al behoorlijk. Maar het kan nog erger: zodra we in de auto zitten barst het past echt los, een gordijn van regen komt naar beneden. Hebben we toch nog geboft. We rijden – af en toe moet het heel rustig – terug naar Amen. Daar is net het ergste achter de rug en kunnen we de fietsen op de fietsendrager zetten zonder heel veel natter te worden. Met de bui mee rijden we dan vervolgens terug naar huis. Leuke wandeling geweest.

Dinsdag 4 september 2012

 

Grolloo - Anderen 16 km

Dan weer verder met een grote boog over een geasfalteerde landweg tot we in het beekdal van het Rolderdiep terecht komen. Een mooi stuk van de route met nogal wat overstapjes. We lopen hier een stukje gelijk op met het Pieterpad en komen nu dus ook andere wandelaars tegen. Twee keer steken we de beek over. Er is een soort van voorde met stapstenen gereconstrueerd, maar daar is het zo modderig dat we voor het bruggetje kiezen.
Even verder passeren we de lawaaiige N33 en dan zijn we al snel in Anderen, een prachtig authentiek Drents dorp. Sommige boerderijen zijn al heel oud en eigenlijk maakt het dorp de indruk dat er al eeuwen niets veranderd is. Ik zeg tegen Bertus dat ik het hier zo mooi vind dat ik er wel eens met vakantie zou willen, maar dat vindt hij onzin; we wonen vlakbij. Met de auto halen we de fietsen weer op en dan naar huis.
Amerdiep
bloemrijke akkerranden
Het 'nieuwe' Amerdiep
Grolloo
naderend onweer ...
bedauwde spinnenwebben
Anderen
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact