Els' Wandelverslagen
Verslag van de Loop van het Oude Diep, 2010/2011.
Het is mooi weer, we nemen een spijbeldag en gaan lekker wandelen. We vertrekken vroeg, fietsen mee, maar eerst naar Assen, waar Bertus op zijn werk nog een klusje te doen heeft. Na ook nog een kop koffie rijden we door naar hotel Ruyge Venne bij Westerbork, parkeren de auto en peddelen we via de snelste route in nog geen half uur naar Holthe. Even na 11 uur gaan we wandelen. Mooi weer dus: nog rond het vriespunt, weinig wind, zon en wat nevel. De route gaat weer tussen de nog steeds kale akkers en door stukjes bos en hei. Het is lekker rustig, vooral aan het begin geen andere wandelaars.
Volgende
Naar boven

Vrijdag 28 januari 2011

 

Wijster - Holthe 12 km

Vorige
Het is al weer een poos geleden dat we een stuk van de Loop van het Oude Diep gelopen hebben. De afgelopen maanden hebben we het druk gehad en door winterse perikelen konden we er ook niet altijd op uit. Maar we moeten de wandelconditie weer wat gaan opkrikken. Afgelopen zondag liepen we een mooi Grasduinenrondje bij Schoonloo en vandaag maar weer eens een stukje van deze route lopen. Bertus heeft vrij en het is mooi weer. We vertrekken tegen de middag, fietsen mee. In Holthe auto parkeren en dan een klein stukje fietsen, 3,5 km. De zon schijnt, maar het is wel koud, rond het vriespunt met een venijnig noordoosten windje. De wandeling is mooi. Nog maar net gestart zien we op een nu verlaten veldje van een minicamping 5 reeŽn staan. We lopen onder de wind, dus ze merken ons op en kiezen snel het hazenpad.
Op het Terhorsterzand, een mooi heidegebied met veel vennetjes, is het druk met wandelaars, vaak met bijbehorende honden. Het grootste stuk van de route gaat plezierig over onverharde paden. Het laatste stuk naar Holthe is een klinkerweg (maar in de kaalgereden harde berm loopt het prima), tegen de wind in, koud hoor. Nog even naar Wijster om de fietsen op te halen, maar eerst een beker warme chocolademelk in de lege plaatselijke kroeg. Heel erg jaren 70! Maar de choco is warm en zoet, heerlijk.

Woensdag 9 februari 2011

 

Holthe - Westerbork 16 km

Verder gaat het door bos en hei. Tussendoor door de lege weidsheid van de kale akkers. Daar voelen we de wind wel, maar verder is het lekker.
Nijlgans
We maken een grote slinger langs de randen van het Scharreveld, een groot gebied met natte heide. We moeten de route min of meer langs de afrastering volgen, maar soms moeten we toch een beetje zoeken naar het juiste pad, ook al om te voorkomen dat we natte voeten krijgen. Veel nieuwe natuur hier, het doet nog een beetje kunstmatig aan. Verderop wordt met groot materieel de bovenlaag van pijpestrootje afgeplagd en is ook ons pad totaal naar de knoppen.
Enfin, vlak voor Westerbork lopen we nog wel over een prachtig oud heideveld, dat een stuk hoger ligt dan de omringende velden. Nooit ontgonnen dus, gelukkig. Even na 15 uur zijn we weer bij de auto. Fietsen ophalen en huiswaarts.
od%20122.jpg
En weer kruisen we
het Linthorst-Homankanaal.
Terhorsterzand
Het spoor bij Wijster.
Bij Holthe.
Holther Zand
Boekweitenplas
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact