VAM-kanaal
Els' Wandelverslagen
Verslag van de Loop van het Oude Diep, 2010/2011.
Na de koffie gaan we om 11 uur pas van huis, fietsen weer mee. De auto parkeren we in Wijster en dan zo’n 40 minuten op de pedalen naar Balinge. Vorige week nog wandelden we drie dagen over de Hoge Veluwe op het Veluwe Zwerfpad bij ruim 20 °, vandaag wordt het hooguit de helft. Maar de zon schijnt en er is weinig wind, al komt die wel uit het koude noordoosten. Het eerste stuk van onze route gaat door het natuurgebied Mantinger Bos en –Weiden, wel veel over asfaltwegjes en af en toe een schouwpad langs sloten die tegenwoordig de bron vormen van het Oude Diep. Het is mooi en rustig lopen hier.
Volgende
Naar boven

Zondag 15 augustus 2010

 

De Blinkerd – Balinge 11 km

Vorige
Was er in juli een hittegolf, de augustusmaand is tot nu toe een stuk koeler en wisselvalliger. Ook voor vandaag is er regen voorspeld, maar die komt in onze contreien waarschijnlijk pas vanavond, dus we gaan lekker een stukje wandelen. Als we na een kop koffie bij de kiosk van de Blinkerd starten is het bewolkt, ongeveer 21 ° en een stevige noordenwind. Maar al snel begint het op te klaren en wordt het eigenlijk heel aangenaam weer. Het eerste stuk gaat over een klein paadje door een smalle bosstrook langs het VAM-kanaal, in de vorige eeuw gegraven om huisvuil per schip naar de VAM-compost te vervoeren. Het pad is enigszins overwoekerd, af en toe moeten we sluip-door-kruip-door lopen. We krijgen het warm en ritsen onze broekspijpen af.
Daarna komt een wat saai stuk langs uitgestrekte graslanden, aardappel- en maïsvelden (en die staat hoog!), soms op asfalt, soms over schouwpaden, ook langs het hier strakke Oude Diep. De paden zijn hoog begroeid en soms overwoekerd met o.a. braamstruiken en brandnetels. Heerlijk met onze korte broeken!

Zondag 17 oktober 2010


Balinge – Wijster 15 km

Dan volgt een kort stukje langs het Oude Diep, die ook hier weer fraai meandert. In het bos raken we het pad (“slecht zichtbaar” volgens het boekje) kwijt en struinen we dwars door de bush om de route weer te vinden. Het is even zoeken maar gelukkig schijnt de zon en kunnen we ons op de juiste richting oriënteren. Opeens kruisen we dan weer het paadje en vervolgen we de route.
Een eindje voor Mantinge zien we het Oude Diep voor het laatst, van ons wegbuigend door het natuurgebied Mantingerbosch en –weiden. Er rest verder alleen nog maar een stelsel van sloten dat aan het begin staat van de beekloop. Bij Mantinge een stuk over asfalt en klinkers en dan nog een bospaadje, vroeger Schoolpad door de velden, naar Balinge. Toch nog redelijk veel door bos gelopen deze etappe, maar het zijn eigenlijk voornamelijk smalle bosstroken. We zagen al opvallend veel paddenstoelen.
Nijlgans
Brug over VAM-kanaal.
Oude Diep bij Linthorst-Homankanaal
Oude Diep verdwijnt in Mantingerbosch en -weiden.
Mantinge
Het is onderhand lunchtijd, maar we komen alsmaar geen bankjes tegen die in de zon staan, dus als de trek te groot wordt eten we noodgedwongen onze boterhammen staande op. Want om met deze temperatuur nou uitgebreid de plaid neer te leggen…, je koelt toch snel af als je stilzit. Als we vervolgens weer verder lopen is er na 100m een bankje. Zal je altijd zien.
Een leuk stukje volgt dan door landgoed Vossenberg, door bos en over een heideveld waar Schotse Hooglanders grazen. Natuurlijk lopen die beesten precies op het pad waar wij langs moeten. Het blijft toch altijd een beetje penibel om er zo dichtbij te komen. Ze ogen dan wel sullig en goedaardig, maar er zal er maar net één vandaag de bokkenpruik op hebben. En ze hebben dus wel enorme hoorns! We lopen er, met een boogje, op enige afstand langs, blijven doorlopen en ze laten ons verder met rust. Na nog enkele omzwervingen over vooral zandpaden arriveren we via een steegje tussen prachtige oude boerderijen door in Wijster. Fietsen ophalen en weer naar huis.
Landgoed Vossenberg
Opnieuw het Linthorst-Homankanaal.
Wijster
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact