Els' Wandelverslagen
Verslag van de Loop van het Oude Diep, 2010/2011.
Naar boven

Donderdag 3 maart 2011

 

Westerbork - Orvelte 16 km

Vorige
Vandaag blijven de fietsen thuis, er rijdt een bus langs de route die ons in 10 minuten van Orvelte naar hotel Ruyghe Venne brengt. En zo kunnen we weer fijn een kop koffie drinken voor we onze wandeling starten. Het is nog wel koud; laaghangende bewolking en nevel, een matige noordoosten wind en een paar graden onder nul. Maar er is zon voorspeld en die begint inderdaad voorzichtig door de wolken heen te piepen als we op pad gaan. De route voert eerst naar Zwiggelte, mooi dorpje met oude boerderijen. Het Oude Diep hebben we in Mantinge al verlaten, maar hier lopen we een stukje langs een andere, maar weinig natuurlijke, Drentse beek, de Oude Vaart. We doorkruisen een mooi aan een plas gelegen bungalowpark en keren dan weer terug naar Westerbork.
Hier lopen we even wat verder het dorp in om te eten. Een leuke verrassing is museum-herberg De Ar, waar we in de Drentse stijlkamer met bedsteden een heerlijke boerenpannenkoek eten. We kunnen er weer even tegen.
Dan verder tussen de kale akkers en houtwallen. Er zijn al veel actieve vogels te zien en te horen: mezen, merels, vinken en kepen, sijsjes, een prachtige bruin met witte buizerd. Twee keer horen we de spotlach van de groene specht en één ervan zien we ook. Grappig, die hadden we tot nu toe alleen in Twente gezien. Vlak voor Orvelte raken we het spoor een beetje bijster op het enige stukje hei van vandaag. De beschrijving van de routewijziging die ik op internet vond is niet erg duidelijk, dus we lopen hier vooral op de kaart, een beetje op goed geluk. Verdwalen doe je hier zo maar niet, maar we willen natuurlijk niets missen. In Orvelte – waarom valt dit dorpje me nou altijd een beetje tegen? – drinken we nog een kop thee/koffie, dan de auto weer opgezocht, die op één van de grote parkeerplaatsen bij Orvelte staat, en naar huis. Einde Loop van het Oude Diep. We moeten op zoek naar een nieuwe dicht-bij-huis-wandelroute.
Nijlgans
Oude Vaart
Zwiggelte
Beekdal van de Oude Vaart
Replica prehistorische boerderij bij Orvelte
Orvelte
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact