Els' Wandelverslagen
Verslag van het Noaberpad, 2003/2005.
Vroeg vertrokken en in Ter Apel maar weer eens gegokt op een lift naar Bourtange. Veel verkeer is er niet, maar na ongeveer een kwartier kunnen we meerijden met een aardig jong stel. Ze toeren een beetje rond en gaan wel een eindje die kant op. Ze liggen in een deuk als ze horen dat we van plan zijn “dat hele eind” van Bourtange naar Ter Apel te gaan lopen: “Daar doe je met de auto al een half uur over.” De enige bezienswaardigheden die ze ons onderweg weten te wijzen zijn de discotheken, maar uiteindelijk brengen ze ons toch “helemaal” in Bourtange, zodat we om 10.15 uur van start kunnen. Het eerste stuk lopen we weer lange rechte einden, daar zijn we nu onderhand wel een beetje op uitgekeken.
Volgende
Naar boven
Vrijdag 18 april 2003 (Goede Vrijdag)

Wedde -  Bourtange 20 km
Vorige
Het is heerlijk weer om te wandelen, al waait er een fris oostenwindje. Dit keer blijven de fietsen thuis, we kunnen zowaar weer eens gebruik maken van openbaar vervoer, al zijn we wel de enige passagiers. Om 10.45 uur zijn we in Wedde. De café's zijn nog dicht, dus gaan we direct aan de wandel. De route volgt hier zoveel mogelijk de waterlopen Westerwoldse Aa, Ruiten Aa en voert over de glooiende zandrug van Westerwolde. Ook hier is het weer erg rustig en we komen door buurtschappen met namen als Ter Wupping en Smeerling. In dit laatste dorpje drinken we koffie in de tuin van het theehuis van Natuurmonumenten. Als de ober ons de heerlijke abrikozenvlaai aanprijst, durven we natuurlijk geen nee te zeggen.
We zien de eerste Oranjetip, heel vroeg dit jaar! Er volgt nog een mooi stukje langs de Ruiten Aa, die hier weer de oude meanderende loop teruggekregen heeft. Vroeger werden in het kader van de ruilverkaveling en ontwatering deze riviertjes strakgetrokken tot kaarsrechte brede sloten, maar tegenwoordig heeft men de waarde van het oude landschap weer ontdekt en wordt waar het kan de oude loop hersteld. De laatste kilometers tot Bourtange moeten we tegen de inmiddels fors aangewakkerde noordoosten wind optornen: de laatste loodjes …. Om 17.00 uur zijn we bij de auto. Bourtange bekijken we de volgende keer.
Hier maakt de route een lus om en door Bourtange heen en dat komt goed uit, want we willen het stadje uitgebreid bekijken. Het is (alweer) prachtig weer en erg druk, maar toch heel interessant. Wat een geweldige metamorfose onderging het in de 19e eeuw tot boerendorp verworden vestingstadje toen het vanaf ongeveer 1965 gereconstrueerd werd tot de oorspronkelijke 18e-eeuwse situatie. We bekijken alles uitgebreid en rijden aan het eind van de middag weer terug naar huis.
Maandag 21 april (2e Paasdag)

Bourtange - Bourtange 5 km
Verderop, bij Sellingen, duiken we het bos in, worden de paadjes kronkeliger en de route interessanter. We volgen weer grotendeels waterlopen, zoals de Ruiten Aa en het Ruiten Aa-kanaal. We zien fazanten en hazen. Na een droge periode heeft het de afgelopen week flink geregend en dat is te zien: alles is groen geworden. Ook is er van alles gaan bloeien: paardenbloemen, pinksterbloemen, fluitenkruid en ook de meidoorn begint al. Op een heideveldje bij Sellingen vinden we een mooie picknickplek uit de wind. Het is heerlijk weer, ruim 20º en een straffe zuidenwind. Voorbij Sellingen volgen nog wat rechte stukken, maar bij Ter Apel is weer bos. Het is 17.00 uur als we er arriveren, een beetje moe en te laat om het klooster te bekijken. Misschien de volgende keer.
Zondag 4 mei

Bourtange - Ter Apel 23 km
Huis te Wedde.
Ruiten Aa bij Wessinghuizen.
Theehuis Smeerling.
Ruiten Aa.
Bij het Ruiten Aa-kanaal.
Ruiten Aa-kanaal.
Langs de weg Sellingen - Ter Apel.
Bos bij Sellingen.
Ruiten Aa bij Ter Borg.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact