Els' Wandelverslagen
Verslag van het Noaberpad, 2003/2005.
Met een treintje rijden we door een prachtig stukje hoogveengebied en stoppen onderweg bij de turfstekerij, waar we uitleg krijgen over het werk. Wat een zwaar leven destijds.
Volgende
Naar boven
Donderdag 29 mei 2003 (Hemelvaartsdag)

Ter Apel - Barger Compascuum (Veenmuseum) 19 km
Vorige
Het KNMI voorspelt zomers weer tot voorbij het weekend, dus een mooie gelegenheid om een paar dagen te lopen en gelijk onze nieuwe tent uit te proberen. Vanmorgen vroeg vertrokken en om 9.00 uur parkeren we de auto bij het Veenpark. We moeten even een stukje lopen naar het dorp en vandaar uit gaan we liften. Het duurt even, maar uiteindelijk kunnen we met iemand mee naar Emmer Compascuum. Hier duurt het niet lang voor we een lift naar Ter Apel krijgen. We beginnen, het is per slot Hemelvaartsdag, met koffie en appeltaart op het terras van het Boschhuis. Daarna brengen we een bezoek aan het mooie oude klooster.
Om 11.10 uur gaan we lopen, het eerste stuk door het bos, maar als we Ter Apel uit zijn al snel door de kale landerijen langs het voormalige veenriviertje de Runde, nu niet veel meer dan een strakke, brede sloot. Het is prachtig weer, 25ļ, maar de wind houdt het aangenaam. Fluitekruid en zuring kleuren de slootkanten wit en rood. We blijven de Runde volgen tussen de aardappelvelden door. Het is niet voor te stellen, dat hier nog niet zo heel lang geleden een onafzienbaar, ontoegankelijk moeras was. Misschien dat we er morgen bij ons bezoek aan het Veenpark, of overmorgen, als we door de laatste restanten van het hoogveen wandelen, nog een indruk van kunnen krijgen. We passeren het zwembad van Emmer Compascuum, waar allerlei aanlokkelijke spettergeluiden opklinken en zijn om even na vieren bij de auto. We overnachten op camping De Bult in Schoonebeek.
We beginnen de dag met een uitgebreid bezoek aan het Veenpark Barger Compascuum. Het is er lekker rustig, erg leuk en het geeft een goed beeld van het leven vroeger in het veen.
Vrijdag 30 mei

Bezoek Veenpark, Veenpark - Klazienaveen 7 km
Om even na tweeŽn verlaten we het Veenpark om nog een stukje naar Klazienaveen te lopen. Het is schitterend weer, dik 25ļ. De eerste paar kilometer gaat door een kassengebied. Niet zo interessant dus, maar we vangen af en toe wat verkoelende druppels op van de sprinklerinstallaties. Verderop lopen we tot aan Klazienaveen door het Oosterbos, een restantje hoogveen. In Klazienaveen aangeland kopen we een ijsje en nemen we de bus terug naar het Veenpark.
Zaterdag 31 mei

Klazienaveen - Oosterse Bos (bij Schoonebeek) 18 km
We pakken de bus en zijn om 10.00 uur in Klazienaveen. Alle cafť's zijn nog dicht, dus geen koffie, maar gelijk lopen. De route van vandaag gaat voor een groot deel door het Barger Veen, in de uiterste zuidoosthoek van Drenthe, het laatste grote restant hoogveen. Met kunst- en vliegwerk is men er hier in geslaagd het hoogveen te conserveren en zelfs weer te doen groeien. Een schitterend gebied, met natte en drogere stukken, begraasd door schapen en wij mogen daar zomaar doorheen lopen.
Dan volgt een paar kilometer over een voormalige spoordijk, waar vroeger een turftreintje reed. De trein reed toen op maaiveldhoogte door het veen, tegenwoordig is het een dijk van een paar meter hoog: aan weerszijden is alles afgegraven. Het is dus eigenlijk een miniatuur natuurgebied met bijbehorende vegetatie. De dijk eindigt bij een Smalspoormuseum, maar we moeten nog een eindje en besluiten dit niet te bezoeken. Dan volgen nog een aantal kilometers tussen hete aardappelvelden en door het bos. Tot twee keer toe zien we een ree, die vlak bij ons op de vlucht slaat. Tegen 16.00 uur zijn we in Oosterse Bos, een buurtschap met mooie boerderijen. We zoeken de auto op, gaan terug naar de camping om de tent af te breken, auto in te pakken en nog even te douchen. Het zit er voorlopig weer even op.
Klooster Ter Apel.
Langs de Runde.
Ven in het Oosterbos.
Op de spoordijk.
Oosterse Bos.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact