Els' Wandelverslagen
Verslag van het Grote Rivierenpad, 2013 - 2015
Volgende GR5/Hollands Kustpad
Naar boven
Vorige Grote Rivierenpad
Verderop eten we onze broodjes op een langgerekte betonnen bank waarop we ook nog even languit kunnen. We hebben niet zo goed geslapen vannacht, zijn de lawaaiigheid van de Randstad niet gewend, dus doezelen we even heerlijk weg. Inmiddels is de zon aan het doorkomen en wordt het warm. De trui gaat uit, broekspijpen ritsen we af. Er volgt nu een lang en wat saai stuk over een dijk met kassen aan de ene kant (we zien de tomaten hangen) en weilanden aan de andere. Het is een fietspad, dus geen last van autoverkeer. Dan schampen we de buitenwijken van Maassluis. Eigenlijk hadden we hier van de route af willen gaan om naar station Maassluis West te lopen, maar de route was korter dan gedacht, het gaat goed en het is nog vroeg, dus besluiten we nog een stukje door te lopen. Na een druk en smal dijkje volgt een leuk stuk over een oud kerkenpad; via een smal tegelpad lopen we dwars door de weilanden. De sloten passeren we via wankele vlonderbruggetjes. Hoewel verkeer, kassen en havengeluiden hier nooit ver weg zijn, doet het heel landelijk aan.
Gasteren

Donderdag 15 april 2013

 

Hoek van Holland - Maassluis 23,5 km (+ 1,5 km)

We hebben een hotelarrangement van twee overnachtingen in een hotel in Naaldwijk geboekt om van hieruit de eerste etappes van het Grote Rivierenpad te gaan lopen. Vandaag rijden we naar Hoek van Holland en parkeren de auto in de buurt van het station. We weten nog niet hoe ver we gaan lopen en zullen vanmiddag terugreizen. Eerst lopen we een kilometer westwaarts naar het strand, waar het pad echt begint. Er is voor vandaag mooi weer voorspeld, maar voorlopig is het nog grijs en wat nevelig, maar zeker niet koud, aangenaam om te wandelen. Bij het strand zetten we onszelf even op de foto en om een uur of 10 starten we dan daadwerkelijk het Grote Rivierenpad. Het eerste stuk gaat parallel aan de Nieuwe Waterweg. Water en schepen; het blijft fascinerend en er is veel te zien. Aan de overkant de Europoort, wat een bedrijvigheid. We passeren bunkers, dit was een strategische plek in de tweede wereldoorlog, en stoppen even bij een museum voor een kop koffie met appeltaart en uitzicht op de Nieuwe Waterweg. Er vallen een paar spetjes.
Bij Hoek van Holland buigen we het binnenland in. We lopen om het plaatsje heen door duinen en groenstroken, langs dijkjes. Hier ook een eerste blik op het uitgestrekte kassengebied van het Westland. Aan de stulpjes die hier en daar bij de bedrijven staan te zien valt daar nog een prima boterham mee te verdienen. Er volgt een stuk door het Staelduinse bos, gelegen op een oude rivierduin, dat nog vol staat met Duitse bunkers uit WO II. Het valt ons op dat het hier al veel groener is dan bij ons in het noorden. Het fluitenkruid begint zelfs al te bloeien.
riv%201.jpg riv%202.jpg riv%203.jpg riv%204.jpg riv%205.jpg riv%206.jpg riv%207.jpg riv%208.jpg riv%209.jpg riv%2010.jpg riv%2011.jpg riv%2014.jpg riv%2015.jpg riv%2016.jpg riv%2018.jpg riv%2019.jpg riv%2020.jpg riv%2021.jpg riv%2022.jpg riv%2023.jpg
We doorkruisen Maasland, een leuk plaatsje, en leggen nog even aan bij de plaatselijke herberg voor een pauze met een glas ijsthee. Dan de laatste loodjes via Maassluis, een mooie plaats, maar we hebben nu niet meer de energie om het uitgebreid te bekijken. We lopen door naar het station waar al gauw de trein arriveert die ons naar Hoek van Holland terugbrengt. Een klein stukje lopen dan nog naar de auto. Poeh, 25 km in de benen, dat hebben we lang niet meer gedaan. Maar het ging goed. Veel vogels ook gezien: behalve de ‘gewone’ zoals meeuwen, merels en mezen en dergelijke, ook scholeksters, een grutto, een groene specht en een grote bonte specht, parkieten, tiftjafs, futen, nestelende reigers, ganzen met kuikens. Mooie wandeling.
We lopen de volgende dag niet verder. Het weer slaat totaal om, het wordt koud en het regent. Daar hebben we geen zin in, het moet wel leuk blijven…
riv%2024.jpg riv%2025.jpg riv%2026.jpg riv%2027.jpg riv%2028.jpg riv%2029.jpg riv%2030.jpg
Nieuwe bestemming voor een bunker: varkenskot.
Maasland
Langs de Zuidvliet richting Maassluis.
Monument Kindertransporten. (Klik voor de website) Vlak voor de oorlog werden bijna 10.000 Joodse kinderen uit Midden-Europa naar Engeland gestuurd.
Volgende Grote Rivierenpad
Vorige GR5/Hollands Kustpad
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact