Els' Wandelverslagen
Verslag van de Loop van het Oude Diep, 2010/2011.
We lopen via de buurtschap Siberië, voorheen een uithoek, nu een mooi gebied om te wonen, naar Tiendeveen. Daar houden we even halt voor de lunch aan een picknicktafel, maar niet te lang, want daarvoor is het te koud. Toch zien we de eerste lammetjes al weer in de wei dartelen.
Volgende
Naar boven

Zondag 7 maart 2010

 

Echten - Hoogeveen 15 km

Vorige
De winter, die zo half december begon met veel sneeuw en vrieskou, wil maar niet van wijken weten. Na een paar lenteachtige dagen viel er afgelopen vrijdag- op zaterdagnacht weer wat sneeuw en het vriest ’s nachts nog stevig. Maar vandaag een mooie dag, wel koud: ongeveer 3°, maar veel zon. En die geeft al wat warmte; het is het noordoosten windje die het toch nog koud maakt. In ieder geval een prima dag om de eerste etappe Loop van het Oude Diep te lopen. Drie weken geleden liepen we hier het laatste stuk Loop van de Reest, ook van Echten naar Hoogeveen, maar grotendeels via een andere route. We nemen opnieuw de bus vanuit Hoogeveen en beginnen in Echten bij het ‘Huus met de Belle’ met de lunch. Er staan picknicktafels waar we in de zon even onze meegebrachte soepjes met een broodje kunnen eten.
Maar als we het bos van Huize Echten uit zijn en weer verder langs het Oude Diep in de richting van Hoogeveen lopen, wordt het rustiger. Het laatste stuk langs de rand van Hoogeveen naar het station is gelijk aan de route van de Loop van de Reest.
We hebben wat het weer betreft geen mooi Paasweekend achter de rug, maar vandaag is het goed genoeg voor een wandeling: droog, wat zon en 12°. Onze dochter Willemijn is het weekend in Eelde en zij loopt deze etappe met ons mee. Over ruim een week vertrekt ze voor een vakantie naar Bolivia en Peru, gaat daar o.a. het Inca Trail lopen en moet haar nieuwe wandelschoenen inlopen en wat aan de wandelconditie werken. Nou lijkt het traject van vandaag in niets op het Inca Trail, maar het is beter dan niets. We zijn met twee auto’s, geen ov vandaag. Een auto zetten we aan het eindpunt, met de andere rijden we naar station Hoogeveen, waar we de wandeling starten. Al snel verlaten we Hoogeveen en lopen dan een stukje langs het Oude Diep, hier nog ‘genormaliseerd’. Verderop meandert het riviertje wel weer door het natte beekdal, het gebied wordt beheerd door het Drents Landschap. Ziet er direct een stuk aantrekkelijker uit.

Maandag 5 april (2e Paasdag)

 

Hoogeveen – Tiendeveen (Haarweg) 11 km

Dan gaan we lopen, eerst in westelijke richting naar de plek waar het restant van het Oude Diep in de Hoogeveense Vaart uitmondt. Dat de lente er toch aankomt merken we aan het uitbundige licht, maar ook hadden we vanuit de auto al veel kieviten gezien op de nog gelige weilanden en hier zien en horen we wulpen en scholeksters. Met een lus komen we langs de Hoogeveense Vaart weer terug in Echten, waar het erg druk is.
Dan buigen we af naar het oosten en lopen door voormalig ontginningsgebied, langs oude ‘wijken’ en door stukken bos. Het boekje had al gewaarschuwd: het is af en toe flink zompig. Maar wel een mooi gebied; de route is veel leuker dan ik me had voorgesteld. Veel onverharde paden. Alleen jammer dat we onder de aanvliegroute van vliegveld Hoogeveen lopen, waar net een Open Huis aan de gang is. Veel vliegtuigjes dus, met bijbehorende herrie. Normaal zie je er vooral zweefvliegtuigen, die hoor je niet zo.
De laatste kilometers gaan langs het Linthorst Homankanaal en nog een extra slinger door een bos met gedeeltelijk overwoekerde wijken. We rijden terug naar station Hoogeveen, waar Willemijn de trein terug naar Den Haag neemt en ook wij keren huiswaarts.
Echten
Het laatste stukje Oude Diep.
Langs de Hoogeveense Vaart.
Oude Diep
Huize Echten
Opnieuw langs het Oude Diep.
Een oude wijk.
Zompig pad.
Linthorst Homankanaal
Een bijzondere verzameling.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact