Els' Wandelverslagen
Verslag van de Loop van het Oude Diep, 2010/2011.
We komen uit bij de Blinkerd, een enorme afvalberg afgedekt met gras bij de VAM-vuilverbranding bij Wijster. Een klein deel van het afval wordt niet verbrand maar gestort en dat is te zien en te ruiken! De omgeving is ingericht als een soort parkachtig landschap waarin gerecreëerd kan worden en op de Blinkerd zelf is een bezoekerscentrum. Er grazen schapen op de 50m hoge berg en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving. Overigens konden we de berg niet helemaal op volgens de route vanwege werkzaamheden. Het klaphekje onderaan waar we door moesten was afgesloten met een hangslot. Maar omdat we nergens enige info of omleiding zagen, zijn we toch maar over het hek geklommen – daarin zijn we sinds het Friese Kustpad zeer geoefend – en via een asfaltpad recht omhoog de berg op. Bovenop verder een beetje onze weg gezocht richting het bezoekerscentrum, dat via de andere kant wel bereikbaar was. Weer afgedaald naar de parkeerplaats (alweer een watertje over via stapstenen) drinken we nog even een kop koffie bij de kiosk, dan fietsen ophalen en weer naar huis.
Volgende
Naar boven

Zondag 18 april 2010

 

Tiendeveen - Pesse 11,5 km

Vorige
Het weekend waarin het Noordwest-Europese luchtruim gesloten is voor vliegverkeer vanwege de aswolk van een uitgebarsten IJslandse vulkaan, die hierheen geblazen wordt. Een bizarre situatie, overal mensen gestrand. Het is prachtig weer vandaag, geen wolkje aan de hemel, behalve die aswolk, maar die kun je niet zien. Om 12 uur vertrekken we naar Pesse, fietsen mee. In 25 minuten peddelen we dan naar ons startpunt, waar we eerst aan een picknicktafel een boterham eten. Het is inderdaad heerlijk weer, zo’n 18°, nauwelijks wind. Het fleecejack en de broekspijpen gaan de rugzak in, voor het eerst weer lopen in korte broek. De natuur begint aardig groen te worden, veel bloesembomen en bloeiende krentenstruiken. Het is ook heerlijk stil, zelfs kleine vliegtuigen mogen niet de lucht in. Ook geen condensstrepen in de lucht.
Mei is tot nu toe koud, nat en somber geweest. We hadden dit lange Hemelvaartweekend eigenlijk willen gaan kamperen en een aantal etappes Marskramerpad lopen, maar woensdag was het nog 8° met regen en een harde noordenwind. Op Hemelvaartdag zijn we thuisgebleven, vrijdag met wat beter weer een stuk Marskramerpad gelopen, zaterdag andere verplichtingen, maar vandaag gaat het toch de goede kant op met het weer, meer zon en 15°. Fietsen dus weer mee en naar de Blinkerd gereden. In een half uurtje fietsen we (wind tegen) naar Pesse, ketenen de fietsen aan een paal en gaan we op pad. Het is weer een mooie wandeling. Veel onverhard, eerst een slinger door een heidegebiedje, verderop door het stroomdal van het Oude Diep.
Zondag 16 mei

Pesse – De Blinkerd 15 km
De route is leuk afwisselend door bos en open veld. Een klein stukje langs het Oude Diep, hier in ‘genormaliseerde’ vorm en dwars over de Boerveense Plassen, een prachtig natuurgebied. Zonder pauzeren bereiken we in 2½ uur Pesse, halen de fietsen op en rijden weer naar huis. Op de autoradio horen we dat er nog steeds niet wordt gevlogen.
Er wordt door het Drentse Landschap hard aan gewerkt om de beek weer een natuurlijke loop terug te geven en het resultaat is prachtig: bloemrijke graslanden op de oevers en een mooi meanderende beek. We moeten hem zelfs een keer via stapstenen oversteken.
Linthorst Homankanaal
Nijlgans
Oude Diep
In de verte de vuilverbranding en de Blinkerd.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact