Els' Wandelverslagen
Verslag van het Overijssels Havezatenpad, 2008 - 2009.
Het is weer een prachtige route vandaag. Dan weer langs de Regge, dan weer een eindje ervan af door het boerenland. Wel veel langs muren van maïs en dat is dan weer jammer.
Volgende
Naar boven
Woensdag 10 september 2008

Egede - Nijverdal 16 km
Vorige
We hebben gisteravond lekker gegeten in restaurant Nieuw Hancate, ons aangeraden door de familie Kroeze. Goede keus. Het was wat ver om erheen te lopen, maar we mochten de fietsen van onze gastheer en -vrouw lenen. Het ontbijt wordt vanmorgen geserveerd in een kamer met mooie oude meubelstukken, de voormalige woonkamer van de ouders van de heer Kroeze die bij hen inwoonden. Ze hadden hem maar zo gelaten. Een stamboom en trouwfoto's van vorige generaties hangen aan de muur, prachtig. Ons ontbijt is overvloedig en we mogen ook een lunchpakketje meenemen. Nadat we nog even wat in het gastenboek geschreven hebben en mijn website op de computer hebben opgezocht, nemen we toch echt afscheid. Lieve en hartelijke mensen. We gaan op pad. Het is weer mooi weer. Het heeft vannacht geregend en er zijn nog wat wolken, maar de zon komt er aardig doorheen. Het is misschien iets frisser dan gisteren, maar we kunnen gewoon weer in t-shirt en korte broek lopen. We zijn nog maar een paar kilometer onderweg, of we verlopen ons. De route is iets anders dan omschreven: om een boerderij heen in plaats van over het erf, en dan vervolgen we het verkeerde pad. Maakt niet zoveel uit; we komen op hetzelfde punt uit bij de kruising van de Regge en het Overijssels Kanaal.
Bij de voormalige havezate Schuilenburg pauzeren we even voor een kop koffie op het terras van wat ooit de wagenschuur was. De havezate zelf is helemaal afgebroken, maar de slotgracht en een paar andere restanten gereconstrueerd, zodat een beetje zichtbaar is gemaakt hoe het er vroeger uitzag. In het restaurant is een kleine expositie met vondsten die op het terrein zijn gedaan.
We zijn gisteren tot na 20 uur in de sauna gebleven, hebben er ook gegeten en kwamen pas in het donker bij onze gastheer aan, die we overigens wel even op de hoogte gesteld hadden. We logeren in een herenhuis uit 1928. Mooi, met beneden nog een kamer en suite met schuifdeuren en andere authentieke elementen, zoals glas-in-lood ramen. Ook hier krijgen we weer een geweldig ontbijt geserveerd, genoeg voor ook een lunchpakket. Dan gaan we op pad. We hebben inmiddels besloten dat dit de laatste wandeldag wordt, want voor morgen wordt een regenachtige dag voorspeld. Omdat onze auto bij het station staat, kunnen we eerst wat overtollige bagage uit de rugzakken gooien. Dat loopt een stuk lichter. En dat is maar goed ook, want het is prachtig weer en het wordt vandaag ook flink warm, 28°. Via een landgoed verlaten we Nijverdal en vervolgens lopen we door een heidegebied, het Wierdense Veld.
Donderdag 11 september

Nijverdal - Rijssen NS 20 km
Waar we door boerenland lopen, wordt het zicht nog steeds erg beperkt door de maïs. We stoppen even bij theehuis De Grimberg bij de gelijknamige, ook al afgebroken, havezate. Op het grasveld in de spaarzame schaduw van een nog jonge boom genieten we van een kop thee en een huisgemaakte appelpunt. Na nog een keer een drukke verkeersweg oversteken komen we weer bij de Regge, waar we een stukje langs lopen. Dan een laatste oversteek over weer zo'n weg en we bereiken de pelmolen van Rijssen. De replica van de Enterse zomp, waarmee vroeger de Regge bevaren werd, vaart net weg met een gezelschap. We zijn het wel een beetje zat en nemen de kortste route naar het station. We hoeven niet lang te wachten op de bus die ons weer terug in Nijverdal brengt.
Het pijpestrootje overheerst er en het beetje hei is inmiddels nagenoeg uitgebloeid. Dan moeten we weer een drukke provinciale weg oversteken en lopen we verder zuidwaarts langs het Notter Veld. Ook hier nog bos en restanten heide. Eens was dit gebied een langgerekte hoogveenvlakte tussen de Sallandse stuwwal en Twente.
Daarna lopen we kilometers langs de gekanaliseerde Regge. We steken hem (haar?) regelmatig over om onze weg op de andere oever te vervolgen. Toch is het niet saai. Soms lopen we langs maïsvelden, maar vaak ook door boslaantjes op dijken of rivierduintjes. Allemaal onverharde paden. Bij één van de bruggen staat een routewijziging aangegeven. Er wordt een nieuwe brug aangelegd en daar kunnen we eigenlijk niet over. We moeten de markeringen maar volgen. Maar er is verder geen markering te bekennen, dus steken we, met nog een aantal fietsers, toch maar de onvoltooide brug over (niet te dicht langs het randje) om de originele route te vervolgen. Vlak voor Nijverdal gaan we met een slinger nog even een stukje omhoog door het bos een uitloper van de Sallandse Heuvelrug op. Dan lopen we het dorp in. Hier moeten we een beetje zoeken naar markeringen en ook de beschrijving is niet heel duidelijk. Voor verbetering vatbaar, zullen we maar zeggen. Omdat we al vroeg in Nijverdal zijn, gaan we nog even lekker naar de sauna, die hier niet ver vandaan is.
Egede.
De Regge.
Zicht op de Rhaander Esch.
Astilbekwekerij bij Rhaan.
De Regge bij Schuilenburg.
Landgoed Duivecate bij Nijverdal.
Gagelmansveentje.
Ons logeerhuis.
Schaapskooi op het Wierdense Veld.
Bij Notter.
Buurtschap Rectum.
Pelmolen Ter Horst bij Rijssen.
Enterse zomp.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact