Els' Wandelverslagen
Verslag van het Overijssels Havezatenpad, 2008 - 2009.
Tussen de middag eten we een tosti in Hotel Gelderingen aan de rand van Steenwijkerwold. Veel meer bevatte de menukaart niet, maar voor ons prima. Inmiddels is het weer wat vriendelijker geworden, de zon laat zich
Volgende
Naar boven
Vrijdag 18 april 2008

Steenwijk - Vlodderbrug 21 km
Vorige
We maken een driedaagse trektocht om het Overijssels Havezatenpad meteen maar goed te beginnen. De auto laten we in Zwartsluis achter en met de bus van 10 over 10 reizen we in een half uur naar Steenwijk. Op de Markt beginnen we traditiegetrouw met een kop koffie mét in café Zus & Zo. Het is te koud voor het terras. We hebben ook lang geaarzeld of we dit weekend zouden gaan wandelen, want er was aanvankelijk wel mooi weer voorspeld, maar naarmate de week vorderde schoof dat mooie weer steeds verder op. Het is lang koud gebleven dit voorjaar, maar vanaf zondag zou de temperatuur toch boven de 15° moeten komen. Dat is het nu in ieder geval nog niet; bewolkt, zo'n 10° en een straffe noordoosten wind. Die hebben we vandaag gelukkig meest mee en als het nu maar droog blijft, dan is het prima te doen.
Via het landgoed Rams Woerthe verlaten we Steenwijk en als we alle drukte van bedrijventerreinen en verkeerswegen achter ons gelaten hebben, klimmen we al gauw de keileembult van Steenwijkerwold op. En zien we onze eerste ree.
Alle restaurants in de buurt bleken gisteravond gesloten, maar na veel gebel verwees onze gastheer ons naar Geertien in Muggenbeet, een begrip in de omgeving. Het was een beetje te ver om te lopen, dus mochten we zijn auto lenen! Heerlijk gegeten en na een redelijke nachtrust en goed ontbijt vertrekken we om half 10. Verrassing: in tegenstelling tot alle vooruitzichten is het stralend zonnig. Wel een ijskoude wind, maar de zon vergoedt veel. Een prachtig traject vandaag door de Weerribben. Zoveel te zien: rietlanden, veel water, bosjes. We schieten niet op. Vlak voor Kalenberg zien we weer vier reeën. We kunnen ze rustig bekijken tot ze verstoord worden door een groep luid kakelende wandelkippen die ons tegemoet komt. Die zien geen ree natuurlijk.
Zaterdag 19 april

Vlodderbrug - Giethoorn Noordeinde 18,5 km
geregeld zien. Het is mooi lopen hier, het landschap glooit licht en de natuur begint een beetje groen te worden. De sleedoorn bloeit volop en ook de krentestruiken beginnen. Verderop komen we door Paasloo. Het kerkje blijkt open, dus lopen we even naar binnen. We willen dan buiten op een bankje even een broodje eten, maar de koster, aan het werk bij zijn huis aan de overkant van de straat, vindt dat we dat maar even binnen in de kerk moeten doen, want het is veel te koud. Een klein stukje verder drinken we dan nog even een warme kop thee in de ontvangstruimte van bungalowpark de Paaslooërhof.
tegen de wind in tornend, dan over een graspad tussen water en rietlanden. Hier de wind in de rug en een zonnetje erbij, heerlijk. Vlakbij zien we vier reeën. Het duurt even voor ze ons in de gaten hebben en de benen nemen. We logeren in een appartementje bij de Turftente, in het gehucht Wetering vlakbij Kalenberg.
In Kalenberg blijkt de meeste horeca ook nog dicht, maar in het voormalige kerkje is een café dat open is. De tafeltjes op het terras aan het water staan er uitnodigend bij, maar de wind is ons net iets te koud. De kerkbanken langs de wand dienen als zitplaats, preekstoel en orgeltje zijn nog in tact. Na de koffie vervolgen wij ons pad door het schilderachtige Kalenberg. Wat een leuk dorpje, overal water, elk huis een eigen botenhuis.
Na een aantal kilometers door de rietlanden komen we in het gehucht Nederland, ook zo'n waterdorpje. Meester De Dood was de laatste bovenmeester van Nederland, zo horen wij onderweg van een oudere man die in het riet aan het werk is. Voor z'n plezier, vertelt hij, en hij maait met de hand, want hij wil de vogeltjes horen fluiten. Die horen en zien wij ook overal: eenden, ganzen (met pullen), zwanen, ooievaars en het kleinere spul wat we echt niet allemaal herkennen. We horen in het riet
zelfs een snor! Verderop zien we weer vier reeën aan de overkant van
de Roomsloot, het watertje waar we langslopen.
De laatste kilometers gaan door de Weerribben. Eerst een stukje langs het kanaal Steenwijk - Ossenzijl,
De volgende stop is Muggenbeet (je komt nog eens ergens). Het is lunchtijd, dus eten we bij Geertien een uitsmijter. Na nog een flink stuk graspad langs het Giethoornse Meer (prachtig!) gaan de laatste 5 km in noordoostelijke richting tegen de straffe wind in, nu door de ontgonnen polders. In Giethoorn blijkt onze luxe B & B (een flesje wijn met glazen staat al klaar) een klein eindje van de route aan de Molenweg, een buurtje om verliefd op te worden: een smal, slingerend pad met aan weerszijden rietgedekte boerderijtjes, aan één kant de sloot, bruggetjes, mooi tuinen met bloesembomen. Kortom op en top Giethoorn, maar dan niet zo toeristisch. 's Avonds eten we heerlijk in Hotel de Jonge in Noordeinde.
Markt, Steenwijk.
Rams Woerthe.
Gelderingensteeg.
Hier ligt de dichter J.C. Bloem begraven.
Tonmolen bij Paasloo.
Kanaal Steenwijk - Ossenzijl.
Woldakkers.
Wetering.
Weerribben.
Vervenershuisje en tjasker.
Spinnekopmolen De Wicher.
Kalenberg.
Rietvervoer over water.
Nederland.
Roomsloot tussen Nederland en Muggenbeet.
Bij Geertien.
Muggenbeet.
Kerkje bij Giethoorn.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact