Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van de Reest, 2008/2010.
Als we de Hoogeveense Vaart en de A28 zijn overgestoken, wordt het allemaal wat rustiger. Langs de weg staat hier een aantal boerderijen met monumentale voorhuizen: teken van grote welstand aan het begin van de 20ste eeuw.
Volgende
Naar boven
Zaterdag 29 maart 2008

Meppel - De Wijk 11 km
Vorige
Het is een mooie lentedag, de eerste dit jaar. Vorige week, met Pasen, viel er nog sneeuw. Maar vandaag is het zonnig, zo'n 12°, een prima dag dus om de eerste etappe van dit pad te lopen. In De Wijk nemen we de bus naar het station van Meppel. Daar beginnen we met een kop koffie in het café tegenover het station. Het is er al druk: een vergaderende vereniging en een wielerclub die een koffiestop maakt. We moeten dus even op onze beurt wachten en zijn er niet snel weg, maar dat is niet erg; we hebben alle tijd vandaag. We verlaten Meppel via een park met prachtige knoestige bomen. Hier zien én kruisen we de Reest voor het eerst.
Even verderop zien we ooievaars op het dak van een woning. Ze worden aangevallen door vlakbij in de bomen nestelende kauwtjes, maar trekken zich daar weinig van aan. We passeren het spoor en de A32. Verderop zien we al de A28. Veel verkeerslawaai hier, maar het inmiddels prachtige landschap doet ons dit vergeten. De weilanden aan weerszijden van de Reest staan onder water en we zien veel water- en weidevogels: ooievaars, eenden, smienten, wulpen, kievieten.
We steken het riviertje over en zo belanden we in het Overijsselse Halfweg bij eetcafé Het Vergulde Ros. Dit blijkt nog in wintertijd te verkeren en is maar beperkt open. In ieder geval niet op vrijdagmorgen om een uur of 11. Wel uitnodigende borden langs de weg natuurlijk. Haal dan die borden binnen als je gesloten bent! Weer geen koffie dus en we hebben er zo'n zin in. We vervolgen onze route over het fietspad langs een verkeersweg. Waar we een zijpad in moeten, blijkt er een routewijziging te zijn, maar dit staat goed aangegeven. Het betekent wel een kleine en niet zo interessante omweg: eerst nog een stuk fietspad, dan een onverhard zijpad in en dan weer naar rechts een smal graspad tussen prikkeldraad door naar de oorspronkelijke route. Via een gammel bruggetje lopen we dan Boswachterij Staphorst in en volgen zuidwaarts de smalle strook bos en heide van de Zwarte Venen met prachtige vennen. We zien en horen veel vogels. We komen ook nogal wat wandelaars tegen, al of niet met honden (in een deel van het gebied mogen honden loslopen, maar waar het niet mag lopen ze natuurlijk net zo los), en joggers. Het zal hier op een mooie zondagmiddag wel druk zijn.
Maar nu is het rustig en mooi lopen langs de Reest. Aan de overkant zien we vier reeën grazen.
We lunchen in de chique Havixhorst met een heerlijk glas koele witte wijn (we hoeven niet ver meer) erbij. Ooievaars vliegen af en aan, er blijken vier nesten op het dak van het kasteeltje te zitten.
Na een rondje over het landgoed gaat het richting De Wijk, dat we met nog een kleine slinger in de route al snel bereiken.
Vrijdag 4 april

De Wijk - IJhorst - De Wijk 16 km
We parkeren de auto op het Veenhovenplein in De Wijk en lopen eerst even het dorp in om te zien of er ergens een kop koffie verkrijgbaar is. Helaas, 10 uur is nog te vroeg, dus gaan we zonder koffie op pad. Het weer is niet heel mooi, bewolkt, 10°, maar droog en geen wind. Het begin van deze etappe loopt over landgoed Dickninge, waar stinzenplanten als bosanemoon en, veel zeldzamer, de holwortel (Corydalis) bloeien. Dickninge schijnt er bekend om te staan en elk voorjaar komen er veel mensen op af.
Vlakbij de Havixhorst is De Lokkerij, een ooievaarstation. Prachtig gezicht, al die klepperende ooievaars op de nesten en in de weilanden. De Lokkerij is nog gesloten, gaat pas op 1 april open, dus een bezoekje moeten we een andere keer maar eens doen.
Uiteindelijk draaien we weer naar het noorden en bereiken we via opnieuw bos en hei over mooie paden het dorpje IJhorst. Het is intussen een beetje gaan regenen. Café 't Vosje is zowaar open. We strijken er even neer voor een kop koffie/thee. De etappe eindigt hier, wij lopen, via de kortste route, in een half uurtje terug naar de auto in De Wijk.
Tolhuisje in Meppel.
Speenkruid.
Monumentale boerderij Schiphorst.
Het Reestdal bij de Havixhorst.
Laantje bij De Wijk.
Huis Voorwijk.
De Wijk.
De Reest bij Dickninge.
Huis Dickninge.
Duiventil op het landgoed.
Tolhuisje van Dickninge.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact