Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van de Reest, 2008/2010.
Volgende
Naar boven
Zondag 27 april 2008

IJhorst - 't Ende 10 km
Vorige
Een prachtige zondag voor een stukje Loop van de Reest, het wordt ruim 20 °. Dit keer hebben we de fietsen bij ons. We zetten de auto op de parkeerplaats van 't Ende, het infocentrum van het Drents Landschap, en fietsen in zo'n 20 minuten naar IJhorst. Prima te doen. Café 't Vosje is nog dicht, pas om 12 uur open, alweer geen koffie helaas. We lopen dan eerst een prachtig stuk door het Reestdal en via landgoed Dunningen naar Haalweide.
Dan volgt een stuk over verharde wegen tussen de weilanden die geel gekleurd zijn door de paardebloemen, ook mooi.
Na een zomer met GR5 en Overijssels Havezatenpad gaan we vandaag weer eens een stukje langs de Reest lopen. We gaan pas om een uur of 12 weg, brood en fietsen mee. We parkeren de auto bij de molen en fietsen in een kwartier naar Oud-Avereest. Bij De Wheem eten we eerst ons lunchpakketje en gaan dan op pad. Het is zonnig weer, maar met een frisse noordoosten wind maar 17°. Afgelopen donderdag nog 28°! We wandelen weer een prachtige route, vrijwel helemaal over onverharde paden. Een mooie afwisseling tussen landerijen (weinig maïs hier!), stukjes bos en heide. Twee keer kruisen we de Reest, inmiddels een smal stroompje, maar prachtig meanderend door de hooilanden. Echt een riviertje zoals het bedoeld is! Hier en daar passeren we groepjes oude, rietgedekte boerderijen met namen als Rabbinge en Den Huizen.
Zondag 14 september

Oud-Avereest - Balkbrug (molen De Star) 10 km
Daarna een wat minder interessant traject over lange rechte zandwegen: eerst langs bungalowparken achter IJhorst en dan tussen kaal omgeploegde velden. Hier lopen we te ver, maar komen we met een kleine omweg weer op de route. Het laatste stukje is weer prachtig: een wandelpad langs en over de Reest naar boerderij 't Ende.
Na een paar weken zomers weer waarin we een stuk van de GR5 in de Vogezen hebben gelopen, is het nu veel koeler. Maar na de buien van afgelopen dagen wel weer droog en redelijk zonnig, dus prima om te wandelen. We starten pas in de middag na kerkbezoek en koffie; met deze afstanden kan dat best. Net als vorige keer gaan de fietsen mee. In 20 minuten peddelen we naar ons startpunt. We ketenen de fietsen aan een boom en gaan op pad. Al gauw lopen we weer op het fietspad de andere richting uit. Even later leggen we aan bij Café-restaurant Poortman voor de lunch. Eindelijk weer eens een café dat open is. Toegegeven: het is niet half 11 's morgens. Overigens zijn onze ervaringen in Frankrijk wat dat betreft positiever: de cafés zijn er 's morgens vroeg al open. We kunnen kiezen uit de kleine kaart en de grote kaart en wat er niet op staat, is vaak ook nog mogelijk (stokbroodje 'doe maar wat'?!) Wij kiezen een omelet met asperges, ook niet op de kaart, maar wel aangeprezen door de waardin. Leuke tent, wat mij betreft een eervolle vermelding. De omeletten staan trouwens snel voor onze neus en smaken prima. Dan maar weer verder, dan weer links, dan weer rechts van de Reest. Het is prachtig nu. De natuurlijk beheerde weilanden staan volop in bloei: grassen, zuring, fluitekruid, boterbloemen, koekoeksbloemen en in de bermen bloeit ook de brem.
Sommige stukken gaan door het bos en voorbij de buurtschap Pieperij lopen we een leuk stuk over de hei, die hier aan het beekdal grenst. Nog een keer de Reest over en dan arriveren we bij natuurinfocentrum de Wheem in Oud-Avereest. Het is hier aardig druk: gezinnen, wandelaars die op stap zijn geweest met een gids. We nemen nog even een kop thee en gaan dan de fietsen weer ophalen en terug naar Eelde.
We lopen met een grote lus om de bebouwde kom van Balkbrug heen met als zuidelijkste punt de Ommerschans. In de Tachtigjarige Oorlog opgeworpen tegen de Spanjaarden en na enkele eeuwen militaire bestemming ingericht als kolonie, later strafkolonie, voor bedelaars en landlopers door de Maatschappij van Weldadigheid. We komen langs het voormalige kerkje, nu verbouwd tot woonhuis. Van een bewoonster horen we dat het een zg Thomashuis is voor gehandicapte kinderen. Het kerkje werd enkele jaren geleden van afbraak gered door de bewoners van de Ommerschans. Veel is er niet meer over van de schans of het gesticht, maar er is nog wel een klein kerkhof met houten kruisen. Hier werden de 'naamlozen' begraven net als we al eens zagen in Veenhuizen (zie Drenthepad). We worden er weer even stil van. Door het bos aan de oostkant van Balkbrug lopen we weer naar het noorden tot aan de molen, ons eindpunt. Nog even fietsen ophalen en dan weer naar huis.
Zondag 18 mei

't Ende - Oud-Avereest 11 km
Reestdal bij IJhorst.
IJhorst.
Langs de Reest.
't Ende.
De Reest bij 't Ende.
Bij Bloemberg.
Boerderij De Wildenberg bij Oud-Avereest.
Oud-Avereest.
Bruggetje over de Reest.
Bij Den Huizen.
De heide van Haardennen.
Plas bij Balkbrug.
Pad naar Ommerschans.
Molen De Star in Balkbrug.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact