Els' Wandelverslagen
Verslag van het Trekvogelpad, 2005/2008.
Een paar kilometer lopen we pal langs de Duitse grens over een mooi bospad. Vier jaar geleden terug liepen we het Noaberpad net aan de andere kant van de grens. De laatste kilometers voor Buurse zijn lange rechte stukken asfalt. Dat is jammer. In mijn herinnering waren veel van die wegen toen nog zandpaden. Ik ben wel blij als we bij de auto zijn. Het was zwaarder dan gisteren. Toch niet geweldig om drie dagen te gaan lopen als je een beetje ziekig bent.
Naar boven
Zaterdag 23 februari 2008

Eibergen - Buurse 19 km
Vorige
Vanmorgen de auto bij het Nivon-huis in Buurse geparkeerd en drie kwartier moeten wachten op de regiotaxi (had ook tien minuten kunnen zijn). We maken dit weekend nou eens gebruik van deze vorm van openbaar vervoer, maar het is niet ideaal. Je moet een uur van te voren bellen, men moet een exact adres hebben inclusief huisnummer (welk huisnummer heeft een bushalte of een kerk?), we moeten soms lang wachten (hadden we al een heel stuk kunnen wandelen) en er worden onderweg nog andere mensen opgepikt (omweg). Bovendien is het erg duur. Volgende keer toch maar weer liften, dus. Het is al 11 uur voor we in Eibergen zijn. We gaan direct op pad, maar even buiten Eibergen is er koffie mét bij de Mallumse Watermolen. Het is wel veel beter weer dan gisteren, zonnig en vrij zacht.
De route is afwisselend; boerenland, bos, veel over zandpaden en een heel mooi stuk door het Haaksbergerveen. Inmiddels is de zon weer verdwenen en een stevige koude wind opgestoken, maar het is niet zo somber grijs als gisteren.
Wederom een regiotaxi besteld in Enschede. Gisteren zijn we na afloop van de wandeling even gaan kijken op welk adres het dichtstbijzijnde huis bij de eindpuntbushalte staat. Dan weet de taxichauffeur tenminste waar hij moet zijn. Zo laat als hij er gisteren was, zo vroeg is hij nu. Als wij ruim op tijd komen aanrijden, staat hij er al. Dat is een meevaller. Zo kunnen we om 11 uur - we hebben geen haast vandaag en zijn niet te vroeg opgestaan - aan onze laatste Trekvogelwandeling beginnen. Het eerste stuk lopen we langs de Buurser Beek, die hier weer zijn meanderende loop heeft teruggekregen compleet met stroomversnellinkjes. Echt schitterend is dat en we blijven even kijken in de hoop eens een ijsvogeltje te kunnen spotten, maar nee natuurlijk.
Zondag 24 februari

Buurse - Enschede 11 km
Het weer valt een beetje tegen. Het zou vandaag de mooiste dag van het weekend worden, maar de zon laat verstek gaan. Dus lekker picknicken op een bankje in de zon is er niet bij. We moeten het doen met een enkele korte pauze (heb ik wel nodig, nog steeds een beetje ziekjes) en dan gauw weer verder voor we teveel afkoelen. Het laatste stuk gaat weer door boerenland, vooral over asfalt (nog niet zo lang geleden nog zandpaden), maar het is hier erg rustig en ook mooi met de oude Twentse boerderijen die her en der in het landschap staan.
Verderop wippen we de grens even over om bij de Haarmühle een Tasse Kaffee mit Apfelkuchen te gebruiken. Het is hier al druk, maar wij vinden een rustige plek in de betegelde gelagkamer, waar de open haard gemütlich knettert. Dan gaan we verder door het natuurgebied het Witte Veen. Een erg mooi gebied, zoals we ons nog herinneren van toen we het Noaberpad liepen. Dat loopt deze 11 kilometer namelijk gelijk met het Trekvogelpad. Sommige stukken zijn zo drassig dat we over vlonders moeten lopen.
Na nog een stukje door een landgoed arriveren we in de buitenwijk van Enschede bij de befaamde bushalte. Toch een wat schlemielig einde voor het verder zo mooie Trekvogelpad.
Eibergen
De Berkel.
Mallumse Watermolen.
Haaksbergerveen.
Grenspaal.
Langs de Twistveenweg.
Eindpunt Trekvogelpad.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact