Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van het Oude Diep - 2e editie, 2015/2016.
volgende
naar boven
vorige
Gasteren

Donderdag 6 augustus 2015

 

Orvelte - Bruntinge 12,5 km

We gooien er gelijk nog maar een etappe tegenaan en zo lang zijn ze ook niet. Bovendien is het mooi weer, nog vakantie, weinig andere verplichtingen. Het wordt vandaag warmer dan gisteren, bijna 30°. Na het fietstochtje van B. naar O. willen we graag starten met een kop koffie. Orvelte laat zich (opnieuw) van zijn minder sympathieke kant zien. Er is vandaag een oogstevenement en we moeten toegang betalen. Nou had ik toevallig op internet gezien dat dit een vrijwillige bijdrage zou moeten zijn, zo proberen ze het dus. Bovendien gaan we het evenement niet bezoeken, we willen alleen maar koffie. “Ja, dat kan iedereen wel zeggen”, is de ‘klantvriendelijke’ reactie en we kunnen ons geld wel terugkrijgen als we het dorp snel weer verlaten, ahum. Uiteindelijk fietsen we gewoon door. Die koffie kost, zo een paar minuten voor tien, ook nog de nodige moeite. Bij het ene café moet het terras nog aangeveegd worden, de ander gaat geen minuut eerder dan tien uur open. Je zou zeggen dat ze de toeristen hier al meer dan spuugzat zijn. Enfin, na een goede kop koffie, dat wel, verlaten wij het al drukker wordende dorp en zoeken we rustiger contreien op. Het boekje waarschuwt voor veel asfalt en inderdaad zijn het vrij veel lange rechte stukken vandaag, met dank aan de verkaveling. Een overgangsetappe, noemt Bertus het. Maar minder saai dan gevreesd. Soms wel, als we tijden niets anders zien dan egaal groen gras, of hoge maïs, maar er worden ook andere gewassen verbouwd, zoals aardappels (in bloei, nooit geweten dat die nog lekker ruiken ook) en graan, verrassend veel en al goudgeel, klaar voor de oogst. Voordeel van al dat asfalt is dat we lekker opschieten. Het kleine bosje waar we bij het ontginningsdorpje Witteveen doorheen moeten, vinden we niet zo’n succes: modderig en heel veel muggen en steekvliegen. Door het dorp was een beter alternatief geweest, dat beetje asfalt had er ook nog wel bij gekund.
Aan het eind toch nog wat natuur: het Mantingerbosch- en weiden. Hier komen we het Oude Diep voor het eerst tegen, of wat ervan over is, een strakke verkavelingssloot. De laatste loodjes zijn nu het heetst: een kilometer asfaltweg zonder bomen en nog een schouwpad, ook zonder schaduw. We halen de fietsen op bij Orvelte, laten de oogstfair voor wat het is, te druk, te warm.

Vrijdag 2 oktober 2015

 

Bruntinge - VAM-berg 12 km

We hebben deze week mooi nazomer- of eigenlijk herfstweer, dus weer even een stukje fijn aan de wandel. We gaan niet heel vroeg van huis, want het is deze ochtend eerst nog behoorlijk mistig en fris. Toch hoop ik, als we onderweg zijn, dat de mist nog even wat blijft hangen, mooi voor de foto’s. Maar als we Assen voorbij zijn klaart het ineens op, weg mist. Ook niet zo erg, want nu is het stralend zonnig. We parkeren de auto op de parkeerplaats bij de VAM-berg (het koffietentje is dicht) en fietsen in een half uur naar Bruntinge. Een prachtige wandeling vandaag! Na de eerste kilometer over asfalt drinken we eerst een kop meegebrachte koffie op een bankje en dan verder, meest onverhard. De natuur begint er al aardig herfstig uit te zien: hier en daar gekleurd blad, paddenstoelen. De route gaat langs het weer meanderend gemaakte Oude Diep en in een grote slinger over landgoed De Vossenberg, een (deels hersteld) natuurgebied met bos, heide en grote waterplassen. Schitterend! Veel vogels, al kunnen we er niet dichtbij komen. Via een zandpad langs het Linthorst Homankanaal en een smal kruip-door-sluip-door bospaadje langs het VAM-kanaal bereiken we de parkeerplaats. Fijne wandeling geweest.
od2%2099.jpg
het Oude Diep
Oude Diep
landgoed De Vossenberg
in de verte de VAM-berg
originele brug uit 1932 over het VAM-kanaal
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact