Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van het Oude Diep - 2e editie, 2015/2016.
volgende
naar boven
vorige
Gasteren

Donderdag 4 juni 2015

 

Beilen – carpoolplaats N381 Westerbork 13 km

Eindelijk een stralende, zomerse dag. Temperatuur nog wat gematigd, heerlijk wandelweer. We hebben de fietsen weer bij ons en rijden net als de vorige keer in een half uur van eind- naar beginpunt. In Beilen eerst een kop koffie, lekker op een terrasje in de zon. Dan op pad. Het eerste stuk is agrarisch gebied met egaal groene weilanden. Hier en daar wordt druk gemaaid, want voor morgenavond worden al weer onweersbuien voorspeld. De mooiste stukken vandaag gaan over het Holtherzand en het Scharreveld. Dit laatste was net ‘nieuwe’ natuur toen we hier in 2011 liepen, nu een prachtig gebied geworden. De paden zijn maar vaag te zien, de routeaanduiding en het kaartje ook niet altijd even duidelijk, dus we ‘scharrelen’ er maar een beetje langs de randen door. Hoogtepunt van de dag: in een bosje aan de zuidrand van het Scharreveld horen we opeens “tudeljo-o, tudeljo-o”. Een Wielewaal! En niet maar eventjes, nee, een compleet recital! We zien hem niet en als hij ophoudt schiet me te binnen dat ik met mijn camera natuurlijk wel een filmpje had kunnen maken om tenminste het geluid op te nemen. Jammer dan. Even verderop horen we hem opnieuw en nu maak ik wel een filmpje met het geluid van de zingende Wielewaal, want zien doen we hem ook nu niet. Wat bijzonder! We hebben in er Nederland nog nooit een gehoord of gezien en nu zomaar in ons eigen Drenthe.
Via een tunneltje onder de N381 door komen we in Westerbork. Hier eten we een heerlijk broodje op het terras van hotel-restaurant Abdij de Westerburcht, glaasje wijn erbij. We vieren nog een beetje vakantie. Dan verder via bossen (modder en muggen), landerijen (maïs maar ook graan) en een klein stukje hei, waar we een ontmoeting hebben met de Orvelter schaapskudde, lopen we naar Orvelte. Het is hier een drukte van belang met vakantiegangers die het museumdorpje bezoeken. Veel gezinnen met landerig meeslenterende kinderen. Tot mijn verbazing is er een Apple-museum, in Orvelte of all places! Om het dorp minder oubollig te maken zodat de jeugd ook een beetje enthousiast wordt? Ik weet het niet. Wij verlaten het dorp en de drukte, rijden met de auto naar de carpoolplaats om de fietsen op te halen en dan naar huis.

Woensdag 5 augustus 2015

 

carpoolplaats N381 Westerbork - Orvelte 13,5 km

Een mooie zomerdag, we zijn net een week terug van vakantie. Gisteren was een dag met regen, goed voor de natuur, maar vandaag is de zomer gelukkig weer terug. We parkeren de auto bij Orvelte (€ 3 per dag) en fietsen naar de carpoolplaats, ons startpunt. Via het dorpje Eursinge lopen we over paden met hoog, nat gras weer terug naar het Scharreveld, nu het noordelijke gedeelte bij de Boekweitenplas. Het pad verdwijnt hier en daar onder water in dit drassige gebied en we moeten een beetje onze eigen weg zoeken.
od2%2054.jpg
Holtherzand
klik op de foto voor een filmpje met het geluid van de Wielewaal
Scharreveld
Boompieper
Nog een keer de bloeiende brem. Straks is die uitgebloeid
od2%2064.jpg
Eursinge
Schepershuisje
(vakantiewoning Drentse Landschap)
Westerbork
replica van ijzertijdboerderij
Orvelte
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact