Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van het Oude Diep - 2e editie, 2015/2016.
volgende
naar boven
vorige
Gasteren

Vrijdag 8 mei 2015

 

Assen - Hijkerveld 17 km (+ 2,4 km naar Hooghalen)

We hadden gehoopt in de afgelopen twee weken een paar dagen naar de Betuwe te kunnen afreizen om een deel van het Grote Rivierenpad te lopen, maar of het weer was te slecht of we hadden andere afspraken, het lukte niet. Vandaag een mooie dag voorspeld en een lege agenda, dus dan maar een wandeling in de buurt, de eerste etappe van de Loop van het Oude Diep 2.0, zoals ik hem maar zal noemen. De route is een stuk langer dan de eerste versie, we beginnen nu in Assen. Maar eerst de auto in Hooghalen geparkeerd (er viel onderweg toch nog even een bui) en vanhieruit met de bus naar het station van Assen. De route gaat dwars door het centrum met mooie gebouwen zoals het Drents Museum en natuurlijk passeren we ook het beeld van Bartje. We drinken in een café een kop koffie en dan echt op pad, langs de Vaart, de begraafplaats en een stukje door het Asser Bos. De natuur is prachtig, al dat frisse groen van pas ontloken blad. Ook nog veel bloesem. We verlaten Assen via een hout- annex geluidswal langs de snelweg. Er wordt gewerkt aan nieuwe aansluitingen op de snelweg en daarom is er een zandweg voor werkverkeer in de groenstrook aangelegd. De website van het Drents Landschap adviseert dan ook tijdelijk een alternatieve route te nemen, maar dat doen wij niet en het voetpad blijkt ook voor het overgrote deel intact. Werkverkeer is er bovendien niet.
Dan volgt een wat curieus stuk langs het TT-circuit, waar zo te horen druk geracet wordt, en over het militair oefenterrein De Haer. Ook hier een nieuwe wegaansluiting en we lopen even verkeerd, maar daar komen we al snel achter. Het is inmiddels aardig warm geworden en we hebben de broekspijpen afgeritst, voor het eerst dit seizoen. We volgen een lange, vrij rechte weg tussen weilanden en houtwallen over het oefenterrein, verlaten, maar op de zandpaden zijn duidelijk de sporen van militaire manoeuvres te zien. Overal kwinkeleren vogels, helaas bijna overstemd door verkeerslawaai van de snelweg verderop. Als we het terrein verlaten zijn we bijna in Laaghalen, een dorp met mooie oude (en nieuwere) boerderijen, maar pal aan de snelweg. ’t Is inmiddels bewolkt geworden en wat afgekoeld, dus we trekken de truien weer aan. Dan volgt nog een mooie lus deels samen met het Drenthepad over het Hijkerveld, leeuweriken hier! Het eindpunt van onze etappe is daar bij een parkeerplaats, maar wij lopen dan nog een half uur verder naar de auto in Hooghalen.

Vrijdag 22 mei 2015

 

Hijkerveld - Beilen 15,6 km

Deze meimaand blinkt niet uit door mooi weer, maar af en toe zit er een mooie dag tussen, zo ook vandaag. Beetje zon, 19°, prima wandelweer. We hebben vandaag de fietsen mee, parkeren de auto bij het station van Beilen en peddelen in een half uurtje naar het Hijkerveld. Hier eerst een kop koffie en dan op pad. De route is prachtig vandaag. Omdat het almaar koel is bloeit alles lang door en ook tegelijk: meidoorn, lijsterbes, brem, fluitekruid, hier en daar lupine en ook al boterbloem, koekoeksbloem en zuring. Het is een waar kleurenfeest! We schieten ook niets op, er valt zoveel te zien en fotograferen. Het eerste stuk gaat over fietspaden over het Hijkerzand. Hier nog even een kop koffie met een mueslibol. We zien veel leeuweriken hier, soms wel vier tegelijk. Dan weer verder, een zandpad langs de Diependalplassen. Hier allerlei watervogels en ook een Grauwe Klauwier! We vervolgen de route over landwegen en een stukje over de weg langs het Oranjekanaal, nog een paar heidevelden met hier en daar veenpluis en schapen. Voorbij het gehucht Brunsting gaan we de snelweg over en lopen we Beilen in. Fietsen weer ophalen en naar huis.
od2%2021.jpg
Details Drents Museum
de Vaart
detail van het hek van de begraafplaats
Asser Bos
De Haer
Laaghalen
grafheuvel
Grauwe Klauwier
panoramafoto Diependalplas
Oranjekanaal
Brunsting
kerk van Beilen
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact