Els' Wandelverslagen
Verslag van het Grote Rivierenpad, 2013 - 2015
Volgende
Naar boven
Vorige
Wel jammer dat onze route het leukste en oudste deel van Bergambacht mijdt: rond de kerk, die wat hoger ligt (op de Ďbergí, een oud rivierduin). We vervolgen echter ons pad over een weg in het verlengde van Zuidbroek; inderdaad ook smal, ook autoverkeer en ook bovengrondse elektriciteitsdraden. Na een paar kilometer slaan we af, een stukje recht en kaal fietspad, verderop weer een wegje van een auto breed, geflankeerd door knotwilgen en boerderijtjes. Via dit Broekselaantje komen we op de Lekdijk, waar dus hard gewerkt wordt aan de dijkverbetering. Geen asfalt, geen regulier verkeer, dus eigenlijk heel fijn lopen, alleen oppassen voor bouwverkeer. We komen hier bij de ideale picknickplek, namelijk onze eigen tent. Heerlijk even siŽsta (vannacht beroerd geslapen) met de voeten omhoog, toiletten aanwezig. De zon prikt voorzichtig wat door de wolken.
Gasteren

Vrijdag 5 september 2014

 

Zuidbroek - Schoonhoven 13 km

We parkeren de auto in Schoonhoven en fietsen de ongeveer 10 km naar Zuidbroek, waar we onze wandeling op de plek waar we gisteren stopten weer oppakken. De zon laat het nog even afweten, het is somber en wat nevelig, maar wel warm en ontzettend plakkerig. We vervolgen onze route nog een stukje door Zuidbroek over de smalle weg. Hoewel geen hoofdweg, rijden er toch vrij geregeld autoís die behoorlijk voorbijscheuren. Maar na een eindje verlaten we de weg via het erf van een boerderij. We zouden hier een pad door het weiland moeten nemen, maar het gras is ons te nat, en we kunnen gelukkig over het ernaast gelegen betonpad lopen, waar we overigens de talloze koeienvlaaien moeten zien te omzeilen. We komen uit op de Kadijk, volgens het boekje een in originele staat (in dit geval onverhard) verkerende tiendweg. Even een mooi landelijk stukje. Wat het boekje nog niet weet is dat het na een kilometer of zo een geasfalteerd fietspad wordt. Maar evengoed hebben we nu toch een aantal kilometers geen last van autoverkeer. We komen uit in Bergambacht. Hier even koffie op het terras van pannenkoekenrestaurant Onder de Molen.
Na een uurtje gaan we verder. Het stukje buitendijks van de route laten we voor wat het is. Het ziet er op dit moment niet erg toegankelijk uit en het is ook niet duidelijk waar we dan wel de dijk zouden moeten verlaten. Het is niet ver meer over de dijk naar Schoonhoven. De watertoren, die we van ver al zien, heeft een wat merkwaardige neo-gotische hoed op. Bij restaurant Lekdijk drinken we een koel glas op het terras met uitzicht op de pont. De wolken hebben gewonnen vandaag, de zon laat zich niet meer zien, maar het is nog onverminderd warm en plakkerig. We lopen nog even wat rond in het historische zilverstadje en zoeken dan de auto op. Fietsen ophalen, naar de camping, lekker douchen.
riv%20155.jpg
Is-ie niet prachtig?
Langs de tiendweg
Bergambacht
Boerenhoeve
Werkzaamheden op de Lekdijk
Joodse begraafplaats
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact