Els' Wandelverslagen
Verslag van het Marskramerpad, 2009 - 2011.
Volgende
Naar boven

Februari 2010

Vorige
We vieren onze 30ste trouwdag met een lang weekend Deventer. We hebben een B & B geboekt in het oude centrum van de stad, het Koffiepakhuys: een leuk ingerichte grote kamer met een zit- en eethoek, kitchenette, badkamer en een comfortabel bed. Van alle gemakken voorzien dus. Vrijdag 19 februari zijn we gearriveerd, zaterdag verkennen we de stad. Het is goed weer, wel koud, de winter wil maar niet vertrekken, maar de zon schijnt veelvuldig tussen de wolken door. En dat terwijl er regen en natte sneeuw voorspeld was! We maken een uitgebreide stadswandeling. Deventer is erg leuk, veel prachtige oude panden, mooie kerken, leuke winkeltjes en eettentjes. Bij eetcafé Hans en Grietje op de Brink eten we een prima uitsmijter, een aanrader. Verder kopen we natuurlijk een originele Buissinks Deventer Koek en nog wat andere dingetjes. Het is maar goed dat de route langs onze B & B voert; we kunnen wat overbodige ballast droppen.
We laten ons vanochtend door een regiotaxi ophalen en naar Lettele vervoeren. Om half 10 staat hij voor de deur en 20 minuten later staan we bij café Koerkamp in Lettele. Dat is al open, dus kunnen we starten met koffie. Er zit al een grote groep meest oudere mensen, mannen en vrouwen apart, jassen aan, aan de koffie. Even later, het is nog geen 10 uur, komen de borreltjes op tafel. Van de eigenaresse van de zaak horen we dat dit de gewoonte is in Lettele: op zondag eerst naar de kerk (om half 9!) en daarna in het café bijpraten. Geweldig, we wanen ons in de vijftiger jaren! Om kwart over 10 gaan we op pad. Het is weer aardig koud. Ook voor vandaag weer regen- en sneeuwbuien voorspeld, maar nu is het droog, het vriest een paar graden en het is flink mistig, het zicht nog geen 200m. De bomen en struiken zijn berijpt en het landschap gehuld in grijstinten.

Zondag 21 februari

 

Lettele – Deventer 20 km

We lopen stevig door, dan blijven we warm. Na ruim een uur drinken we even een kop koffie met een mueslibol. We hebben van onze gastvrouw een thermosflesje koffie meegekregen. Lekker, want we komen onderweg geen horeca meer tegen. Het zicht wordt inmiddels beter, al blijft het nevelig. Maar de zon doet moedige pogingen er doorheen te schijnen. Hier en daar liggen nog resten sneeuw en ijs. We horen inmiddels de vogels alweer lustig kwinkeleren. Ook zien we een paar flinke groepen kramsvogels in de velden. Zijn ze zich aan het verzamelen voor de terugtocht naar het hoge noorden? Ze kunnen beter nog even wachten; daar heerst diepvrieskou!
Opeens begint het te druppen uit de bomen. De temperatuur is wat gestegen en de rijp smelt. De bospaden, die eerste nog hard bevroren waren, worden nu modderig. Vlak voor Diepenveen houden we halt bij een bankje voor de lunch. We hebben ook heet water, cup-a-soup en bekers bij ons. Plus twee koffielepels die we gisteren in Deventer bij een antiek- en curiosawinkeltje gescoord hebben voor € 0,25 per stuk. De zon is net doorgekomen en zo kunnen we even heerlijk zitten met soep en een broodje. Maar niet te lang, want dan koelen we teveel af. Voorbij Diepenveen loopt de route grotendeels langs het spoor via viezige en rommelige groenstroken tussen de bebouwing door. Er worden kennelijk veel honden uitgelaten. Leuker is in Deventer het stukje over een dijkje tussen enkele wielen (kolkgaten, ontstaan door dijkdoorbraken) door. Om kwart over 3 zijn we bij station Deventer, dan nog een kwartiertje gedeeltelijk de route volgend het oude centrum in naar ons logeeradres. We hebben geboft met het weer, het is droog gebleven.
Rechts het Koffiepakhuys.
De Waag Deventer
Bergkerk
Interieur Bergkerk
Grote of Lebuïnuskerk
Stadhuis
Steegje naar de IJsselkade
De IJssel
Kerk Lettele
Bertus' gele muts als baken in de mist.
Overijssels Kanaal
Soestwetering
Bij Deventer langs kolken over de oude IJsseldijk.
Kapel van de oude begraafplaats Deventer.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact