Els' Wandelverslagen
Verslag van het Marskramerpad, 2009 - 2011.
Vlak voor Hoenderloo nog een stuk asfalt met aan weerszijden enorme huizen met onvriendelijke hekken om het terrein. Pas op de Kampheuvel vinden we een bank (de bakstenen bank uit het boekje) waar we in de luwte zittend ons lunchpakketje kunnen nuttigen. Dan is het nog maar een klein stukje. Als we het dorp inlopen vallen er wat spetjes. We hebben het koud gekregen en lopen gauw restaurant De Boer´nkinkel binnen om met een paar grote koppen thee weer wat op temperatuur te komen. We zijn vroeg, hebben nog even de tijd voordat we de bus van 10 over 3 naar Apeldoorn nemen, waar de auto wacht. Leuk weekend geweest, al viel het weer een beetje tegen en moesten we nog wel eens denken aan dat arme reetje op de snelweg.
Volgende
Naar boven

Zaterdag 10 april 2010

 

Deventer – Klarenbeek 20 km

Vorige
De lange winter is eindelijk voorbij, het is mooi voorjaar geworden. We hebben zelfs al een paar dagen van bijna 20° gehad. Dat is het nu niet, hooguit 14° met een frisse noordenwind, maar goed genoeg om weer eens lekker een paar dagen te wandelen. We moeten per slot van rekening ook een beetje trainen voor als we deze zomer met de GR 5 de Alpen ingaan. We vertrekken vanmorgen om een uur of 8 richting Apeldoorn. Onderweg zien we veel reeën. Helaas ligt er voorbij Hoogeveen ook een net aangereden ree op de weg. Het is vrij druk, dus we zien hem pas op het laatste moment. Er is geen ontwijken aan en we rijden er vol overheen. Heel akelig, we zijn behoorlijk aangeslagen. Bij het volgende tankstation maar even gestopt voor een kop koffie, geen schade, wel bloed en haartjes, bah. Toch maar door en in Apeldoorn nemen we de trein naar Deventer. Daar zijn we om 10 uur en we lopen weer het centrum in op zoek naar nog een kop koffie. We moeten wel een beetje van de route af, er is nog veel dicht op dit uur. Maar op de Brink is markt en wel van alles open.
Uiteindelijk is de dijk niet veel meer dan een boswal, maar het blijft leuk lopen. Vlak voor Klarenbeek is het dan gedaan met de Bandijk en via bospaden (o.a. een voormalige spoordijk) en beukenlaantjes lopen we het dorp in. Ons Vrienden op de Fiets-logeeradres hebben we snel gevonden en we worden door de gastvrouw hartelijk ontvangen met koffie en koek. Ons onderkomen is eenvoudig, maar de douche heerlijk warm. We delen de verdieping met 2 vrouwen, ook Marskramers. ’s Avonds een prima maaltijd in restaurant Pijnappel
                                              in het dorp.
Na de koffie gaan we dan echt op pad. Deventer is nog net zo leuk als de vorige keer, maar we blijven niet te lang hangen en lopen we naar de pont. In een vloek en een zucht zijn we aan de overkant van de IJssel en lopen we de eerste kilometers over het asfalt op de rivierdijk. Het is maar een smal weggetje, maar toch geregeld gemotoriseerd verkeer. Maar op de kruin van de dijk kunnen we ook lopen, dan hoeven we niet steeds de berm in. Verkeerslawaai is hier overigens ook van de wegen die naar Deventer leiden.
Bij Wilp (mooi kerkje!) wordt het leuker. Hier gaan we de (onverharde) Veluwse Bandijk op, een eeuwenoude, kronkelige dijk. Veel kolken langs de dijk, een prachtig gebied, met oude vlechtheggen van meidoorn. We zien ook wat reeën, ach ja, dat reetje van vanmorgen. De IJssel is hier wat verder weg, die heeft in de loop van de eeuwen zijn bedding verlegd. Kilometers lang volgen we de dijk via een smal wandelpad. Soms moeten we er even af, bijvoorbeeld bij Huize De Poll waar de bewoners de wandelaars niet pal voor de deur langs willen hebben, of omdat de dijk op sommige plaatsen min of meer verdwenen is.

Zondag 11 april

 

Klarenbeek – Hoenderloo 18 km

Matig geslapen; een hooikoortsaanval en de regelmatig alarmslaande ganzen van de buren hielden me een deel van de nacht wakker. Maar ik hoorde ook een bosuil en dat is dan wel weer leuk. Na een heerlijk en uitgebreid ontbijt, genoeg voor ook een lunchpakket, vertrekken we om kwart voor 9. Het is nog koud, een stevige noordoosten wind en meer bewolking dan gisteren. Flink doorlopen dus. Tot aan Beekbergen lopen we door open terrein, wel de wind min of meer in de rug.
In Beekbergen lopen we even het dorp in op zoek naar warme koffie. Tegenover de kerk is een ijssalon annex lunchroom en hier strijken even neer. Vandaag maar weer eens een lekker stuk appeltaart erbij. Bij de koffie krijgen we bovendien nog een minibolletje ijs. We zijn hier niet de enige wandelaars, er zitten nog meer Marskramers, ook de dames uit Klarenbeek. Dan weer verder, de Veluwse bossen in. Er volgt een heel leuk stuk over heuvelachtig terrein, we lopen aardig te stijgen en te dalen en krijgen een soort van Ardennengevoel. Prachtig hier, al is het jammer dat het weer zo somber en koud is. Een geschikte plek om even uit te rusten en wat te eten vinden we ook niet (geen bankjes!), dus we lopen maar door.
Deventer, Vogeleiland.
Tekst op een muur in Deventer.
Bolwerksmolen.
Wilp.
Oprijlaan Huize de Poll.
Voorster Beek.
Beekbergse Beek.
Apeldoorns Kanaal.
Hoenderloo, Heldringskerkje.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact