Els' Wandelverslagen
Verslag van de GR 5, vanaf 2003.
We komen tot Les Houches. Hoeveel kilometer we hebben afgelegd is slechts bij benadering vast te stellen. Het boekje ‘Du Léman au Mont-Blanc’ geeft de afstanden alleen in tijd aan, zonder pauzes. Vanzelfsprekend deden wij er veel langer over. Wel staat er ergens de totale lengte van dit traject in kilometers (186 km) en tijd (78 u.) en zo kom ik op een gemiddelde van 2,4 km/u. Hiervan uitgaand hebben wij een stuk van 106 km afgelegd. Bij de dagetappes vermeld ik de tijd volgens het boekje en de tijd die wij nodig hadden.

En gaan we volgend jaar verder? We zullen in ieder geval het volgende boekje vast aanschaffen en dit goed bestuderen en proberen in te schatten of de wandelingen nog zwaarder of lastiger worden. We hebben nog even de tijd om erover na te denken.
Volgende
Naar boven

Inleiding Alpen

Vorige
Juni/juli 2010 lopen we het eerste stuk van het Alpentraject van de GR 5. Het seizoen in de Alpen is maar kort, vanwege sneeuw en de openingstijden van de refuges van midden juni tot eind augustus, daarom dit jaar maar één keer GR 5, waarin we in drie weken proberen een zo lang mogelijk traject te lopen, afhankelijk van het weer en onze fysiek.

We vinden het wel spannend, hebben geen ervaring in bergwandelen, en dus geen idee hoe het zal gaan. Standplaats is camping Les Huttins in Amphion bij Thonon-les-Bains en van daaruit maken we een aantal meerdaagse tochten. En het zal blijken … onze wandelingen zijn niet te vergelijken met wat we tot nu toe gedaan hebben.
We beginnen met een dagetappe en dan twee dagen achter elkaar, overnachten in een refuge. Hoewel de natuur prachtig is, valt het nog niet mee. We (vooral ik) lopen tegen onze fysieke en mentale grenzen aan. Veel smalle, steile (enge) paadjes, en boven de 1500 m al duidelijk merkbaar minder zuurstof in de lucht. Na een paar pauzedagen toch maar verder, want het moet natuurlijk wennen en bovendien … Nice lonkt nog steeds aan de einder. We maken nog een driedaagse tocht en nog een vierdaagse, proberen de etappes zo in te delen dat ze niet al te lang worden. De ene dag is zwaarder dan de andere, we doen er soms erg lang over, maar het lukt en we genieten enorm van de vergezichten op o.a. de Mont-Blanc en van de schitterend bloeiende bergweiden. We zien steenbokken en bergmarmotten. En we boffen enorm met het weer; zeer warm in de dalen, maar koeler op hoogte, slechts één keer een buitje. Boven de 2000 m ligt nog veel sneeuw.

Het overnachten in refuges is een bijzondere belevenis. Ze zijn eenvoudig tot bijna primitief, vaak geen douche of warm water. We slapen in slaapzalen, en als het kan in een eigen kamer. Het diner is altijd prima en ruim voldoende, maar het ontbijt stelt niet veel voor.
gr%20558.jpg gr%20557.jpg
Klik op de illustratie voor een vergroting.
Klik op de illustratie voor een vergroting.
Klik hier voor de foto's in een Google Foto's webalbum.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact