Els' Wandelverslagen
Verslag van de GR 5, vanaf 2003.
Het is koud en somber als we opstaan, maar we wagen het erop. We nemen eerst de bus van Obereisenbach naar Clervaux. We zijn vrijwel de enige passagiers en de chauffeur heeft wel zin in een praatje (“Nederlanders zijn zo vrij, Luxemburgers een beetje stijfjes”). In Clervaux pakken we een bus naar Lieler en dan is het nog 2 km heuvelafwaarts naar het Drielandenpunt. Er is geen verkeer, dus lopen. Om een uur of 11 begint dan toch onze etappe. Vanaf hier tot aan Vianden volgt de GR5 het Ourdal. De eerste 14 km loopt er geen weg door het dal, het is dus heel rustig en prachtig. Langs de Our lopen betekent overigens niet een keurig wandelpad langs de rivier. De ene keer lopen we pal langs de rivier, dan weer zitten we er tientallen meters boven in het bos. Het is voortdurend klimmen en dalen, heel steil en behoorlijk vermoeiend, maar we genieten. Het weer houdt zich goed, af en toe komt de zon even door. De wind is fris, maar het blijft droog.
Volgende
Naar boven
Maandag 3 mei 2004

Grüfflingen - Drielandenpunt 19,5 km
Dinsdag 4 mei

Drielandenpunt - Obereisenbach 21,5 km (+ 3)
Donderdag 6 mei

Obereisenbach - Vianden 23 km
De bus brengt ons in de benedenstad van Vianden en dus ondernemen wij weer de klim naar de bovenstad om bij de jeugdherberg waar ik ooit gelogeerd heb de route weer op te pikken. Het weer is wat regenachtig, maar niet al te somber. Door een bos dalen we voor de laatste keer af naar de Our bij Bettel. Dan buigt de GR meer naar het zuidwesten, de heuvels in.
Vorige
We zijn voor een week neergestreken op een camping in de Our-vallei om weer een aantal etappes te lopen. Gisteren hebben we de route verkend en ontdekt dat er op dit eerste stuk geen openbaar vervoer is en de liftkansen zeer klein. We hebben daarom de stoute schoenen aangetrokken en onze Nederlandse campingburen, een ouder echtpaar, gevraagd of die ervoor voelden ons weg te brengen. Dat vonden ze geen probleem, hadden ze weer een ritje, en zo staan we tegen 11 uur in Grüfflingen. Het is goed weer, zon en bewolking, een beetje fris, maar heerlijk om te wandelen. De route is mooi en afwisselend, door bossen en door velden die geel zien van de paardebloemen, heel rustig en weer flink stijgen en dalen.
Het is heel koud geweest vannacht, net iets boven het vriespunt. Gisteren hebben we het kasteel van Vianden bekeken (toen ik er 30 jaar geleden was, was het een ruïne, nu bijna helemaal gerestaureerd) en de route wat verkend, busverbindingen uitgezocht, enz. Ondanks de kou ziet het er vandaag redelijk goed uit. We nemen de bus naar Obereisenbach (alweer de enige passagiers) en vragen de chauffeur ons niet bij de halte, maar bij een wegkruising verderop af te zetten. Dan zijn we dichter bij de route en dat scheelt weer een stuk lopen. Ook vandaag voortdurend het dal in en weer uit, steeds tussen zo'n 250 en 500m. Aan het begin gaan we zelfs even een stukje het plateau op, bij Wahlhausen. Kunnen we eens even wat verder kijken.
Vrijdag 7 mei
    
Vianden - Gilsdorf 15 km
We picknicken op de binnenplaats van de ruïne van de Burg Reuland.
Als we weer verder gaan moeten de poncho's aan: een bui. Vlak voor Ouren dalen we af in het dal van de Our, die dan weer breder is, omzoomd door bloemenweiden, en dan weer smal tussen kliffen stroomt. Vanaf Ouren is het nog 1½ km naar het Drielandenpunt, waar België, Luxemburg en Duitsland elkaar raken. Onze auto staat hier bij het Europamonument, opgericht ter gelegenheid van de ondertekening van het Verdrag van Rome in 1957. België laten we achter ons. Voor onze buurtjes kopen we nog even een fles Luxemburgse wijn.
Voorbij Dasburg loopt de hoofdweg door het dal, de N10, daar zullen we af en toe een stukje langslopen, om ter afwisseling weer tegen de hellingen opgejaagd of een zijdalletje ingestuurd te worden. De laatste loodjes zijn zwaar; nog 'even' omhoog naar een uitzichtspunt (zoals gebruikelijk groeien er bomen en zien we niets) over zeer steile en smalle zigzagpaadjes en weer terug naar de N10 beneden. Onze spieren hebben morgen wel een rustdag verdiend.
Weer beneden in het Ourdal gaan we bij het Duitse dorpje Gmünd even de brug (en de grens) over om een kop koffie te drinken. We worden vriendelijk bediend door een krom omaatje, die behulpzaam onze waterflessen bijvult en de weersvoorspelling met ons doorneemt. Tussen de middag vinden we na weer een pittige klim een heerlijke picknickplek aan de rand van een wei, waar we even in de zon kunnen liggen. Helaas blijft het niet zo mooi. Als we in de buurt van Vianden komen valt er een bui en later lopen we in de stromende regen Vianden in . We hadden gehoopt met de stoeltjeslift naar beneden te kunnen, maar we zijn te laat. Was trouwens ook niet fantastisch geweest in de regen.
Foto's die we een dag eerder in Vianden en de Hofburg gemaakt hebben:
Het is mooi, we hebben weer een weidsere blik, veel fruitbomen staan in bloei. Het echte venijnige klimmen en dalen hebben we achter ons gelaten. Wel is het koud en gaat het harder regenen, maar als er een echte hoosbui valt hebben we net een dorpje bereikt en kunnen we schuilen in een boerenschuur. Daarna volgt nog een mooi gedeelte over modderige paden door een bos. Uiteindelijk dalen we af in het dal van de Sûre. Veel gepauzeerd hebben we niet vanwege het toch niet al te denderende weer, dus zijn we vrij vlot weer terug bij de auto. Dit was het laatste traject van het boekje en deze vakantie.
Ontbijt in de zon aan de Our. Spa.
Burg Reuland.
Burg Reuland, Stephanus Kirche.
Het dal van de Our bij Rittersprung.
Peterskirche, Ouren.
Europamonument op het Drielandenpunt.
Langs de Our.
Rodershausen.
Omgeving Wahlhausen.
Souvenirtje voor thuis.
Kapel Bildchen.
Stolzembourg.
Vianden, Hofburg.
Plafond van de kasteelkapel.
Doorkijkje in het kasteel.
Nicolauskirche in de benedenstad.
Stadhuis van Vianden.
Nog één keer de Hofburg.
Omgeving Longsdorf.
Koolzaadveld bij Bettendorf.
Zicht op eindpunt Gilsdorf.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact