Els' Wandelverslagen
Verslag van de GR 5, vanaf 2003.
Het is vandaag Maria Hemelvaart, een feestdag, wat betekent dat er weinig openbaar vervoer is. Toch lukt het, maar niet zo vroeg als gisteren, om per trein en bus van Vielsalm naar Stavelot te komen. Na een kop koffie op een terras starten we tegen 11.30 uur. Het weer is beter dan gisteren en (!!) helder.
Volgende
Naar boven
Donderdag 14 augustus 2003

Spa - Stavelot 18 km
Vrijdag 15 augustus

Stavelot - Vielsalm 16 km
Zaterdag 16 augustus

Vielsalm - Grüfflingen 19 km
Vorige
Komend weekend is onze dochter Willemijn klaar met haar werk op de camping in Luxemburg en wij grijpen die gelegenheid aan om een paar dagen te wandelen en haar dan op te halen. We kamperen in de buurt van Malmédy.
De bus van Stavelot naar Spa rijdt niet al te frequent, we moeten dus vroeg op om die van 7.56 uur te halen, maar dat lukt. In Spa drinken we eerst koffie en om 9.15 uur gaan we op weg. Het is nogal bewolkt, maar redelijk warm. Vanuit Spa klimmen we omhoog door het bos, weer langs een beek, maar door de droogte van de afgelopen weken is dat nu een miezerig stroompje.
Eindeloos aan het uitzoeken geweest hoe we met openbaar vervoer van eind- naar beginpunt kunnen komen, maar dat blijkt op zaterdag niet mogelijk te zijn. Dus dan maar weer liften. Dat lukt wonderwel (beloning voor onze goede daad van gisteren?), zodat we om 10.15 uur in Vielsalm aan de koffie zitten. Het stadje uit is weer even klimmen, maar verder lopen we over een plateau, zodat klimmen en dalen enigszins beperkt worden. Het is weer een mooi traject: bos, landelijk gebied, en heel rustig. Buiten de bebouwde kommen komen we geen sterveling tegen. Het is behoorlijk warm en in Commanster kopen we een fles water in een oude herberg, want onze eigen voorraad slinkt snel. Om 16.45 uur bereiken we de auto. Het zit er weer even op.
We bereiken vandaag het hoogste punt van de GR tot de Vogezen: het RAF-monument op de Fagne de Malchamps, 573 meter. Een prachtig stuk van de route, jammer dat er een paar buitjes vallen.
We moeten vandaag weer flink stijgen en dalen, maar het gaat prima. In de laatste afdaling naar Stavelot lopen we verkeerd. Slecht aangegeven? Even niet opgelet? Waarschijnlijk allebei, maar via een omweg komen we weer op de route.
Als we in Stavelot aankomen, schijnt de zon weer en blazen we uit op een terras met een koel glas. Op de terugweg doen we boodschappen en dan naar de tent. Daar wacht de warme douche.
stavelot,%20restanten%20van%20de%20abdij%20klein.jpg
De etappe begint natuurlijk weer met een klim het dal uit en eindelijk kunnen we nou eens genieten van prachtige panorama's. Het is een mooie route, veel door bos, waar op een plek de boomstammen metershoog opgetast liggen, maar grotendeels over een hoogvlakte. Pas bij Vielsalm dalen we weer. Vanwege de feestdag is het nog redelijk “druk”: veel wandelaars en ruiters. In Vielsalm drinken we op weg naar het station, waar de auto staat, weer een koel glas op een terras. Op de terugweg naar de camping nemen we lifters mee: een vrouw met een kind. Het blijken Nederlanders te zijn op weg naar Sankt Vith, 20 km verderop. Er rijden geen bussen of taxi's, dus ze kunnen er met geen mogelijkheid komen. Wij weten maar al te goed hoe fijn het is om mee te kunnen rijden en hebben geen haast, dus rijden we er zonder probleem een stukje voor om. In Malmédy (leuk stadje) halen we een pizza en om 19.30 uur zijn we weer op de camping.
Spa.
Op de Fagne de Malchamps.
Het RAF-monument.
Boerderij bij Ruy.
Een onverwachte ontmoeting.
Stavelot, Place Saint-Remacle.
Abdij Stavelot. Klik op foto voor website.
De Amblève bij Stavelot.
Logbiermé.
Vielsalm.
Commanster.
Bruidspaar bij Braunlauf.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact