Els' Wandelverslagen
Verslag van de GR 5, vanaf 2003.
Weer vroeg de deur uit en in Saive op de bus naar Visé gestapt. We worden door de vriendelijke buschauffeur overstelpt met informatie als hij merkt dat we Frans-sprekende Hollanders zijn. We krijgen dienstregelingen en een kaart van Luik met alle buslijnen, want “ik vind u aardig, want u spreekt Frans.” Toch geeft hij ook een aantal zeer bruikbare tips, want het vervoersprobleem voor de volgende etappe lijkt opgelost.
Bij het station van Visé stappen we uit, informeren aldaar naar de dienstregeling van de trein Fraipont - Luik (morgen) en gaan eerst op zoek naar een gedetailleerde kaart van dit deel van België en een paar ansichten voor het thuisfront. De kaart vinden we, maar ansichtkaarten lijken in Visé, wat overigens best een leuk stadje blijkt te zijn, niet verkocht te worden. We strijken nog even neer op een terras voor een kop koffie (mooi weer, zon, 18º) en gaan om 11.00 uur op pad.
De route voert weer overwegend door boerenland, maar is toch zeer afwisselend. Veel stijgen en dalen. Vlak voor het historische Dalhem moeten we een stuk dwars door de weilanden en verderop gaat het over smalle bospaadjes langs een ruisende beek, de Julienne. Om 16.00 uur zijn we in Saive, een pittoresk dorpje met een mooie kerk.
Volgende
Naar boven
Donderdag 15 mei 2003

St. Pietersberg - Visé 25 km.
Vrijdag 16 mei

Visé - Saive 16 km
Zaterdag 17 mei

Saive - Fraipont 19 km
Na een dagje uitrusten gaan we weer op pad. Het was droog in Spa toen wij daar om 10.00 uur de trein namen, maar bij aankomst in Fraipont regende het en dus gingen de poncho's aan en bleef het fototoestel in de rugzak. De kuitspieren worden meteen al flink op de proef gesteld als we vanuit Fraipont via een mooi bospad zo'n 200 meter stijgen. Na bijna een uur lopen regent het nog steeds en houden we even halt in een klein kapelletje langs de weg om een krentenbol te eten. De route is prachtig, maar het blijft regenen, waardoor de vele vergezichten die we vermoeden een beetje aan ons voorbij gaan. Foto's maken is er niet bij en sommige paden zijn nagenoeg onbegaanbaar. Tegen lunchtijd vinden we onderdak in de kapel van Becco, waar we onder het toeziend oog van Maria even droog zitten, wat eten en uitrusten.We zijn nu echt in de Ardennen: veel stijgen en dalen en we passeren schilderachtige plaatsjes zoals Becco, La Reid, Winamplanche en Creppe, maar het wordt vandaag niet meer droog. Nog één stop in een bushokje voor een appel en dan volgen we de laatste kilometers naar Spa over een leuk bospad een beek, die vanwege de vele regen niet meer kabbelt, maar ruisend stroomt. Hier is even gelegenheid voor een paar foto's, maar als we om 17.20 uur in Spa arriveren, plenst het. We zijn vies en nat, maar met de auto zijn we binnen een uur weer in ons huisje, waar een lekker bad wacht.
Vorige
Om een paar etappes van de GR 5 te kunnen lopen, hebben we ons vanaf de 13e voor een week genesteld in bungalowpark Landal Hoog Vaals. Het weer is niet geweldig: koel en buiig, vandaar dat we niet kamperen. Woensdag lopen we tussen de buien door in de omgeving alvast een rondje van 7,5 km om “in te lopen”.
Vandaag lijkt het beter te worden, dus vertrekken we om 8.45 uur richting Visé. We parkeren de auto bij het station en nemen de trein naar Maastricht. Een stadsbus brengt ons aan de voet van de St. Pietersberg en daar doen we de allerlaatste kilometer van het Pieterpad nog eens over. Boven bij het eindpunt pauzeren we even; een memorabele plek. Om 11.00 uur zetten we onze eerste schreden op de GR 5, op weg naar het zuiden. Het is 2512 km naar Nice, zullen we dat ooit halen? Het eerste stuk gaat door het bos op de St. Pietersberg. D'n Observant, de hoogste pukkel, laten we links liggen, vanwege alle kilometers die we nog voor de boeg hebben. Al gauw zijn we in België en dalen we af naar het Albertkanaal.
Met enige haast vertrekken we weer vroeg naar Fraipont, waar we net op tijd zijn om de trein van 9.30 uur naar station Luik Palais te halen. Daar hebben we maar vier minuten om over te stappen op de bus van 10.00 uur naar Saive. Omdat we niet exact weten waar de halte is en we eerst verkeerd lopen, lukt dat dus net niet en moeten we een uur wachten, wat we in een café doen met een kop koffie.
Om 11.30 uur kunnen we dan in Saive aan deze etappe beginnen. De eerste vijf kilometer zijn totaal oninteressant: een hoogvlakte met kale velden en nieuwbouwwijken, bovendien regent het een beetje, niets over te melden. Voorbij Micheroux wordt het leuk: we moeten door de weilanden tussen de koeien door en banjeren bijna enkelhoog door de modder en de koeienvlaaien op zoek naar de best doorwaadbare plaats van een beekje dat we volgens het boekje moeten “dwarsen”. Verder moeten we goed uitkijken naar de wit-rood markering die hier niet altijd even makkelijk te zien is. Zo zoetjes aan wordt het droog en begint de zon wat te schijnen. We merken dat we dichter bij de Ardennen komen aan het steeds venijniger wordende klimmen en dalen van dal naar dal en de vele beekjes die we “dwarsen” of doorheen lopen, prachtig! Om 17.15 uur arriveren we in Fraipont.
Maandag 19 mei

Fraipont - Spa 23 km
Vervolgens lopen we grotendeels over soms modderige landweggetjes door het boerenland. Inmiddels hebben we twee keer een buitje op onze pet gekregen en moest de poncho aan. Het dreigt de rest van de dag af en toe behoorlijk, maar het blijft droog. In de zon is de temperatuur best aangenaam. Jammer dat dit vriendelijke landschap hier en daar vreselijk verminkt wordt door mergelgroeven. Uiteindelijk dalen we weer af in het Maasdal en om 18.00 uur arriveren we in Visé.
Eind- en beginpunt.
Grenspalen in het weiland.
Hoeve Kaastert op de St. Pietersberg.
Een bizar bouwwerk, de Tour d'Eben-Ezer.
De Geer bij Wonck.
Afdaling in het Maasdal, zicht op Visé.
Kasteel Cromwé bij Dalhem.
Dalhem.
De Julienne
Sint-Pieterskerk, Saive
Bij Saive.
De Vesdre bij Nessonvaux.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact