Els' Wandelverslagen
naar boven
vorige
Gasteren

Zondag 14 augustus 2016

 

Sint Philipsland - Halsteren 17 km

Openbaar vervoer van Halsteren naar de brug bij Sint Philipsland is bijzonder omslachtig, hoewel gezien de ervaring van gisteren een regiotaxi voor het hele traject wellicht mogelijk was geweest, maar we besluiten toch dit keer gebruik te maken van de fietsen. Als we opstaan is het bewolkt, vochtig, geen wind, maar niet koud. We kunnen in Halsteren de auto parkeren op een grote parkeerplaats bij het Molenplein, iets van de route af en peddelen dan 14 km naar de startplek, een soort van carpoolplaats ook weer iets van de route verwijderd. Maar hier kunnen we de fietsen goed parkeren en vanmiddag makkelijk weer ophalen. Sinds ik een e-fiets heb is zoín fietstochtje voor mij geen probleem meer, maar Bertus hangt aan mijn wiel en moet behoorlijk doortrappen. Inmiddels is er een beetje wind en tegen natuurlijk. We zijn snel weer op de route en ter compensatie voor al die kilometers asfalt gisteren beginnen we nu met een kilometer of vier over grasdijken. Dat valt nog helemaal niet mee, het loopt zwaar, maar we klagen niet, want we lopen toch het liefst zoveel mogelijk onverhard? Bovendien lopen we langs het natuurreservaat Rammegors, een van de vele schorren- en slikkengebiedjes die hier zijn, en zouden we er niets van zien als we beneden over het fietspad liepen.
Verderop wel weer asfalt, dan kunnen we meer wat meer doorlopen. Allebei lopen we nog niet zo lekker; schoenen te strak, dan weer te los. We gaan bij Nieuw-Vossemeer de brug over het Schelde-Rijnkanaal over en lopen Brabant in. In N-V strijken we even neer op een terras voor een cafeÔneshot. Ik dan, Bertus neemt ijsthee, want de zon is inmiddels doorgebroken en het is benauwd warm geworden.
Na deze pauze gaat het beter. Er komt wat meer wind en we lopen een leuk stuk over een fietspad pal langs het kanaal. Er grazen heel veel schapen, dus we moeten wel oppassen waar we onze voeten neerzetten en het ruikt er ook niet bepaald fris. Verderop een stukje koel bos langs een oude kreek en dan buigt de route zo zoetjes aan in zuidoostelijke richting de Brabantse Wal op. We merken daadwerkelijk dat het pad wat omhoog loopt, het landschap en de vegetatie verandert. Geen dijkjes meer, maar boomwallen, lijsterbessen en dennen. Bijzondere plaatsnamen hebben ze hier, zien we op het kaartje: Lepelstraat, Waterkant, Klutsdorp, Kladde. En wat te denken van de straatnamen Heenweg, Blindenstraat, Hemelweg, Vagevuur! We constateren overigens ook dat de markeringen op deze Nederlandse GR5 nog wel eens wat te wensen overlaat. Soms wijzen de pijlen faliekant de verkeerde kant op of moeten we een paadje in met een hek ervoor: duidelijk niet toegankelijk, maar toch met een markering erop. We komen er wel uit, maar hebben het boekje zeker nodig. Uiteindelijk arriveren we in lommerrijk Halsteren en vinden al snel de auto weer terug die fijn in de schaduw staat. Fietsen ophalen en dan lekker relaxen op de camping.
GR 5 Traject der Lage Landen, vanaf 2016.
volgende
ll%20235.jpg ll%20236.jpg ll%20237.jpg ll%20238.jpg ll%20239.jpg ll%20240.jpg ll%20241.jpg ll%20242.jpg ll%20243.jpg ll%20244.jpg ll%20245.jpg ll%20246.jpg ll%20247.jpg ll%20248.jpg ll%20249.jpg ll%20250.jpg ll%20251.jpg ll%20252.jpg ll%20253.jpg ll%20254.jpg ll%20255.jpg ll%20257.jpg ll%20317.jpg
Tussen S-R-kanaal en Rammegors
Rammegors
Brug bij Nieuw-Vossemeer
Nieuw-Vossemeer
Molen Mattenburg met daarvoor monument voor de watersnoodramp 1953.
Heenweg
Op natuurkampeerterrein De Kreek
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact