Els' Wandelverslagen
Verslag van het Overijssels Havezatenpad, 2008 - 2009.
Dan dalen we af van de stuwwal en lopen we een saai stuk van 2,5 km langs de Schipbeek; even doorbijten. Bij café De Viersprong leggen we aan voor de koffie. Het is nog wat vroeg voor de lunch, maar we nemen een stuk huisgemaakte appeltaart. Heerlijk, ze staan er in de regio om bekend.
Volgende
Naar boven
Zondag 19 oktober 2008

 

Markelo – Goor NS 18,4 km

Vorige
We boffen maar weer eens; drie maal in het najaar is er in het restaurant van ons hotel een wildbuffet, zo ook gisteravond. Wij hebben het ons goed laten smaken, het was heerlijk en aan het eind van de avond konden we wel rollen! De sfeer was ook heel gezellig, twee Twentse trekzakspelers kwamen de feestvreugde nog wat verhogen en er moest regelmatig meegezongen worden. Erg gelachen. Vanmorgen rijden we na het ontbijt naar het station van Goor. Van hier fietsen we (die hadden we bij ons) naar Markelo. Door de week is er een goede busverbinding, maar op zondagmorgen rijdt er geen. Het is maar 6 km fietsen, dus goed te doen. Tenminste, we moeten wel de Herikerberg over, dus dat is even stoempen. Gelukkig heb ik een lieve echtgenoot, die mij dan wel even wil duwen. Maar de afdaling bevalt me beter. In Markelo is nog geen koffie verkrijgbaar, dus direct op pad. Eerst de Markelose Berg op, mooi uitzicht. Het is nog bewolkt en fris, een beetje nevelig, maar net als gisteren doet de zon moedige pogingen om door te komen.
Als we weer verder gaan is de zon gaan schijnen en lopen we door de bossen van landgoed Westerflier naar Diepenheim.
Dan verder door de landerijen langs het Twentekanaal. Vlak voor het kanaal zien we vier reeën, die het veilige bos invluchten als ze ons in de gaten krijgen. Ook horen we al ergens een wulp; het voorjaar is echt in aantocht. We lopen een stukje langs het Twentekanaal, dan erover en verderop langs de aftakking naar Almelo. Ons eindpunt is restaurant In den Markenrichter, waar we ons te goed doen aan warme chocolademelk en een heerlijke pannenkoek. We bellen een regiotaxi om ons terug te brengen naar de auto, maar omdat dan zowel het adres van vertrek (dat was na te vragen) als dat van de bestemming inclusief huisnummer (geen idee natuurlijk) opgegeven moet worden, mislukt dit. Dan maar een gewone taxi besteld. Deze staat stipt op de afgesproken tijd voor de deur en blijkt ook van de Regiotaxi Twente te zijn. Voor een klein fortuin staan we binnen tien minuten weer bij de auto. Zo willen ze het waarschijnlijk bij de Regiotaxi: niks klantvriendelijkheid, bezoekers van Twente betalen gewoon de volle mep. Na aankomst in het hotel gaan we heerlijk een paar uur bijkomen en opwarmen in de sauna en daarna een prima diner.
Weer verder passeren we havezate Nijenhuis (de oprijlaan is 1 km lang!) en komen we via een wandeling over dit landgoed uit bij havezate Weldam. In deze streek grossieren ze erin. De huizen, vaak nog privé bewoond, en tuinen zijn heel mooi en niet of beperkt toegankelijk, maar de omringende landgoederen zijn wel open voor publiek. We gaan nu van de hoofdroute af en lopen de gemarkeerde route naar het station van Goor. We halen de fietsen op in Markelo en keren weer huiswaarts.
In dit dorp is een kunstmanifestatie aan de gang, overal zijn exposities en het is er flink druk. De kerk is ook open, daar is een oogstdienst gevierd en er zijn talloze oogstbloemstukken te bewonderen. Verderop in het centrum stoppen we voor de lunch: een salade met een glas witte wijn. Wat kun je jezelf toch verwennen op zo’n mooie wandeldag!

Vrijdag 20 februari 2009

 

Goor (Weldam) - Delden (Markenrichter) 11,4 km

Vanwege onze trouwdag hebben we onszelf op een lang weekeinde wandelen/verwennen getrakteerd. We hebben in het Aparthotel Delden een sauna-arrangement geboekt, ideaal te combineren met het OH-Pad. We zijn vanmorgen vroeg vertrokken en in Goor gaan we eerst maar eens op zoek naar koffie. Dat is nog knap lastig. Alle cafés zijn nog dicht op deze vrijdagmorgen. Uiteindelijk belanden we in de foyer van een cultureel centrum, waar we een koffieautomaat, een tafel en stoelen en toiletten vinden. En zo zijn we dan toch weer uit de nood. We parkeren dan de auto bij de ingang van landgoed Weldam en gaan op pad. Het weer is jammer genoeg niet al te fraai, somber, koud en wat regenachtig. Maar het is te doen en later wordt het droog. Het eerste stuk lopen we door de bossen van landgoed Weldam.
Markelo.
Schipbeek.
Twentekanaal.
Bij café De Viersprong.
Huis Westerflier.
Diepenheim.
Huize Diepenheim.
Nijenhuis.
Weldam.
Weldam.
Huis Wegdam.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact