Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van het Oude Diep - 2e editie, 2015/2016.
naar boven
vorige
Gasteren

Woensdag 5 mei 2016

 

Stuifzand - Echten - Hoogeveen 26 km

Het is nu eindelijk echt lente geworden, een stralende Bevrijdings- en Hemelvaartsdag. April had wel wat mooie dagen, maar was veel te koud en rond Koningsdag viel er zelfs nog sneeuw. Maar voor vandaag wordt al prachtig weer voorspeld en de komende dagen schiet de temperatuur omhoog tot boven de 25. De laatste twee etappes van de Loop van het Oude Diep zijn aan de korte kant en om ons enig heen-en-weerrijden en fietsen te besparen, besluiten we maar eens te proberen of we ze in n keer kunnen lopen. Zon afstand doen we maar zelden en het is ook al heel wat jaren geleden, dus we zien wel hoever we komen. We gaan om 8 uur van huis, parkeren de auto bij het station van Hoogeveen en hoeven dan maar 3 km te fietsen, zodat we om 9 uur aan de wandel kunnen. Eerst lopen we langs een deel van het Oude Diep dat nog niet zo lang geleden zn oude meanderende loop heeft teruggekregen. Ziet er toch veel leuker uit dan zon saaie strakke sloot, al valt er hier nog niet zo veel te beleven. Maar het gebiedje zal de komende jaren vast interessanter worden.
Langs de noordrand van Hoogeveen kruisen we spoor en snelweg en via Fluitenberg (even koffiepauze op een bankje, truien gaan uit) komen we bij de Oude Kene, een natuurreservaat waar het Oude Diep weer sterk meanderend is gereconstrueerd en dat tevens dient als waterberging. Mooi stukje van de route. Het wordt duidelijk drukker met fietsers en wandelaars en wij pauzeren opnieuw voor een tweede bakje en een mueslibol.
De route vervolgt over een groenstrook langs het spoor, prachtig al dat prille groen, en verder langs het hier strakke Oude Diep. Maar aan weerszijden wel weilanden met paardenbloemen! Bij Echten een stukje bos; de beuken zijn nu op zn mooist. En wat een heerlijk weer; zon, 19 en een (ver)fris(send) windje. Voorbij Huis te Echten pauzeren we op het terras van restaurant Boschzicht voor een glas icetea en een tosti (B) en een broodje kroket (ik). Grote drukte hier op het kruispunt; fietsers, motoren, caravans, er komt van alles langs.
od2%20179.jpg
We maken nog een lus in westelijke richting: stukje bos; langs een camping, bepaald niet klein en hutjemutje vol; passeren de plek waar het restant van het Oude Diep doodloopt op de Hoogeveense Vaart. Dan weer oostwaarts langs die Hoogeveense Vaart richting Hoogeveen; eerst over de grasdijk, maar vanaf Echten (we zijn bijna weer terug bij Boschzicht) over het asfaltfietspad.
En verhard blijft het de rest van de route. We lopen de stad in langs de oude Hoogeveense Vaart en dan onder de snelweg door het centrum in. Alle vaarten zijn hier gedempt. Hier en daar staan nog wat oude panden en men heeft in de Hoofdstraat een waterloop gemaakt, dat is alles wat nog herinnert aan het verleden. We lopen door naar het station, eindpunt van de route. Het is goed gegaan vandaag, deze afstand. We hebben rustig gelopen, regelmatig gepauzeerd, prima te doen. Op een af en toe stekende artrose-teen na geen last van de voeten gehad, voor herhaling vatbaar dus. Einde van deze tweede versie van de Loop van het Oude Diep.
Stuifzand
Fluitenberg
Hoogeveense Vaart
Laatste stukje Oude Diep
Station Hoogeveen, eindpunt van de route
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's Belgi/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact