Els' Wandelverslagen
Verslag van het Marskramerpad, 2009 - 2011.
Volgende
Naar boven

Zondag 18 oktober 2009

Twentekanaal – Rijssen 17,5 km

Vorige
Bertus is een paar dagen vrij en de weersvooruitzichten zijn goed, dus gaan we weer een paar dagen wandelen. Kamperen doen we maar niet meer, het vriest ‘s nachts af en toe. We gaan vroeg van huis, fietsen mee. Die parkeren we in Enter en met de auto rijden we naar het beginpunt. Om 10 uur gaan we lopen, lekker op tijd voor ons doen. Het is zonnig maar fris, ongeveer 4°. Ik doe zelfs mijn handschoenen aan. Na een half uur passeren we restaurant Het Rheins. De deur wordt voor ons van slot gedaan en op onze vraag of de zaak open is, luidt het antwoord: “Nu wel”. We drinken even een lekker kopje koffie mèt en gaan dan weer verder. Het wordt warmer, de jassen gaan in de rugzak. De route is weer prachtig: door het herfstgekleurde landschap, veel over onverharde wegen.
We lopen kilometers langs de Regge, maar het wordt nergens saai. In de middag komt er wat meer bewolking. Er steekt er een windje op en het wordt wat frisser. Maar even later uit de wind en de zon terug is het weer prima.
Erg lekker gegeten gisteravond en daarna vielen de ogen al snel dicht. Vanmorgen de auto bij station Holten neergezet. We hebben nog even tijd voor een snelle kop koffie bij het café tegenover het station. Er rijden geen treinen vanwege werkzaamheden aan het spoor; de NS vervoert ons per bus. Maar alles prima op tijd en zo staan we om kwart over 10 weer in Rijssen. We zoeken de route weer op en lopen dan bijna 4 km langs de Regge. Daar hebben we inmiddels al heel wat stappen langs gezet. Ook over het Havezatenpad liepen we grote stukken langs de Regge. Het is vrij fris, bewolkt en wat wind, minder aangenaam dan gisteren. Onze jassen gaan niet uit vandaag.

Maandag 19 oktober

 

Rijssen – Holten 16 km

We lopen verder, het bos in, lichtjes stijgend naar de Holterberg. Het is, ondanks het wat sombere weer, prachtig in het bos: herfstkleuren, veel paddestoelen en op een paar plekken nog veel bosbessen. We plukken er zo een paar handen vol. Uiteindelijk kruisen we het Pieterpad en slaan we af in de richting van station Holten. We rijden terug naar het hotel, nu niet in bad, maar even een uurtje de hotelsauna in. Ook lekker.
Op het punt waar we van de Regge afbuigen, eten we even een mueslibol op een bankje. We zitten er net als er reuring in de wei achter ons ontstaat: de koeien moeten verplaatst worden naar een wei een eindje verderop. Er worden wat draden gespannen en even later dendert de hele kudde over het pad langs de Regge, waar wij net gelopen hadden. Op één koe na dan, die heeft er geen zin in en laat zich niet de wei uitsturen. Hoezo, kuddegedrag?! Hoe het afloopt wachten we niet af, we gaan weer verder. Ook vandaag lopen we weer grotendeels over zandwegen. Een eindje verder komen ons twee schapen op het pad tegemoet, een man er rustig achteraan lopend. Hij gebaart naar ons dat het de bedoeling is dat ze de wei naast ons inlopen en kan wel wat hulp gebruiken, anders lopen ze steeds de verkeerde kant op. Bertus loopt dus rustig naar de schapen toe en ja hoor, ingesloten kiezen ze eieren voor hun geld en kruipen onder het hek door. Dan moeten ze nog een greppeltje over onder het schrikdraad door naar de rest van de kudde. Wij maken nog even een praatje met de eigenaar/herder/boswachter, weten we niet precies. Hij vertelt dat deze twee er regelmatig vandoor gaan en in de omgeving rondstruinen. Het schrikdraad deert ze niet. We maken wel weer wat mee vandaag.
Theehuys Grimberg, waar we vorig jaar op het Havezatenpad nog zo heerlijk even in de tuin neerstreken voor een kop thee, is helaas gesloten. We lopen dus maar door, stappen even verderop van de route af om naar station Rijssen te lopen. Nog een half uurtje wachten op de bus naar Enter, waar we onze fietsen weer terugvinden. Met een klein half uur zijn we dan bij de auto. We logeren in het mooi gelegen hotel De Rijsserberg bij Rijssen in een comfortabele kamer met een heerlijk bad.
Landgoed Grimberg.
Maïsoogst!
Canadese begraafplaats op de Holterberg.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact