Els' Wandelverslagen
Verslag van het Zevenwoudenpad, 2006 - 2007.
In Eastermar is een kleine routewijziging; we kunnen niet over het bruggetje naar de ijsbaan, daar staat een hek voor, want de stoep aan de overkant is opgebroken. Maar iemand die er in de buurt op z'n bootje bezig is, zegt dat we er rustig overheen kunnen klimmen en dan gewoon de route vervolgen. Dat doen we dus, we hebben in andere gebieden wel erger over stenen moeten klauteren. Op het plein in het dorp maken we nog even een praatje maar een paar andere Zevenwoudenpadders, een wat ouder stel, die ook begonnen met het Pieterpad en aan het lange-afstands-wandelen verslaafd zijn geraakt. Wat hoor je dat toch vaak.
Volgende
Naar boven
Zondag 7 januari 2007

Kuikhorne - N355 (vv.) 4 km
Vorige
De bedoeling was tot Eastermar te lopen, zo'n 15 km. We lopen de 2 km lange Oostersingel af en besluiten dan vanwege de koude wind en toenemende regen om te keren en naar huis te gaan. Zo vinden we er niks aan.
Dit stuk gaat vooral over onverharde wegen. We zien zes reeën, steeds in koppeltjes van twee. Lunchen doen we op een bankje in de zon. We hebben gelukkig heet water voor een cup-a-soupje bij ons, want alle cafés waar we langs komen zijn dicht. Maar daar waren we op het internet al voor gewaarschuwd.
We nemen de bus, lijn 13, van Harkema naar ons beginpunt. Het is mooi weer, zonnig en een graad of 9. Via klinkerwegen en zandwegen, soms modderig, lopen we naar Jistrum. Geen koffie, het hotel is gesloten. Dan verder over het Prinses Margrietkanaal en langs de oever van het Burgumermeer, een mooi natuurgebied, naar Eastermar.
Zaterdag 3 februari

N355 (Ieswei) - Harkema 17 km
Voorbij Eastermar lopen we weer gedeeltelijk verhard, gedeeltelijk onverhard door een mooi kleinschalig cultuurlandschap met door oude houtwallen omzoomde weiden. Bij Harkema gearriveerd moeten we van de route af nog een kilometer lopen naar de auto. Bertus heeft blaren, nieuwe schoenen nog steeds niet voldoende ingelopen, maar hij weigert hardnekkig zijn hielen af te plakken: “Die moeten er maar aan wennen”. De laatste loodjes zijn dus zwaar.
We hebben een snipperdag en gaan wandelen en daarna naar de sauna. Prima manier om je trouwdag te vieren. Het is goed weer, wel wat bewolkt, maar met een zonnetje er doorheen, geen wind, droog en zo'n 9 graden. We maken maar weer eens gebruik van twee auto's. Openbaar vervoer is wel mogelijk, maar reistijd een uur of langer. We parkeren de auto op de parkeerplaats van het Themapark Spitkeet, even buiten Harkema, maar wel direct aan de route. Het park is alleen zomers geopend. De eerste 4 km lopen we dan in een rechte streep over de Mûntsegroppe (= Monniksgreppel, een historisch pad) naar Rottevalle.
Dan buigen we oostwaarts, om in een grote boog via Houtigehage en Drachtstercompagnie om Drachten heen te lopen. Deze dorpjes zijn in de 17e eeuw als veennederzettingen ontstaan. In het landschap zijn nog duidelijk de brede vaarten en 'wijken' te herkennen, nu omzoomd en soms overwoekerd door elzensingels. We zien al een paar lammetjes in de wei, vroeg vanwege de zachte winter.
Café's zijn er nauwelijks op onze route en die er zijn gesloten. We eten dus op een bankje onze boterhammen met een warm cup-a-soupje. Het is te koud om lang te blijven zitten en zo schieten we flink op. Vlak voor Ureterp lopen we nog even over het kerkhof om de kerk, die een eind buiten het dorp staat, heen. Op het kerkhof staat een karakteristiek klokkenstoel, maar geen enkele informatie te vinden. Toch merkwaardig, een duidelijk oud kerkje met een klokkenstoel op een wat rare plaats buiten het dorp en niet iets van een infopaneel. We zijn al vroeg in Ureterp, gauw de andere auto opgehaald en op naar de sauna. Heerlijk na een dagje wandelen.

Donderdag 22 februari

Harkema - Ureterp 19 km
Jistrum.
Prinses Margrietkanaal.
Bij het Burgumermeer.
Eastermar.
Langs de Mûntsegroppe.
Rottevalle.
Een oude 'wijk'.
De Imerwijk bij Drachtstercompagnie.
Ureterp.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact