Els' Wandelverslagen
Verslag van het Trekvogelpad, 2005/2008.
In 's Gravenland passeren we het hoofdkantoor van Natuurmonumenten, Schaep en Burgh, en daarnaast de buitenplaats Boekesteijn, ook van Natuurmonumenten.
Volgende
Naar boven
Zondag 15 april 2007

Nigtevecht - Hilversum-Noord 14,5 km (+ 3)
Vorige
Heerlijk geslapen en na een eenvoudig en snel ontbijtje vertrekken we om een uur of 9. Na een half uurtje pikken we de route bij de Vecht weer op. We lopen eerst een stuk terug langs de rechteroever, maar dat is geen straf. Het is stralend weer, de temperatuur doet er nog een schepje bovenop, en het is prachtig op het dijkje. Dan gaat de route verder over de Dammerkade, een grasdam dwars door de Ankeveense Plassen. Ook een heel mooi stuk. Het is er heel rustig, de meeste herrie komt van de watervogels.
Voorbij Ankeveen heet het pad Stichtse Kade en is het een fietspad. Het wordt nu dus ook een stuk drukker. Vanwege het ongewoon warme weer is heel Nederland eropuit getrokken.
Op de kaart in ons boekje staat bij het bezoekerscentrum een koffiekopje afgebeeld en wij zouden daar dan ook graag een hapje willen eten, want op een boterham en wat sultana's na hebben we geen lunchpakket. Helaas is een bekertje automaatkoffie het enige wat we er kunnen scoren, dus dat koffiekopje kan wel weg. We vullen in ieder geval onze waterflessen bij, want die gaan hard leeg. De route gaat verder over het landgoed Boekesteijn, waar de markering volledig zoek is en tot slot lopen we door het prachtige, maar drukke Spanderswoud naar Hilversum. Door de voortdurend te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar begint alles al behoorlijk groen te worden. Bij de Crailose brug blijkt het in het boekje genoemde Pandje een café/petit
Eigenlijk zouden we een paar dagen naar Terschelling, maar dat kon om verschillende redenen niet doorgaan en zo lopen we dan weer een stukje Trekvogelpad. Bovendien - elk nadeel heeft z'n voordeel - zijn de weersvoorspellingen voor het midden van het land veel beter dan voor het noordelijk kustgebied. Het is nog steeds mooi weer, sinds 22 maart is er geen druppel regen gevallen en er heersen zomerse temperaturen. Maar over een paar dagen lijkt het gedaan en gaat het regenen. En dat is hard nodig: de natuur is kurkdroog (bosbrandgevaar!) en de boeren moeten beregenen omdat de gewassen niet kiemen. Hoe dan ook, we profiteren er nog even van. We zullen het appartement van Arjan en Petra als pied-à-terre gebruiken. Mogelijkheden per openbaar vervoer zijn hier talrijk, dus dat is goed te doen. We vertrekken niet heel vroeg, hoeven vandaag maar een klein stukje te lopen. De auto parkeren we bij het station van Baarn, waar we de trein naar Hilversum Noord nemen. Dan nog een stukje lopen naar het begin van de route. We gaan direct de Hilversumse hei op, prachtig. Bos en hei, dat is het vooral vandaag.
restaurant. Hier strijken we even neer voor wat drinken en een broodje. Dan stappen we van de route af. Nog een kilometer naar station Hilversum-Noord, waar we de trein terug naar Baarn nemen.
We hebben alle tijd, dus zoeken we in het bos een rustig plekje om even een uiltje te knappen. Net voorbij de grens met de provincie Utrecht lopen we over het terrein van de Amerpoort, wooncomplex voor geestelijk gehandicapten. Vriendelijke bewoners. Eén vraagt of we lekker bezig zijn met de avondvierdaagse. De route gaat Baarn niet in; wij wel, langs het spoor nog een kilometer naar het station.
Vrijdag 4 mei

Hilversum - Baarn 12 km (+ 2)
img_0311%20klein.jpg
Dammerkade.
Ankeveen.
Schaep en Burgh.
Boekesteijn.
'Recreanten' bij het bezoekerscentrum.
Spanderswoud.
De hei bij Hilversum.
Landgoed Groeneveld bij Baarn.
Kasteel Groeneveld (klik voor website).
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact