Els' Wandelverslagen
Verslag van het Wad- en Wierdenpad, 2005/2006.
Het weidse landschap is kaal; hier en daar groeien al wel gewassen op de velden, maar veel bomen staan er niet en bosjes al helemaal niet. We lopen bijna uitsluitend op asfalt of beton. Een heel verschil met Drenthe waar veel landweggetjes nog onverhard zijn. Toch heeft de weidsheid hier zijn eigen schoonheid, fluitekruid en boterbloemen staan weer volop in bloei in de bermen. De boerderijen waar we langs komen zijn werkelijk enorm. Uiteindelijk vinden we een plek op een steiger aan het water waar we even in de luwte kunnen zitten. Zonder problemen bereiken we daarna de middeleeuwse kerk van 't Zandt.
Naar boven
Zondag 14 mei 2006

Uithuizen - 't Zandt 10,5 km
Vorige
Omdat we eerst de Menkemaborg willen bezichtigen, lopen we vandaag maar een kleine etappe. Bertus' fiets is kapot, dus zijn we met 2 auto's. Openbaar vervoer had ook gekund, maar dat kost bijna 2 uur. Het is wel een stuk frisser dan de afgelopen dagen, maar droog en met zo'n 16° lekker wandelen met de noordenwind voornamelijk in de rug. De Menkemaborg met prachtig ingerichte stijlkamers is mooi, leuk en interessant, de tuin met bloeiende fruitbomen prachtig en de koffie mèt in het Schathoes lekker.
Dan gaan we op pad. We zijn, en dat is nog nooit eerder gebeurd, ons boekje vergeten en aangewezen op de markeringen. Na 1½ km gaat het al mis: bij een splitsing zien we geen markering, terwijl we het gevoel hebben dat we linksaf moeten. Als we nog eens goed kijken, blijkt dat een of andere …..!?! een plakkaat over een vermiste kat over het rood-witte kruis voor rechtdoor geplakt heeft! Dat ding nemen we dus mee naar de eerste prullenbak die we tegenkomen. Verder lukt het wel, al is de markering bij gebrek aan paaltjes soms summier en bellen we een keer naar huis met de vraag of een van de kinderen even in het boekje wil kijken of we goed zitten. Ook is het lastig hier een beschutte plek te vinden voor de picknick.
Het is een prachtige zomerdag en we zijn al vroeg in Delfzijl, nog even tijd voor een kop koffie in het Grand Café tegenover het station. Dan brengt de lijntaxi ons binnen een half uur in 't Zandt via een mooie 'toeristische' route. Zo kom je nog eens ergens. De mooie etappe voert ons langs kapitale boerderijen en aardappel-, maïs- en graanvelden.Twee keer zien we een ree. We komen door Appingedam, een mooi stadje met een rijke historie, waar we vooral langs het Damsterdiep lopen. Delfzijl is er zo ongeveer aan vast gegroeid, maar hier loopt het pad langs de buitenwijken door parkjes en bossages, zodat het toch aantrekkelijk blijft.
Zaterdag 24 juni

't Zandt - Delfzijl 18 km
Voorbij de brug over het Eemskanaal willen we volgens de route naar de dijk, maar een bord vertelt ons dat de weg over het Akzo-terrein is afgesloten, ook voor voetgangers, het klaphekje is vergrendeld. We zoeken via een praatpaal contact met de portier van Akzo, die bevestigt dat we er niet door kunnen; er wordt op en aan de dijk gewerkt. Noodgedwongen moeten we dus onze weg vervolgen over het fietspad met de industrie aan de ene en de Oosterhornhaven aan de andere kant. Pas bij het monument voor Oterdum kunnen we de dijk weer op. De omweg is bijna 2 km langer. Een kleine pleister op de wonde: we komen langs het kerkje van Heveskes, samen met een boerderij het enige wat gespaard bleef, toen in de 60er jaren van de vorige eeuw het wierdedorpje gesloopt werd voor de oprukkende industrie, die er overigens maar ten dele kwam. Ook Oterdum viel onder de slopershamer, al even zinloos. Hier rest slechts een monument: grafzerken van het voormalige kerkhof, nu op de Dollarddijk.
Het is alweer een stralende dag. We zetten auto 1 onderaan de dijk bij paal 9.5 en rijden met auto 2 naar Delfzijl. Openbaar vervoer of liften is hier geen optie. Eerst maar eens koffie bij het Grand Café van de vorige keer. We hebben wel zin in iets erbij, maar tot onze verbijstering staat er geen gebak op de kaart. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Dan maar niet, we gaan op pad. Eerst langs het befaamde Eemshotel, op poten gebouwd in de Dollard, en de haven van Delfzijl.
Zaterdag 29 juli

Paal 9.5 Cc-polder - Nieuweschans 20,5 km
Er heerst al wekenlang een hittegolf in Nederland, maar we laten ons er niet van weerhouden vandaag het laatste stuk Wad- en Wierdenpad te wandelen. Bovendien, er waait hier toch altijd een verkoelend briesje? De eerste 8 km lopen we weer over de Dollarddijk.
Zaterdag 15 juli

Delfzijl - Paal 9.5 Carel Coenraadpolder 20 km (incl. omleiding)
Verder gaan we over de dijk met prachtig uitzicht over de Dollard en aan de overkant de Duitse oever met de haven van Emden. In Termunterzijl verlaten we even de dijk en eten we vis aan het stille jachthaventje vlakbij de oude sluizen. Even verder bereiken we de wierde van Termunten met het bijzondere middeleeuwse kerkje. Het is open, dus lopen we even binnen. Onvoorstelbaar dat dit slechts het koor is van de reusachtige kruiskerk die er ooit gestaan heeft. Voorbij Termunten volgen nog 6,5 km dijk langs de Punt van Reide, een restant van het oude land, wat niet door de Dollard werd weggespoeld en de Breebaartpolder, ook natuurgebied. Overigens zijn er weer veel schapen op de dijk, dus moeten we weer enigszins behoedzaam onze weg tussen de keutels zoeken. Bij paal 9.5 vinden we onze auto weer terug, in de brandende zon.
Het is al warm, maar nog wel bewolkt. Dan breekt de zon door, gaan we de polder in en lopen we tussen de uitgestrekte graanvelden door. Het wordt toch wel erg warm. Soms lopen we in de schaduw van de bomen langs de weg, maar meestal is er geen schaduw. Vandaag ook geen verkoelend briesje, slechts af en toe een windvlaag. De boeren zijn hard bezig de graanoogst binnen te krijgen, want voor morgen worden er buien voorspeld.
Tussen de buurtschap Kostverloren, waar we onze waterflessen kunnen bijvullen, en Nieuw-Beerta 3,5 km lange rechte stukken in de brandende zon over schouwpaden langs sloten en betonwegen door het graan. Bij de kerk van Nieuw-Beerta moeten we even op temperatuur komen in de schaduw van een enorme beuk. Dan verder naar Nieuweschans, maar nu wordt gelukkig de zon regelmatig getemperd door stapelwolken. Samen met het Noaberpad loopt de route door Nieuweschans en even buiten het dorp eindigen wij bij de Noaberbrug op de grens met Duitsland. Einde Wad- en Wierdenpad.
Kale aardappelvelden bij Uitzhuizen.
Langs de Dijkumerweg.
Pad naar 't Zandt.
13e-eeuwse kerk 't Zandt.
Boerderij Lutjerijp.
Tjamsweer.
De hangende keukens van Appingedam.
Delfzijl, Eemshotel.
Oude Eemskanaal.
Kerktoren van Farmsum.
Sluis in het Eemskanaal.
Heveskes.
Kerkje Heveskes geïsoleerd tussen de industrie.
Monument Oterdum.
Oude sluis Termunterzijl.
Termunten.
13e-eeuwse kerk Termunten.
Punt van Reide met aan de overkant de haven van Emden (D).
Kerk in Nieuw-Beerta.
De Noaberbrug.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact