Els' Wandelverslagen
Verslag van het Wad- en Wierdenpad, 2005/2006.
Maar we moeten verder. Hier splitst de LAW zich in een Wadroute en een Wierdenroute. Na ruim 30 km komen ze in Uithuizen weer bij elkaar. Wij kiezen voor de Wierdenvariant, de andere lijkt ons leuker als het hoogzomer en warm is. Het is mooi weer, wel een stevige wind, maar nu uit het zuiden i.p.v. uit het noorden. Dat scheelt een jas! Voorbij Warfhuizen vinden we een prachtige picknickplek op een steiger langs de Kromme Raken.
Volgende
Naar boven
Zaterdag 14 mei 2005

Lauwersoog - Leens 21 km
Vorige
Als afwisseling op het Drenthepad lopen we vandaag de eerste etappe Wad- en Wierdenpad. We starten deze LAW met koffie (2e kopje gratis) in restaurant Wadden Zeezicht bij de veerhaven en gaan dan via de vissershaven (gratis parkeren) op pad. Het is mooi weer, zonnig, maar wel een stevige en frisse noordenwind. We genieten erg van dit open landschap, eerst langs het Lauwersmeer, dan het natuurgebied de Marnewaard in. We passeren het militaire oefendorp Marnehuizen, een bizar spookdorp.
Vanaf Vierhuizen, waar we een lekkere uitsmijter eten, lopen we weer door bewoond land. Prachtige boerderijen en pittoreske dorpjes met kerk en molen. Even voor Leens vinden we in de luwte van de begraafplaatswierde Ol Weem een bankje heerlijk uit de wind en in de zon. Als we bij de kerk van Leens komen, kunnen we daar niet in, omdat hij net volstroomt met publiek voor een orgelconcert op het beroemde Hinz-orgel. Misschien lukt het de volgende keer.
Auto 2 is met dochter Willemijn mee, maar het openbaar vervoer biedt uitkomst. Met de trein van Baflo naar Winsum, waar de (mini)-bus al klaar staat voor het vervolg. Een half uur reistijd. Kijk, zo zien we het graag. In de mooie St. Petruskerk is nu op zondagmorgen een dienst aan de gang, dus daar kunnen we weer niet in. Dan maar meteen naar de Borg Verhildersum. Het Schathuis is nog dicht, geen koffie, dus bezichtigen we eerst de borg. Mooie stijlkamers, met zorg en gevoel voor detail ingericht. Het lijkt of de bewoners net even de kamer uitgelopen zijn. Ook de tuin rondom de borg is prachtig, maar die bekijken we niet tot in de detail; we willen vandaag nog wel naar Baflo. We wandelen verder over het terrein door de weilanden met oude Nederlandse koeienrassen, langs het 19e-eeuws ingerichte arbeidershuisje (bewoners ook net even weg) naar de museumboerderij. Hier is wel koffie, met koek. Ook hier nog wat rondgekeken. Het is allemaal erg leuk opgezet en we nemen er de tijd voor.
Zondag 22 mei

Leens - Baflo 15 km
Vanaf Mensingeweer lopen we een stukje van onze allereerste lange-afstands-wandeletappe, het Pieterpad. In 2001 had de molen Hollands Welvaart tijdelijk geen wieken, nu staat hij weer in volle glorie te pronken tussen de huizen van Mensingeweer. Op de wierde van Maarhuizen scheiden de wegen zich weer: het Pieterpad volgt verder het jaagpad naar Winsum, onze route gaat over de wierde tussen het fluitekruid door - er blijkt zelfs een oud kerkhof te liggen - en buigt in noordelijke richting af naar Baflo.
Om 5 voor half 10 stappen we in Uithuizen op de trein en een kwartier later zijn we in Baflo. Perfect! Het is prachtig weer, eigenlijk al behoorlijk warm. Het café bij het station is gesloten, in Baflo is verder niets, dus geen koffie. Maar bij de kantine van de tennisvereniging waar we langs komen, hebben ze wel een kop koffie voor ons. Van zulke meevallers word je heel vrolijk! Via een hoog, smal bruggetje komen we in Rasquert, een wierde met prachtig gerestaureerde huizen met mooie tuinen. Een buurtbewoner spreekt ons aan en vertelt ons er het een en ander over. Een dorpje om zuinig op te zijn. Maar zo schiet het natuurlijk niet op en in Warffum besluiten we het openluchtmuseum Het Hogeland niet aan te doen. We moeten nog zo'n 13 km verder en het is warm, warm, warm. Omdat het landschap zo open is, waait het gelukkig wel. Het is ook erg mooi. Bermen en slootkanten, begroeid met fluitekruid, boterbloemen en klaver, slingeren zich als gekleurde linten door de groene velden. De boeren zijn druk bezig het hooi binnen te krijgen, want voor morgen wordt weer regen voorspeld.
Zaterdag 2 juli

Leens - Pieterburen 10 km
We hebben onze Canadese oom en tante op bezoek, die graag eens een stukje met ons mee willen lopen. We starten bij Verhildersum, waar we even wat rondkijken. Dan nemen we de Wadroute naar Wehe-den-Hoorn. Hier houden we een koffiestop aan de Hoornse Vaart op het terras van café Hoornstertil (mooi uitzicht). We lopen verder vooral over fietspaden (beton heeft de schelpen vervangen) door de aardappel-, bieten- en korenvelden naar Pieterburen en zien onderweg een steenmarter. Het is bewolkt en wat benauwd, maar redelijk warm, prima om te lopen. Vlak voor Pieterburen lopen we gelijk op met het Pieterpad en komen we nogal wat Pieterpadders tegen. We lunchen bijRestaurantschip 't Appeltje, een absolute aanrader. Aparte sfeer; verse, biologische streekproducten. Hier zijn we niet zomaar weg, dus een bezoek aan de zeehondencrèche zit er niet mee in; Jack en Ann moeten nog naar hun logeeradres bij Utrecht.
Zaterdag 28 mei

Baflo - Uithuizen 21 km
Voorbij een hoogholtje (hoog, houten bruggetje) over de Usquerdermaar vinden we een picknickplek aan het water in de schaduw. Heerlijk! Even gestrekt. Dan weer verder via de wierde van Rottum en het dorpje Doodstil. We weten wel dat deze plaatsnaam te maken heeft met de til (brug) van Doede, maar we vinden het er verdacht stil. Ik vind het wel jammer dat de route mooie kerkjes soms overslaat. Soms ook wordt het zicht op zo'n kerkje belemmerd door geboomte, waardoor fotograferen onmogelijk is. Voorbij Doodstil, verrassing: een onverhard pad, een zeldzaamheid tot nu toe op deze LAW. Al snel zijn we dan in Uithuizen. De Menkemaborg bekijken we bij een volgende gelegenheid.
Zondag 4 september

Pieterburen - Uithuizen 24 km
Het is een mooie, zonnige en warme nazomerzondag, prima dus voor een stuk Wadroute. We starten in Pieterburen met koffie en appeltaart ter ere van de verjaardag van dochter Willemijn (viert haar verjaardag in haar uppie in Italië) en gaan daarna op pad. De herfst hangt duidelijk al in de lucht in dit weidse lege land. Graan gemaaid en aardappels gerooid, de velden worden omgeploegd. Andere gewassen moeten nog van het land gehaald worden. Het hele landschap oogt wat stoffig, de frisheid is er af. Veel lange rechte stukken vandaag. We lopen eerst richting Waddendijk, die we 12 km (!!) in oostelijke richting volgen.
Stevige wind tegen, voorzichtig laverend tussen de schapenkeutels door. Via stapstenen klauteren we over de talrijke hekken. Het traject valt niet echt mee. De Waddenzee en de kwelders zijn prachtig, maar weinig afwisselend. Op plekken waar veel keutels liggen, dalen we af en toe af naar het fietspad aan landzijde onderaan de dijk, waar we meer door kunnen lopen. Bij Noordpolderzijl pauzeren we even, maar het is erg druk bij 't Zielhoes, dus picknicken we op de dijk. Als we de dijk verlaten, we hebben de Eemshaven al in zicht, volgen er nog kilometers lang en recht asfalt naar Uithuizen, er lijkt geen eind aan te komen. Maar uiteindelijk staan we dan toch voor de Menkemaborg.
Start bij Lauwersoog.
Vissershaven Lauwersoog.
Marnewaard.
Lauwersmeer.
Marnehuizen.
Zuidema's Klap.
Niekerk.
Zicht op Leens.
Sint Petruskerk, Leens.
Borg Verhildersum.
De toren van Eenrum is in de wijde omtrek te zien.
Molen Hollands Welvaart.
Het bruggetje bij Baflo.
Rasquert.
Warffum.
Hoornse Vaart bij Wehe-den-Hoorn
In de buurt van Eenrum.
't Appeltje.
Alleen de bieten staan nog op het land.
Doorkijkje richting Waddendijk.
Noordpolderzijl.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact