Els' Wandelverslagen
Verslag van het Drenthepad, 2004/2006.
Dan nog een uurtje lopen langs de vindplaats van het Meisje van Yde, een veenlijk dat nu in het Drents Museum in Assen te zien is. Op de omgeploegde akker wijst helemaal niets meer op deze lugubere vondst in 1897; er staat alleen een infopaneel langs het pad. Verder naar Yde door de Hondstongen, een beekdal waar de Runsloot doorheen kronkelt. Mooi wandelen hier.
Volgende
Naar boven
Zaterdag 8 oktober 2005

Appelscha - Veenhuizen 13,5 km
Vorige
Met mooi weer - beetje nevelig, maar de zon is er al - gaan we van huis, maar als we na een kop koffie tegen half 11 op pad gaan is het mistig geworden. Jammer, want we lopen weer door een mooi gebied. Eerst door bos, in de 19e eeuw aangepland op ontgonnen land, verderop door het Fochteloërveen, een door Natuurmonumenten in stand gehouden stuk hoogveen. De mist is niet heel erg dicht, maar een beetje zon er doorheen zou toch wel heel prachtig geweest zijn: de eerste herfstkleuren beginnen zich te vertonen. Het is niet druk, we hebben het pad zo ongeveer voor onszelf. Pas als we Veenhuizen bereiken, begint de zon aarzelend door te breken.
We lopen door naar het nieuwe Gevangenismuseum, sinds kort gevestigd in een gebouw dat vroeger het Tweede Gesticht van de gevangeniskolonie was. Daar blijkt ook de Koningin verwacht te worden. In het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum bezoekt ze alle provincies en toevallig is vandaag Drenthe en zelfs Veenhuizen aan de beurt. Vallen wij met onze neus in de boter! Gelukkig is het museum gewoon open. Op interessante wijze wordt de geschiedenis van het Nederlandse gevangeniswezen hier verteld en getoond. Na ons bezoek aan het museum en een kopje thee, ontstaat er reuring: ze komt eraan. We vinden een plek eerste rang achter de dranghekken en moeten nog even wachten. Dat doen we dus ook, want zo'n onverwachte ontmoeting is toch heel bijzonder. Als de Koningin langs gelopen is en naar binnen gaat, vinden we het welletjes; wij keren huiswaarts.
Het is wintertijd. Maar aan het weer is het niet te merken; het wordt ruim 20°! Vanwege andere verplichtingen hebben we dit weekend helaas geen tijd een hele dagtocht te lopen, maar we besluiten er deze morgen toch een paar uur op uit te trekken. Het is nu zo mooi, de bossen volop in herfstkleuren. Om 9.30 uur starten we in Veenhuizen, dat we over de begraafplaats waar de 'verpleegden' naamloos liggen begraven, verlaten. Het is nog heerlijk rustig. Via het mooie stroomdal van de Slokkert, het Tonckensbosch, de buurtschap Westervelde en het Norgerholt (het oudste bos van ons land) bereiken we 2½ uur later Norg. Het is dan al een flink stuk drukker geworden; veel fietsers en wandelaars, sommige in korte broek en t-shirt. De terrasjes zitten vol. Wintertijd, dus.
Zondag 30 oktober

Veenhuizen - Norg 9 km
Voorbij Midlaren maken we een slinger langs het Zuidlaardermeer en vervolgens terug naar Zuidlaren. Dit laatste stuk had beter achterwege kunen blijven. Langs het meer lopen we door een wat rommelig recreatiegebiedje, dan een stuk door een kale polder en op het laatst een graspad langs een kanaal met aan de andere kant een drukke weg. We vinden dit eigenlijk een beetje vervelend gedeelte van het Drenthepad.
Na een drukke periode hebben we eindelijk weer eens tijd voor een stuk Drenthepad. Het is prachtig weer, volop zon, geen wind, en de temperatuur net iets onder nul. De zon warmt het later wel iets op, maar op schaduwplekken blijft het wit. In Het Wapen van Norg starten we maar weer eens met koffie. De natuurgebieden waar we vandaag doorheen lopen zijn maar klein en versnipperd. In dit deel van Drenthe heeft op sommige plaatsen de ruilverkaveling genadeloos toegeslagen. Uitgestrekte velden en strakgetrokken stroompjes. Mooi is het Noordsche Veld net buiten Norg met prehistorische grafheuvels. We wandelen Vries even in om een prima uitsmijter te eten bij café Onder de Linden tegenover de middeleeuwse kerk.
Vrijdag 7 april

De Punt (Yde) - Zuidlaren 18 km
Vanwege andere activiteiten, ziekte en slecht en koud weer hebben we maar weinig kunnen wandelen deze winter, maar vandaag heeft Bertus een dag vrij en gaan we weer eens op pad. Het is nog steeds vrij koud, maar in ieder geval droog met wat zon. Het openbaar vervoer brengt ons niet verder dan De Punt, maar omdat ik het stuk van Yde naar het vliegveld een paar weken geleden al eens gelopen heb en niet zo interessant vond, slaan we dat nu maar over. Bij het vliegveld drinken we een kop koffie en dan gaan we het bos in. Bekend terrein natuurlijk voor ons als Eeldenaren. Door het aanhoudende koude weer loopt de natuur een behoorlijk aantal weken achter, het is nog aardig kaal allemaal. Over het Noord Willemskanaal, onder de snelweg door en vervolgens over de Drentse Aa lopen we langs Glimmen naar het Noordlaarderbos. Hier kunnen we in de luwte van een wal een kop soep en onze boterhammetjes eten.
Zondag 15 januari 2006

Norg - Yde 15 km
Veenhuizen.
Ingang Gevangenismuseum.
De begraafplaats: het 'Vierde Gesticht'.
Beekdal van de Slokkert.
Tonckensbos.
Westervelde.
Norgerholt.
Margarethakerk, Norg.
Westerveen bij Peest.
Hondstongen.
Runsloot.
Landgoed Oosterbroek.
Noord-Willemskanaal.
Drentsche Aa.
Zuidlaardermeer.
Dorpskerk Zuidlaren.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact