Els' Wandelverslagen
Verslag van de GR 5, vanaf 2003.
Volgende
Naar boven
Vorige
Het is ons niet gelukt onderdak te vinden voor het volgende stuk. De gite dtape La Clef des Champs, die in het boekje vermeld staat en zon drie kwartier lopen van de route af ligt, heeft volgens hun website behalve groepsaccommodatie ook een gte voor randonneurs. Maar als ik bel krijg ik een moeilijke uitleg: ze zijn een idele stichting, werken met vrijwilligers en er is niemand in de gte aanwezig om ons te kunnen ontvangen, dus helaas. Dat hebben we in die dertien jaar dat we de GR5 lopen nog nooit meegemaakt! Het betekent dat we het stuk tussen St. Dalmas en Utelle moeten overslaan, want dat is met de ruim 8 uur volgens het boekje voor ons veel te lang. We zijn inmiddels verkast naar een camping in Contes, dichter bij Nice. Zaterdag 18 juli vertrekken we dan toch naar St. Dalmas in de hoop iets met taxis te kunnen regelen en dan daar twee keer in de gte daar te kunnen overnachten. Onderweg gaan we ook nog even in Utelle (821 m) kijken, want als de twee etappes daarvoor niet lukken, moeten we daar vandaan verder. Er rijdt geen bus naar toe, dus zouden we moeten liften. We zijn er rond de middag en het is er zo heet dat het me bijna de adem beneemt. We lunchen in de auberge en nemen dan een akelig besluit: onder deze omstandigheden vinden we het niet verantwoord (mocht het met vervoer al lukken) om de voor ons nog zware etappes tussen St. Dalmas en Levens te lopen. We moeten een stuk overslaan, met pijn in het hart. Misschien doen we het ooit nog eens, nu gaat het niet. We keren weer terug naar de camping. Balen.

Hieronder foto's van Utelle op 18 juli.

Saint-Dalmas-Valdeblore - Levens

gr%201523.jpg gr%201524.jpg gr%201525.jpg gr%201526.jpg gr%201527.jpg gr%201528.jpg gr%201529.jpg gr%201530.jpg gr%201531.jpg gr%201532.jpg gr%201533.jpg gr%201534.jpg

Zondag 19 juli 2015

 

Levens - Aspremont 3.05 u / 4.5 u / 11,7 km

En zo starten we dan vandaag om 7u30 in Levens (580 m) voor een dagtocht. Bertus met een kleine rugzak, ik zonder. We zijn een beetje later dan gepland, het was toch wat verder rijden. Van ochtendkoelte is hier nauwelijks sprake meer, het is al boven de 20 en het wordt snel warmer. Het eerste stukje is niet zo interessant, het hoger gelegen oude centrum van Levens gaan we niet in, de route slingert zich over oude, wat viezige paadjes ongeveer parallel aan de hoofdweg. Dan ronden we een heuveltje. Het landschap lijkt wat op de Veluwe, zij het dat het stijgen en dalen wat steiler is. Voorbij Ste.-Claire stijgen we langzaam verder, eerst over een breed pad. We lopen hier gelukkig in de schaduw. Dan verder, en nu wel in de zon, begeleid door cicadengezang, over de brede graat en nog wat verder over een smal pad langs de flank van de Mont Cima tot ongeveer 750 m. Veel uitzicht op de dorpen in het dal, zo dicht bij Nice is er veel bebouwing.
gr%201535.jpg gr%201536.jpg gr%201537.jpg gr%201538.jpg gr%201539.jpg gr%201540.jpg gr%201541.jpg gr%201542.jpg gr%201543.jpg
We lopen van schaduwplek naar schaduwplek om dan even om ons heen te kijken. De Middellandse Zee zien we niet of nauwelijks, het is te heiig. De kuststrook is heel vochtig warm, s nachts koelt het ook niet erg af. Dan dalen we af richting Aspremont. Veel rolstenen op de paden. De paden, die ook door mountainbikers gebruikt worden, slijten erg uit door erosie en men probeert ze te beschermen door er stenen op te strooien. Voor wandelaars natuurlijk heel lastig. We hebben nu meer zicht in westelijke richting en kijken op het drukke en volgebouwde dal van de Var, waar we zelf tussen St. Etienne en Nice ook diverse malen gereden hebben. Rond de middag zijn we beneden in Aspremont (500 m). De route doet het oude bovenstadje niet aan. Eerst wat koels drinken op een terras in de schaduw, want tjonge, wat is het weer warm. We kunnen met de bus via Nice terug naar Levens, maar dat is, zeker bij deze temperaturen, nogal omslachtig, daarom proberen we te liften. Dat lukt niet zo goed, autos stoppen wel, maar blijken dan vaak ergens anders heen te moeten. Dan eerst maar wat eten in een restaurant en daarna gaan we op een andere plek liften om het via een andere route te proberen. Dat gaat beter. We worden meegenomen naar Tourette-Levens in het dal en kunnen dan eventueel een bus naar Levens nemen, die zo ongeveer eens in de vijf kwartier gaat. Maar al zoekend naar de bushalte steken we vast de duim op en krijgen dan al snel een lift. In Levens staat de auto en dan weer terug (heerlijk, airco!) naar de camping in Contes.
gr%201544.jpg gr%201545.jpg gr%201546.jpg gr%201547.jpg gr%201548.jpg gr%201549.jpg
sterk ingezoomd is heel vaag de Middellandse Zee te zien (klik voor grote foto)
een beetje huis hier heeft een zwembad
Mont Cima
het dal van de Var
Aspremont in zicht
de Castel Gineste en daarachter de Brec d' Utelle
lijkt de Veluwe wel hier
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's Belgi/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact