Els' Wandelverslagen
Verslag van de GR 5, vanaf 2003.
Als we wakker worden is het bewolkt en af en toe spettert het wat. We hopen er het beste van en vertrekken toch. Ook in Frankrijk is 2e Pinksterdag een feestdag en is er weinig openbaar vervoer. Het kost wat meer moeite een lift te krijgen dan gisteren, moeten stukjes lopen en het gaat ook regenen. Maar met twee liften staan we om 11 uur toch in Rosières. Helaas begint het net buiten het dorp flink te gieten en zijn we al aardig nat voor we onder een boom onze poncho's aan kunnen trekken. Het blijft de rest van de dag buiig, soms plenst het. De bosweggetjes worden erg modderig, glibberen geblazen dus. Als we vlak voor Liverdun het bos uitkomen is het droog en schijnt de zon zelfs een beetje. Bij een sportveld kunnen we dan op een bankje wat eten en onze jacks en poncho's een beetje drogen. Liverdun is een mooi oud stadje, het oudste deel hoog boven de Moezel.
Volgende
Naar boven
Zondag 4 juni 2006 (1e Pinksterdag)

Montauville - Rosières-en-Haye 21,4 km
Maandag 5 juni (2e Pinksterdag)

Rosières-en-Haye - Custines 18 km
Woensdag 7 juni

Custines - Brin-sur-Seille 20,6 km
Gisteren een grote blaar op mijn rechterhiel gekregen en een kleinere op de linker. Toch maar proberen, blaren goed afgeplakt en naar Brin gelift. Ook hier kunnen we weer starten met koffie. Het is prachtig weer. De eerste kilometers lopen we tussen de graan- en koolzaadvelden door. De boeren hebben hier de gewoonte hun mestvaalten op de heuvels langs de landweggetjes op te werpen, waardoor we soms in een onaangename geur lopen en moeten laveren langs bruine gierplassen. Maar veel vaker hebben we prachtige vergezichten. Soms wanen we ons in niemandsland, maar dan blijkt er achter de volgende heuvel ineens een dorpje te liggen. In Grémecy een stel gemeen blaffende honden, maar die zitten gelukkig achter een hek.
Vorige
We zijn sinds vrijdag neergestreken op camping La Tuilerie in Vic-sur-Seille voor een weekje GR5. Een aardige camping, we staan op een mooie plek aan de rand met uitzicht op de heuvels. Het is de afgelopen weken slecht weer geweest, nat en koud, maar het lijkt nu toch wat op te knappen. Geen openbaar vervoer vandaag, maar we krijgen een lift van iemand die ons rechtstreeks naar ons beginpunt in Montauville brengt. Uit dankbaarheid trakteer ik op een Hollandse stroopwafel. De Bar/Tabac tegenover de kerk blijkt al open voor een kop koffie, dus we beginnen goed. Het is bovendien aangenaam weer, vrij zonnig, fris windje, maar dat is lekker om bij te lopen. Het wordt een graad of 19. We beginnen met een klimmetje, maar dan lopen we lang op hoogte door het bos. De etappe is een mooie afwisseling van bos en stukken door de velden over het plateau. Het landschap is niet spectaculair, maar golft lieflijk in allerlei schakeringen groen met hier en daar een kerktoren en huizen met rode daken.
Wat kan een mens een mazzel hebben ! Om 9 uur staan we in Brin om te liften naar een bushalte een paar dorpen verderop, om daar de bus naar Custines te nemen. Maar Brin is een klein dorpje, er gaat maar een enkele auto de goede kant op en die stoppen niet. Na een half uurtje besluiten we dan maar met de auto naar de bushalte te rijden en te hopen op meer geluk vanmiddag. Dan stopt er toch nog een autootje met daarin een Duitse leraar op weg naar zijn werk even voorbij … Custines! Om een lang verhaal kort te maken: om 10 uur zitten we aan de koffie in Custines (de uitbater van het restaurant schudt ons de hand alsof we stamgasten zijn) en een kwartier later gaan we op weg. We beginnen met een half uurtje klimmen het Moezeldal uit, daarna ruim 2 uur door het bos. Ook hier weer de littekens van de orkaan. Tussen Blanzey en Amance lopen we door de velden en kunnen we weer wat verderweg kijken. Hier zien we aan de horizon voor het eerst de blauwgrijze contouren van de Vogezen opdoemen. Amance vinden wij een aardig dorpje, maar niet zo schilderachtig als het boekje het in superlatieven beschrijft. De ceder bij de kerk is wel prachtig. Het dorp ligt mooi, hoog op een heuvel en je kunt er heel ver kijken.
Donderdag 8 juni

Brin-sur-Seille - Vic-sur-Seille 20 km
Het is jammer dat we de geluiden niet op de foto's kunnen vastleggen: getjirp van krekels in de valleitjes, kwinkelerende leeuweriken boven de wuivende korenvelden. In één van die valleitjes vinden we een heerlijke picknickplek op een weitje, zo rustig, om uren te blijven. Maar dat doen we natuurlijk niet. Een paar keer moeten we een beekje oversteken over smalle voetbruggetjes of stapstenen. Zonder problemen of onverwachte routewijzigingen bereiken we in krap 6 uur Rosières.
Dan nog een stuk door het bos, - hier komen we voor het eerst nogal wat wandelaars tegen - waarna we afdalen naar Brin.
Verderop begint het weer te regenen en zo hard dat we een poos onder de bomen schuilen. Op het bosweggetje vormen zich snelstromende beekjes, waar tussendoor we ons een weg moeten banen als we weer verder lopen. Hier in het bos zijn nogal wat routewijzigingen (prima gemarkeerd) vanwege de kerststorm van 1999, waarbij duizenden bomen omver gingen en er zelfs doden vielen. Nog duidelijk is te zien wat voor verwoestingen deze orkaan heeft aangericht. Opnieuw bereiken we het dal van de Moezel. Nadat we de spoorweg, autosnelweg en rivier zijn overgestoken zijn we in Custines. Van hieruit zullen we verder oostwaarts gaan lopen en de Moezel verlaten.
Dan gaan we het bos weer in. Sommige stukken in het Forêt de Grémecy zijn verschrikkelijk modderig en overwoekerd: vrijwel onbegaanbaar. We hebben al onze aandacht nodig om overeind te blijven. Het is een heel gezwoeg en we vorderen maar langzaam. De veldwegen zijn gelukkig droger, al lopen we ook vaak vermoeiend (blaren!) door hoog gras. Ook tussen Salonnes en Vic nog een stukje bos, maar hier geen problemen met modder. Als we het bos uitkomen hebben we een prachtig uitzicht op Vic en in de verte de Vogezen. In Vic aangekomen moeten we het stadje nog door naar onze camping. Eigenlijk hadden we morgen nog een dag willen lopen, maar ik heb vandaag toch veel last gekregen van de blaren (het eerste uur ging het goed, daarna werd het afzien) en nog verder lopen zal niet lukken. Dan wordt het strompelen. Jammer, maar hopelijk gaan we in augustus verder.
Bij Montauville.
Mamey.
Picknickplek bij St.-Jean.
Rosières-en-Haye.
De Moezel bij Liverdun.
Liverdun-Haut.
Custines aan de Moezel.
Terugblik op Custines en het Moezeldal.
In de buurt van Amance.
Bij de kerk van Amance.
Tussen Amance en Brin.
Étang de Brin.
De Seille bij Brin.
Valleitje bij Grémecy.
Grémecy.
Op weg naar Salonnes.
Zicht op Vic-s.-S., op de achtergrond (vaag) de Vogezen.
De Seille in Vic.
Zonsondergang boven Vic-sur-Seille.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact