Els' Wandelverslagen
Verslag van het Veluwe Zwerfpad, 2010 - 2015.

Donderdag 17 januari 2013

 

Hoog Soeren - Elspeet 12,4 km

Het is deze week echt winter geworden. Afgelopen dinsdag stonden er record files vanwege sneeuwval en ís nachts vriest het stevig. Bij ons is geen sneeuw gevallen, maar op de Veluwe wel, tijd dus om weer eens aan de wandel te gaan, het is al veel te lang geleden. We gaan niet heel vroeg van huis; de afstand is maar kort en wat later starten betekent ook minder koud. Even na 11 uur zijn we in Hoog Soeren, drinken er een kop koffie en gaan dan het besneeuwde en berijpte sprookjesbos in. Prachtig is het. Het was vannacht nogal mistig en die mist is mooi aangevroren. De zon laat verstek gaan, maar dat is eigenlijk niet heel erg; er is geen wind, dus evengoed aangenaam wandelen. Het grootste deel van de route is overigens een lange, vrij rechte weg linea recta door de Kroondomeinen naar Elspeet en zou in een ander jaargetijde misschien zelfs een beetje saai zijn. We hopen natuurlijk wild te zien, maar we komen vrijwel geen levende ziel tegen; geen zwijn, geen hert, geen ree te zien. Sporen genoeg, dat wel.
Hier en daar liggen langs het pad metershoge stapels versgezaagde boomstammen te wachten op transport en op een paar plekken zijn ook de geluiden van zaagactiviteiten te horen. Verder: stilte en rust. Ook vogels zien we bijna niet: een merel, een roodborst, een mees, dan heb je het wel gehad. Eenmaal het Kroondomein uit maakt de route een kleine kronkel. Het bedoelde pad is volgegooid met stammetjes en takkenbossen, duidelijk niet de bedoeling dat we daar lopen. Dat betekent dat we een mooi stukje hei missen en een pad langs de afrastering volgen tot we weer op de route zijn. Daarna is het weer immer gerade aus richting Elspeet. Daar aangekomen moeten we een half wachten op de bus, maar we hebben het koud en gaan liften. Al snel kunnen we meerijden met een militair die ons afzet in Nieuw Milligen bij een bushalte langs de weg naar Apeldoorn. Ook daar hebben we geen zin op een bus te wachten en steken de duim weer omhoog. Al heel snel stopt een mevrouw die in haar comfortabele en warme BMW op weg naar huis in Apeldoorn is en besluit dat ze dan net zo makkelijk even over Hoog Soeren kan rijden. En zo zijn we terug bij de auto nog voor de oorspronkelijk geplande bus uit Elspeet vertrokken is. We rijden naar Nunspeet waar we bij mijn moeder logeren.
Opnieuw een korte wandeldag, dus haasten we ons niet vanmorgen. We zijn te vroeg in Garderen en doen een halfslachtige poging om te gaan liften aan de uitvalsweg naar Elspeet, maar we worden in dit dorp vooral raar of juist helemaal niet aangekeken, dus dan toch maar met de bus naar Elspeet. Na een kop koffie in een nog koud restaurant gaan we aan de wandel. Het is nog een paar graden onder nul, maar de zon laat zich nu wel zien. Ook staat er meer wind, die we, nu we meer in open landschap lopen, best voelen.
Sonsbeek

Vrijdag 18 januari 2013

 

Elspeet - Garderen 11,3 km

We lopen wat meer op asfalt dan gisteren, maar af en toe ook over de hei en door het bos. Net als gisteren maken we een korte stop voor een warm soepje, dat al heel snel een drinkbare temperatuur heeft. We zien weer veel dierensporen in de sneeuw, maar ook vandaag geen wild. Die kans is midden op de dag natuurlijk ook niet zo groot. Om kwart voor 3 zijn we in Garderen, de zon is weer verdwenen en wij rijden naar huis. Mooie wandeldagen geweest.
Volgende
Naar boven
Vorige
vz%20207.jpg
Hoog Soeren
Pauze met warme soep.
De molen van Elspeet.
Staverdense Beek
Houtdorperveld
Garderen
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact