Els' Wandelverslagen
Verslag van het Veluwe Zwerfpad, 2010 - 2015.
Volgende
Naar boven

Vrijdag 8 oktober 2010

 

Arnhem – Hoenderloo 21 km

Vorige
We hebben een matige zomer achter de rug en de herfst blinkt tot nog toe ook niet uit in mooie dagen, maar voor dit weekend wordt mooi weer voorspeld. Het Marskramerpad laten we even liggen, in de herfst lopen we liever in het bos en daarom beginnen we aan het Veluwe Zwerfpad met een driedaags rondje Hoge Veluwe. We hebben vannacht bij mijn moeder in Nunspeet geslapen en vertrekken vanochtend bijtijds naar Schaarsbergen, waar we de auto op het parkeerterrein van Pannenkoekhuis Den Strooper neerzetten. Dan met de bus naar Arnhem, waar we tegen 10 uur aan de wandel gaan. Het is nog bewolkt en wat nevelig, maar er is voor later op de dag meer zon beloofd. Al snel zijn we bij het bezoekerscentrum van park Sonsbeek. Hier drinken we even een kop koffie. We bekijken de ernaast gelegen watermolen, die wel geopend is maar nog niet ‘aangezet’. Ik had er graag wel een zakje meel of iets dergelijks willen kopen, maar dan zou ik die drie dagen moeten meezeulen en dat doen we maar niet.
Bij Schaarsbergen is de A12 zeer luidruchtig aanwezig. Er staan mooie huizen, maar je zal maar in deze continue herrie wonen!
Via het bijzonder fraaie park Sonsbeek en verderop landgoed Zypendaal lopen we richting Schaarsbergen. Prachtige parken voor trouwfoto’s, het is vrijdag en we zien dan ook twee bruidsparen.
Dan gaan we de Hoge Veluwe in. We zullen drie dagen door het Nationale Park lopen, maar meerdaagse toegangskaarten zijn er niet. Dat betekent dus elke dag de entree van € 7,50 per persoon. Dat wordt een duur rondje VZ-pad! De route naar het noorden is prachtig; eerst door bos, later meer open terrein. We hopen natuurlijk wild te spotten, maar helaas, de dieren hebben zich teruggetrokken en verstopt in de bossen.
Nijlgans
Op het pad door de uitgestrekte gras- en heidevlakte van het Deelensche Veld zien we wel veel sporen en af en toe horen we een enkel burlend hert, maar daar blijft het bij. De beloofde zon laat trouwens ook verstek gaan, koud is het niet, maar het blijft wat somber. Vlak voor we het Deelensche Veld verlaten en het bos weer inlopen zien we dan uiteindelijk nog een ree uit de hei opduiken en wegspurten. Bij Hoenderloo verlaten we het park, drinken een kop koffie bij restaurant Rust een weinig (waren we ook wel aan toe) en lopen dan een klein eindje verder naar ons logeeradres van Vrienden op de Fiets. Een fijne kamer met prima bedden. Eerst even lekker douchen, wat uitrusten en dan op zoek naar iets te eten.
Bij het station van Arnhem.
Huis Sonsbeek
Kasteel Zypendaal
Bij Schaarsbergen
Monument op de hei bij Schaarsbergen
Deelensche Wasch
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact