Els' Wandelverslagen
Verslag van het Overijssels Havezatenpad, 2008 - 2009.
Volgende
Naar boven
Zaterdag 21 februari 2009

 

Markenrichter – Delden 14,3 km

Vorige
Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt vertrekken we en parkeren we de auto bij de Markenrichter. Deze is nog dicht, dus direct lopen. Eerst een stukje over een bochtige zandweg tussen boerderijen door en dan een flink stuk noordwaarts langs het Twentekanaal, de aftakking naar Almelo. Het is heerlijk rustig, af en toe een auto aan de overkant, maar verder geen mens. Het is nu droog, bewolkt en vrijwel geen wind, zo’n 6 °en ook wat lichter dan gisteren. Prima weer om te wandelen. We slaan rechtsaf, verlaten het kanaal en lopen over mooie landwegen in de richting van landgoed Twickel, het grootste landgoed van Nederland. Een prachtig gebied met bos en landerijen en boerderijen met witte luiken met een zwart rand. Af en toe lopen we een stukje langs de Twickelervaart, een in de 18e eeuw gegraven kanaal dat Delden verbond met de Regge. Heerlijk wandelen hier.
Dan nog een stuk rechte (gedeeltelijk) zandweg langs wat armoedig ogende recreatiewoningen tot we in Boekelo arriveren. Hier lopen we in een carnavalsfuik. Er is net een optocht aan de gang. In een café bellen we de regiotaxi in de verwachting dat de stoet over een uur wel voorbij is. We drinken wat warms en kunnen het allemaal mooi bekijken. Maar als de optocht voorbij is, gaat het feest door voor de deur van het café. Horen en zien vergaat je en het is een enorme drukte. Bang dat de taxi ons niet zal kunnen vinden, gaan we een eindje verderop op de uitkijk staan. Gelukkig is de taxi op tijd en kunnen we die onderscheppen en al snel zijn we dan weer terug bij het hotel. Gewoontegetrouw is onze eerste gang weer naar de sauna. Het wandelen is weer even gebeurd. Morgen naar huis en dan weer wachten op de volgende gelegenheid.
Lekker geslapen, niet te vroeg op want het regent, maar de verwachting is dat dit snel wegtrekt. Na het ontbijt drinken we nog even rustig een kopje koffie en dan gaan we op pad, lopen vanaf het hotel. Het is inderdaad droog geworden, maar bewolkt en wat winderig, tamelijk somber weer. Het eerste stuk is mooi, over een zandweg, later voetpad, een oud kerkenpad, door de landerijen, maar ook door bos en hei nog steeds over landgoed Twickel. In het dorpje Beckum leggen we aan voor koffie mèt in café Halfweg, de plaatselijke dorpskroeg. Hoewel de koffie en de appeltaart prima smaakt, is het niet bepaald sfeervol te noemen en hadden we beter naar het Wapen van Beckum (warme apfelstrudel!) schuin aan de overkant kunnen doorlopen. Daar kom je dan te laat achter. Verder gaat het weer over helaas geasfalteerde landweggetjes over boerenerven langs de “genormaliseerde” Hagmolenbeek. Een weinig spectaculair stuk, maar dat komt misschien deels ook door het sombere weer.

Zondag 22 februari

 

Delden – Boekelo 14 km

Geen reeën vandaag, maar Bertus ontdekt in een weiland wel een groene specht. Met de kijker kunnen we hem goed zien; mooie vogel met z’n rode kop. We passeren de Noordmolen, een watermolen uit de 14e eeuw en daarna het indrukwekkende kasteel Twickel.
Even later zijn we in Delden en lopen we, na een kop thee mèt, nog wat rond in dit fraaie stadje. Bertus heeft inmiddels weer de regiotaxi besteld (nu hebben we wel de volledige adressen) om zich terug naar de auto te laten brengen. Ik loop vast door naar het hotel. Als Bertus ook gearriveerd is, duiken we weer heerlijk de sauna in, dan eten en een rustige avond.
Twickelervaart.
Delden.
Het Jodenkerkhof buiten Delden.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact