Els' Wandelverslagen
Verslag van het Drenthepad, 2004/2006.
Het Mantingerveld en -zand is een prachtig natuurgebied, maar net een eiland. Als je links en rechts iets verder kijkt, zie je weilanden en akkers. Het zuidelijkste deel is een wat kaal heidegebied (en pijpestrootje!), maar in het noorden lopen we over zandduintjes begroeid met dennen en jeneverbessen over kruip-door-sluip-door-paden. Leuk! Het is overigens vrij druk, want Erwin Krol heeft gisteren gezegd dat het mooi wandelweer zou worden. Op wat loslopende honden na hebben we er geen last van. Al snel zijn we dan bij de auto in Mantinge.
Volgende
Naar boven
Donderdag 19 oktober 2004

Emmen - Gees 21 km
Vorige
Het is herfstvakantie. Bertus heeft een week vrij en eigenlijk zouden we de laatste drie etappes van het Noaberpad gaan lopen, maar het weer zit niet zo mee. Vandaag is het tussen de regendagen door een prachtige dag en gaan we de eerste etappe Drenthepad lopen. We nemen de bus van Gees naar Emmen (8 strippen!). In het centrum drinken we een snelle kop koffie en dan om 11 uur op pad. We lopen door het mooie Drentse landschap, wat we natuurlijk wel kennen van andere wandelingen, over essen en door bossen. Er zit nog veel blad aan de bomen, maar het begint al behoorlijk te verkleuren. Veel akkers zijn al kaal; hiep hoi, de maïs is weg, we hebben weer zicht.
Omdat we de eerste tien kilometer zo lekker doorgelopen hebben, trakteren we onszelf in hotel restaurant Zwols in Sleen op een warme hap: een 'Sleenerpan' en een 'Bospan', erg lekker. En daarbij een glaasje wijn (Bertus twee), als dat maar niet in de benen gaat zitten. Dat blijkt best mee te vallen, maar het tempo van voor de lunch halen we niet meer. Zouden we waarschijnlijk toch niet gered hebben, je wordt natuurlijk toch wel een beetje moe.
Het openbaar vervoer laat het hier op zondag weer eens volledig afweten, daarom een niet te lange etappe en de fietsen mee. Helaas blijkt restaurant De Zwerfkei in Gees op zondagmorgen dicht, dus geen koffie na onze fietstocht van 11 kilometer en gelijk lopen. We lopen vandaag door een paar mooie natuurgebieden. Eerst langs en over het heideveld Hooge Stoep in de boswachterij Gees, later het Mantingerveld en Mantingerzand. Rond lunchtijd zijn we in Nieuw Balinge, maar hier geen café, zelfs geen bankje. We hebben er langs de hei heel wat gezien, maar toen was het nog te vroeg voor de lunch. Dan maar even verder. Op de hei van het Mantingerveld ook geen bank en dus picknicken op de plaid. Het is te koud om lang te blijven zitten.
Zondag 14 november

Gees - Mantinge 15 km
Na nog even een kort rustpauze aan de rand van het Klenckerveld bereiken we via Oosterhesselen het dorpje Gees. Prachtige oude boerderijen met rieten kappen en muren gedeeltelijk van gevlochten stro.
Na alle feestdagen wordt het weer eens hoog tijd voor een wandeling. Het is goed weer, droog en vrij zacht. Nu we twee auto's hebben, laten we de fietsen maar eens thuis en rijden we achter elkaar aan naar Orvelte en van daar in één auto naar Mantinge. Niet zo gezellig, maar wel makkelijk. Mooie route weer vandaag. We lopen van natuurgebiedje naar natuurgebiedje die, zoals we al vaker geconstateerd hebben, als eilandjes in de omringende akkers en weilanden liggen. Toch zie je ook op veel plekken dat de natuurgebieden groeien, omdat delen van het agrarisch gebied weer worden teruggegeven aan de natuur. In Westerbork duiken we de eerste de beste eetgelegenheid in om te lunchen. We hadden beter een eindje verderop kunnen gaan, want koffie en een tosti kunnen we in deze 'Kwalitaria' wel krijgen, maar de soep van de menukaart is er niet. Daar had ik nou net zo'n zin in, want er staat toch wel een fris windje. Afijn, de koffie was lekker.
Tussen Westerbork en Orvelte hebben we een ontmoeting met de Orvelter schaapsherder en zijn kudde, die bereidwillig poseren voor een foto. Eenmaal gearriveerd in het museumdorp Orvelte lopen we wat rond om de mooie oude boerderijen te bekijken en dan keren we weer huiswaarts.
Zondag 9 januari 2005

Mantinge - Orvelte 12 km
Emmen, Ned. Herv. Kerk
Oranjekanaal.
Noordbarger Bos.
Sleen.
Havezate De Klencke.
Oosterhesselen.
Geeser Veld.
Mantinger Veld.
Westerbork.
Orvelte.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact