Els' Wandelverslagen
volgende
naar boven
vorige
Bij Steenbergen schampen we langs een stukje natuur, de Zuursche Duinen. We passeren hier een ‘nephunebed’, door een boer gebouwd met stenen die hij op zijn land had gevonden. We pauzeren er op een bankje uit de wind en in de zon, heerlijk zo. Een eindje voorbij Steenbergen zien we dan het meest noordwestelijk gelegen hunebed, aan de rand van weer een ander natuurgebiedje. Om onze voeten zwermen hier honderden kleine bijen die uit holen in het zand komen. Dwergzandbijtjes? Dan krijgen we aan aantal kilometers betonfietspaden en asfalt. Waar we het beekdal van de Aa of Grote Diep oversteken, wordt het grasland ruiger en horen en zien we leeuweriken, als we even verder kijken hebben we zicht op de gasinstallaties van Langelo. Hier eenmaal voorbij wordt de omgeving weer aantrekkelijker en spotten we zelfs twee reeën en een blauwe kiekendief. Het laatste stukje gaat door het bos van de Langeloërduinen, wat inmiddels vol staat met al of niet permanent bewoonde ‘recreatie’-woningen. Al met al was dit niet de fraaiste etappe, maar kon niet overgeslagen worden vanwege het hunebed.
Mooi weer vandaag, al waait er een koude noordoosten wind, maar prima om te wandelen. Dit keer nemen we de fietsen weer eens mee, het is maar 8 km van N. naar V. De wandelroute neemt een grote omweg via Een en Steenbergen. In Veenhuizen wandelen we langs de vele getuigen uit de tijd van de Maatschappij van Weldadigheid en de strafkolonie. Bij koffiebranderij Koffielust drinken we een kop koffie en dan verder. Het Gevangenismuseum bezochten we al tijdens het lopen van het Drenthepad in 2005, dat doen we nu niet. Het eerste stukje van de route is mooi; boerenland, bos. De lente is nu echt begonnen, we horen de eerste tjiftjaf, de eerste geelgors zelfs. Er fladdert een vogeltje voor ons uit, wat bij nadere beschouwing een vrouwtje zwarte roodstaart blijkt te zijn. Leuk, zoiets zien we niet zo vaak.

Vrijdag 24 maart 2017

 

Veenhuizen - Norg 19,3 km

We passeren Een en lopen dan via stukgereden, modderige zandpaden naar Steenbergen. Het is nogal ploeteren hier. Zonde, deze mooie zandpaden zijn openbare weg, maar worden finaal aan flarden gereden door grote, zware landbouwmachines. Landschappelijk is het hier verder ook niet bijzonder interessant; eentonige steriele graslanden.
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact
Bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen
Oude turfpraam
Gevangenismuseum
Zwarte roodstaart, vrouwtje
Kerkje van Een
Een
Het nephunebed van Steenbergen
D1, Steenbergen
Aa of Groote Diep
Norg
De Loop langs de Hunebedden, 2016/2017.